Novembre 27, 2020
Per CGT Ensenyament
394 vistes


Googleitzaci贸 de l鈥檈ducaci贸 p煤blica. Alumnes, centres i Departament.

Xerrada online a c脿rrec de Cecilia Bayo, membre del grup de mares i pares aliats amb XNET per la democr脿cia digital en educaci贸.

Dijous 26 de novembre a les 19h.

Inscriu鈥檛-hi enviant un correu a [email protected]

L鈥檈ducaci贸 茅s un 脿mbit especialment cr铆tic perqu猫 implica el modelatge de les cultures de el futur.

En aquests 煤ltims anys, dos grans canvis estan alterant l鈥檈scola p煤blica per la pressi贸 o amb l鈥檈xcusa de la conjuntura econ貌mica desfavorable:
- en primer lloc, la conversi贸 de l鈥檈ducaci贸 p煤blica en producte externalitzable que es pot oferir a les empreses;
- en segon lloc, la transformaci贸 de la funci贸 煤ltima de l鈥檈ducaci贸 per posar-la a l鈥檚ervei de l鈥檓ercat laboral de forma extrema, despullant-la de valors i sentits m茅s humans i transformadors com eren la consecuci贸 de la igualtat d鈥檕portunitats o la llibertat, l鈥檈sperit cr铆tic i l鈥檈mancipaci贸 de les persones.

脡s en aquest context en el qual cal entendre el desembarcament de Google a l鈥檈scola i l鈥檈ducaci贸 p煤bliques.

Des de fa uns anys, la multinacional nord-americana est脿 introduint-se en els centres p煤blics a trav茅s de la implantaci贸 de l鈥檆orreu GMail i de l鈥檈ina Google Suite com a plataforma telem脿tica de treball per a totes i cadascuna de les activitats escolars: correu intern i extern, emmagatzematge de tota la informaci贸 des dels continguts fins a les avaluacions, exercicis i creaci贸 de contingut de l鈥檃lumnat i de professorat, xats, relacions amb la comunitat educativa i les fam铆lies, etc.

Aquest desplegament est脿 relegant a un segon pla altres opcions o eines de codi obert com Moodle, que estaven esteses des de fa anys en l鈥櫭爉bit escolar.

Per qu猫 s鈥檃bandona un model tamb茅 gratu茂t, que podia modificar-se segons les exig猫ncies, al nostre parer, m茅s distribu茂t, transparent i verificable pel que fa a la privacitat i la protecci贸 de les dades de les i els alumnes, de l鈥檃ltra centralitzat, tancat, amb codi no auditable i en mans d鈥檜na empresa que basa una gran part dels seus serveis en l鈥檈xtracci贸 de dades i el seu processament per a la seva utilitzaci贸 segons patrons de comportament dels usuaris i altres par脿metres, a m茅s de peri貌dicament embolicada en contenciosos relatius a la privacitat de dades dels usuaris? Els beneficis per a Google estan bastant clars; per contra, els beneficis per als altres, les i els usuaris, ens semblen francament dubtosos.

Autor font: Cgtense.pangea.org