Desembre 3, 2020
Per Nord-Estl Libertari
426 vistes


Uni贸 de Pagesos demana que el parc solar projectat a l’Escala canvi茂 d’ubicaci贸, que es de f猫rtils terres de regadiu  

El sindicat creu que es podrien instal路lar les plaques als terrats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L’Escala i Emp煤ries (Baix Ter, Alt Empord脿, comtat d’Emp煤ries) 03/12/2020.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el projecte de construcci贸 d’un parc solar agrivoltaic en f猫rtils terrenys agr铆coles de regadiu al terme de l’Escala (Baix Ter, Alt Empord脿, comtat d’Emp煤ries) ha aixecat molts recels a la pagesia de la zona, no solament a nivell social ecologista, ja que creuen que la seva construcci贸 faria inviables els cultius que hi ha al voltant. Es tracta d’un projecte que ocuparia una parcel路la de 33,6 hect脿rees i produiria uns 17 MWp. 

Per aquest motiu, Uni贸 de Pagesos ha presentat un conjunt d’al路legacions al projecte per tal que s’emeti un informe desfavorable. Segons apunten des del sindicat, la parcel路la on es vol ubicar aquest parc solar 茅s de regadiu i s’hi cultiven herbacis (blat de moro i alfals). La construcci贸 de tots els panells solars, per貌, no farien rendibles els cultius ja que les l铆nies de panells no permetrien el desenvolupament correcte de les plantes. 

A m茅s, el Departament d’Agricultura hauria preclassificat aquests terrenys com a ‘zona potencialment no apte de regadiu‘. Tal com apunta el sindicat, els cultius de regadiu tenen un alt valor agrari en aquesta zona entre el Ter i el Fluvi脿. 

Tot i aix铆, el sindicat tamb茅 ha demanat que el projecte incorpori una an脿lisi completa que avalu茂 quines serien les afectacions concretes a l’espai agrari. A m茅s, han recordat que els impulsors tamb茅 han de presentar alternatives en la ubicaci贸 del parc que no afectin terrenys agr铆coles, ja que totes les opcions que es plantegen en el document afecten a parcel路les amb el mateix valor agrari. 

Per tot aix貌, creuen que el projecte s’hauria de construir sobre territoris on ja hi hagi alteracions del medi natural, com ara les edificacions ja existents. Per aix貌, Uni贸 de Pagesos ha instat a demanar que el parc instal路li els panells fotovoltaics en els terrats i sostres d’edificis ja constru茂ts. 

Uni贸 de Pagesos ha reiterat el seu comprom铆s amb la producci贸 d’energies renovables, per貌 no en detriment del sol agrari amb un valor elevat, com 茅s el cas de la parcel路la agr铆cola de l’Escala.  

Per altra banda, el sindicat aposta per a la creaci贸 de parcs de dimensions m茅s redu茂des amb la implicaci贸 del territori. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com