Maig 28, 2022
Per Nord-Estl Libertari
175 vistes

Veïnes i veïns de Vilajuïga protesten perquè no els treguin el tren 

L’alcalde, Xavier Llorente, recorda que el tren és vital per a moltes veïnes i veïns 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilajuïga (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 28/05/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, una cinquantena de veïnes i veïns de Vilajuïga (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) han protestat aquest dissabte perquè no volen quedar-se sense servei de tren. Les i els manifestants han sortit des de l’ajuntament i han caminat fins a l’estació RENFE per mostrar el seu desacord amb el pacte de l’equip de govern municipal de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) que proposa traslladar l’estació del centre de la ciutat a Vilafant (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), fet que afecta la línia que connecta Figueres amb Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) i que passa per Vilajuïga.  

El Consistori i les veïnes i els veïns van junts en la protesta contra aquesta decisió perquè consideren que se’ls aïlla i de moment ja han recollit més de 1.300 firmes en contra de la decisió. L’alcalde, Xavier Llorente, recorda que el tren és vital per a moltes veïnes i veïns. 

Puntual a les onze del matí, una cinquantena de veïnes i veïns de Vilajuïga han sortit en manifestació cap a l’estació de tren del poble. Uns nens s’han caracteritzat de vagons per tal de fer evident el motiu de la queixa: evitar que el municipi es quedi sense un servei que consideren vital per a moltes veïnes i veïns. Tot arran de l’anunci del trasllat de l’estació de tren de Figueres, que està al centre de la ciutat, fins a Vilafant on hi ha les instal·lacions de l’AVE. L’objectiu és fer una estació intermodal i, de retruc, treure els passos a nivell que encara queden al centre de Figueres. 

El problema, però, és que moltes veïnes i veïns de pobles propers a Figueres com Vilajuïga, Pau, Llançà o Colera fan servir el tren per desplaçar-se a Figueres per fer gestions diàries. Si finalment es fa efectiu el trasllat de l’estació a Vilafant, el perjudici per a aquestes persones –moltes d’elles grans– seria “molt greu“, segons assenyala l’alcalde de Vilajuïiga, Xavier Llorente. 

A més, Llorente alerta que, si segueix endavant el projecte, es tractarà d’una obra “faraònica” que “no necessita” el territori. De moment, la proposta pactada compta ja amb una partida de 250.000 euros en els pressupostos generals de l’Estat. 

Els passos a nivells són molt importants, sense cap dubte, però si Figueres vol mantenir aquest rol de capitalitat, cal que tingui en compte els pobles del voltant“, assenyala l’alcalde,que proposa soterrar els passos a nivell de les vies. Per això, el Consistori va aprovar una moció en defensa del servei de tren que va rebre el suport d’altres municipis propers. 

A banda de la moció, les veïnes i els veïns s’han mobilitzat i han aconseguit recollir més de 1.300 signatures en contra del projecte “desproporcionat” que es vol fer a Figueres i que “aïllaria” les localitats petites de la comarca que necessiten estar connectades amb la ciutat. 

El president de l’Associació en defensa del tren de Vilajuïga, Pep Mogas, recorda que es tracta d’un servei que fan servir molts col·lectius, des de la gent gran, a joves que han d’anar a estudiar a Girona o també turistes que visiten la zona. 

Mogas ha explicat que preveuen seguir fent accions per reivindicar que no els treguin el tren i una de les que es vol tirar endavant és col·lectiva, entre els diferents municipis afectats. Pretenen anar d’estació en estació fent accions per fer visible el problema. 

Mogas i Llorente també s’han queixat del mal estat en el que es troba l’estació de Vilajuïga. Asseguren que Adif no ha invertit en els darrers anys en qüestions com cartells o la cura de la instal·lació i el manteniment. “No saps per on et vindrà el tren, no hi ha horaris i no hi ha explicacions de res“, es queixa Mogas. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com