Juny 29, 2021
Per El Pratl Libertari
367 vistes


Els treballadors de la concession脿ria SACYR, qui t茅 la gesti贸 de la neteja a les terminals T1 i T2 i oficines centrals d鈥橝ENA a l鈥橝eroport del Prat, han convocat vaga el dia 2 de juliol i fins a una s猫rie de sis dies m茅s per exigir que aixequin els ERTO que afecten el 75% de la plantilla.

Com expliquen des de CCOO, el Comit猫 d鈥檈mpresa en representaci贸 de les 414 treballadores i treballadors de la concession脿ria SACYR, convoquen vaga els dies 2 i 16 de juliol, 13 d鈥檃gost, 3 i 17 de setembre i 8 d鈥檕ctubre. Ho fan despr茅s de 16 mesos en qu猫 la pr脿ctica totalitat de la seva plantilla segueix afectada per un ERTO.

CCOO, sindicat majoritari al comit猫 d鈥檈mpresa, informa que des de la fi de l鈥檈stat d鈥檃larma, l鈥檃ctivitat de l鈥檃eroport ha augmentat considerablement fins a tenir el 85% de la T1, mentre que l鈥檈mpresa per assumir aquest increment d鈥檃ctivitat, nom茅s ha desafectat al 25% de la plantilla.

Jes煤s Gonz谩lez, Secretari General S.I. Construcci贸 i Serveis del Baix Llobregat, l鈥橝lt Pened猫s, el Garraf, Anoia de CCOO afirma que durant el mes de maig l鈥橝eroport va acollir 851.000 passatgers. 鈥淓ls ritmes i les r脿tios de treball s贸n enormes i els treballadors estan desbordats perqu猫, a m茅s, comptant que s鈥檋a de fer neteja espec铆fica per la covid, no es treballa de la mateixa manera鈥, explica.

Aix铆, des de CCOO denuncien el sobreesfor莽 i l鈥檈str猫s a qu猫 es veu sotmesa una plantilla que ha d鈥檃frontar la neteja en uns recorreguts sobredimensionats. La insufici猫ncia de personal comporta una neteja deficient que afecta la qualitat i la desinfecci贸 de les zones en un moment que encara no s鈥檋a superat la pand猫mia per covid, suposant un risc, tant per als mateixos treballadors i treballadores com per als mateixos usuaris. I 茅s que si b茅 es va contractar als anomenats refor莽 Covid, aquests es dediquen a fer exteriors i no fan la neteja ordin脿ria de les terminals, explica Gonz谩lez.

Un altre element que denuncien des de CCOO 茅s que SACYR 鈥渆st脿 traient beneficis d鈥檜na situaci贸 de crisi鈥 a costa 鈥渄鈥檜nes c脿rregues de treball inassolibles i la inadmissible exposici贸 al m茅s que possible risc biol貌gic鈥. Ara, amb el 85% de la T1 en funcionament i nom茅s el 25% de la plantilla desafectada de l鈥橢RTO, Gonz谩lez assenyala que la concession脿ria est脿 facturant el 51% del total, xifra que no correspon amb el n煤mero de persones que presta serveis. El qu猫 Gonz谩lez explica que els hi diu l鈥檈mpresa 茅s que la intenci贸 茅s observar com avan莽a la situaci贸 i anar regularitzant les persones a mes ven莽ut: 鈥渘o t茅 cap sentit perqu猫 sempre en tots els pics hi haur脿 m茅s necessitat del personal que hi hagi鈥 Si cal al juny, ho aplicaran al juliol鈥. Aix铆, ara mateix, per Gonz谩lez, hi ha menys plantilla de la necess脿ria, ja que 鈥渉auria de doblar-se la xifra actual per poder treballar b茅 i no en semiesclavitud鈥.

Les jornades de vaga es distribuiran al llarg de dies separats en el temps per 鈥渋ntentar cremar el menys possible a la gent, per貌 poder visibilitzar el conflicte鈥. Per ara, no saben ben b茅 com ho faran. La intenci贸 茅s concentrar-se dins la terminal, per貌 les negociacions amb els Mossos d鈥橢squadra no estan anant pel cam铆 que CCOO voldria. La idea del comit猫 d鈥檈mpresa 茅s fer una concentraci贸 est脿tica per tal de no passejar-se per la terminal i mantenir totes les dist脿ncies i seguir les mesures covid. No obstant aix貌, Gonz谩lez diu: 鈥渆ls Mossos ens volen amagar i silenciar perqu猫 ens volen prohibir l鈥檃cc茅s d鈥檈ntrada a les terminals, ens volen dir on ens hem de col路locar i que estiguem sense fer soroll鈥 Ja no an脿vem a portar xiulets per la Covid, per貌 tamb茅 ens volen impedir portar cassoles鈥. Amb aix貌, des del sindicat entenen que estan vulnerant el dret a vaga.

L鈥檕bjectiu de les jornades de vaga 茅s que SACYR desafecti a un nombre de treballadors i treballadores proporcional a l鈥檌ncrement de treball i facturaci贸, preservant d鈥檃questa manera unes condicions de treball dignes i la salut tant de la plantilla de SACYR com de la resta de persones que treballen o s贸n usu脿ries de l鈥檃eroport.
Autor font: Elpratllibertari.cat