Abril 16, 2021
Per CGT Valls
1,861 vistes

RAC1

Cobrar del SEPE implica un segon pagador, amb les repercussions tributàries que això comporta

Si durant aquest any 2020 l’empresa on treballes t’ha posat en un ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació), és probable que la propera declaració de la renda et surti a pagar. El president de la Comissió Econòmica, Financera, Comptable i Tributària del Col·legi de Gestors de Catalunya, Jordi Altayó, explica els dos grans inconvenients que comporta haver cobrat del SEPE durant la pandèmia.

1.Tenir dos pagadors obliga a fer la declaració si has cobrat més de 14.000 euros

Si has estat en ERTO aquest any, voldrà dir que has cobrat de dos pagadors: la teva empresa i el SEPE. Això rebaixa els ingressos mínims per estar obligat a fer la renda a 14.000 euros. Tothom que hagi estat en ERTO i hagi guanyat més de 14.000 euros haurà de presentar la declaració.

2. Encara pitjor: probablement et sortirà a pagar

Per què sortirà a pagar? Perquè el SEPE no t’aplica cap retenció de l’IRPF (o te’n fa una de molt baixa). Com que aquests diners no s’han anat pagant a Hisenda cada mes, quan facis la declaració els hauràs de pagar.

La quantitat de diners que hauràs de pagar dependrà dels que hagis cobrat. No és el mateix els que han estat en un ERTO parcial al 10% que els que han estat en ERTO total, que hauran cobrat molts més diners sense retenció.

Altayó augura que durant la campanya de la renda es crearà un clima d’indignació amb aquesta situació, perquè molts contribuents es trobaran que, a banda d’haver tingut menys ingressos, els tocarà pagar uns diners que potser ni tan sols tenen. Tot i això, el Govern va anunciar que ajudarien els 250.000 treballadors que es trobin en aquest cas.

I com hauran de tributar els autònoms que han rebut ajudes?

L’expert assegura que no hi ha una resposta perquè l’Agència Tributària no ho ha especificat, però Altayó creu que abans d’iniciar el termini de presentació de les declaracions, hauran especificat quant hauran de pagar les persones que han rebut ajudes directes per sostenir les seves activitats professionals. En cas que Hisenda no es pronunciï, des del Col·legi de Gestors intentaran acordar un criteri comú per tal que tots els professionals que gestionin les declaracions als seus clients hi apliquin el mateix tipus impositiu.
Autor font: Cgtvalls.cgtcatalunya.cat