Maig 13, 2021
Per Nord-Estl Libertari
151 vistes


Es manifesten a Girona per acabar amb la ”crisi educativa” 

Les i els estudiants enganxen cartells a la seu a Girona de la Delegació de la Generalitat i tiren pintura a la Salle 

Accessos blocats i pintades en l’inici de la jornada de vaga a universitats i instituts de Catalunya 

Les i els estudiants són cridats a fer una aturada per a reclamar als rectors que signin el Compromís Contra la Crisi Educativa 

Piquets informatius bloquegen les facultats de la UdG en la jornada de vaga estudiantil 

El SEPC confirma un seguiment alt de la jornada nacional catalana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 13/05/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, les facultats de la Universitat de Girona (UdG) dels campus del Barri Vell i Montilivi estan bloquejades des de primera hora d’aquest dijous per piquets informatius que impedeixen l’entrada dels estudiants en motiu de la vaga. Membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han barrat el pas de les facultats amb tanques, tot i que els professors que han volgut accedir a l’interior ho han pogut fer sense problemes. 

La portaveu del SEPC a la UdG ha avançat que la vaga estudiantina d’aquest dijous s’està desenvolupant sense conflictes i amb un seguiment elevat. Tot i així, el sindicat admet que es fa difícil fer un seguiment de quants estudiants fan vaga i quants no perquè no poden controlar l’assistència a les classes virtuals. 

El SEPC ha convocat una jornada de vaga aquest dijous per pressionar als rectors de les Universitats Públiques catalanes que signin els compromisos presentats pel sindicat fa unes setmanes. Segons asseguren les i els estudiants que s’han mobilitzat les universitats pateixen una “crisi educativa” que ve de lluny i cal actuar-hi. 

Algunes de les demandes són equiparar el preu dels màsters amb els de grau per garantir l’accessibilitat de tots els estudiants i també tenir unes pràctiques remunerades.  

Per altra banda, exigeixen a les Universitats que es posicionin per l’absolució de tots els encausats per protestes estudiantines a les Universitats i un “pla de xoc” per garantir la presència del català a les aules.  

A més, els estudiants volen que els rectors modifiquin els protocols feministes i els plans d’estudi per donar-los una visió més equitativa en termes de gènere. 

La jornada ha arrencat amb piquets informatius a les facultats de Lletres i Educació i Psicologia del Barri Vell i en la resta de centres del campus de Montilivi. Amb tanques barrant les portes dels edificis, les i els membres del sindicat impedien accedir a les aules i animaven a participar en la manifestació d’aquest dijous al migdia. 

La Mar, que és portaveu del SEPC a la Universitat de Girona, ha recordat que els professors i personal d’administració ha pogut accedir sense problemes als edificis.  

La portaveu també ha assegurat que les primeres hores s’han desenvolupat sense cap conflicte destacat i amb un seguiment elevat per part de l’estudiantat a la jornada. 

El SEPC ha afirmat que pràcticament no s’han fet classes al campus del Barri Vell. Tot i així, la portaveu ha confessat que és “difícil” fer un seguiment acurat del seguiment real de la vaga a causa de la semipresencialitat que hi ha actualment a les classes. El fet que part de les i dels estudiants puguin seguir les assignatures des de casa fa que sigui “impossible” fer un cens de quanta gent ha seguit la classe en format virtual. 

Pressió per aconseguir el Compromís de l’ACUP 

La portaveu del sindicat a la UdG ha recordat que la vaga d’aquest dijous és per pressionar els rectors de les Universitats Públiques catalanes perquè des de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) se signi el Compromís amb els cinc punts que demanen per resoldre la crisi educativa. 

A la Universitat de Girona, el sindicat d’estudiants es va reunir amb el rector el dijous 21 d’abril per tractar les peticions que tenia el sindicat. El dia abans ja van tancar-se al Rectorat per pressionar a Quim Salvi que es reunís amb els estudiants.  

Després de la primera trobada, el SEPC va afirmar que hi havia bona sintonia respecte als compromisos però eren conscients que faltava “que els rectors parlessin entre ells” per mostrar de forma unànime el seu compromís per resoldre la crisi educativa. 

Es manifesten a Girona per acabar amb la ”crisi educativa” 

Com estava previst, les i els estudiants s’han manifestat aquest dijous al migdia pels carrers de Girona per acabar amb la “crisi educativa” que des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es considera que hi ha a les universitats catalanes. 

Segons l’agència, a les dotze del migdia les i els estudiants en vaga s’han aplegat a la plaça del Vi de Girona per protestar en contra de la “crisi educativa” que viu el sistema públic.  

El SEPC ha organitzat una jornada de vaga aquest dijous per exigir que les Universitats Públiques equiparin els preus de la matrícula dels màsters amb els estudis de grau amb l’objectiu de garantir l’accés dels estudis a tota la població. 

Amb la pancarta ‘Sortim a guanyar la pública‘, les i els manifestants han avançat pel passeig de General Mendoza i posteriorment han anat pel carrer Migdia fins arribar davant de la Salle. Allà han omplert la façana d’adhesius i també han llançat ous de pintura negra. Mentrestant les i els estudiants cridaven responsabilitzant-los de la “privatització” de l’educació. Els cartells reivindicatius portaven escrits el missatge ‘Aquí es vulnera el dret a l’educació‘. 

Després d’aquesta parada, les i els estudiants s’han dirigit fins al carrer de Joan Maragall acompanyats de bombes de fum mentre cridaven “som estudiants i no mercaderies” i “no a la privatització“.  

La mobilització estudiantina ha tingut una segona parada davant de la botiga Massimo Dutti de Girona, on les i els estudiants han enganxat cartells a l’aparador acusant-los de contribuir a “la crisi educativa“. 

Finalment els estudiants s’han dirigit fins a la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona on també han farcit la façana d’adhesius reivindicatius. Posteriorment, les i els portaveus del sindicat han llegit un manifest reivindicatiu. 

Accessos blocats i pintades en l’inici de la jornada de vaga a universitats i instituts de Catalunya 

Llegim a VilaWeb que l’estudiantat de les Universitats Púbiques i també de secundària està cridat aquest dijous a fer vaga per reclamar als rectors que signin el Compromís Contra la Crisi Educativa.  

Des de primera hora del matí, han blocat l’accés a determinats centres i han fet pintades, per exemple al Campus Mar de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), al del Clínic de la Universitat de Barcelona (UB) o a les facultats del Barri Vell de Girona i Montilivi de la Universitat de Girona (UdG), segons ha informat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). 

La protesta reclama l’equiparació de preus de màsters i graus entre sí, la remuneració obligatòria de les pràctiques i el suport per a l’absolució de tots els encausats per defensar la Universitat Pública. A més, demana un pla de xoc pel català contra l’emergència lingüística i protocols feministes efectius. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com