Setembre 12, 2021
Per Nord-Estl Libertari
214 vistes


Pla general de diversos voluntaris estrangers participant en una recollida d'escombraries a la desembocadura de Ridaura

Una plataforma internacional s’aplega amb SOS Costa Brava 

L’entitat organitza una recollida d’escombraries a la desembocadura de Ridaura 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Castell-Platja d’Aro (Val d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) 12/09/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, l’entitat SOS Costa Brava ha estrenat una plataforma internacional on ja s’hi han associat una cinquantena d’estrangers. Es tracta de persones que resideixen a la Costa Brava, però són d’Alemanya, la República francesa, de Gran Bretanya, Nord d’Amèrica i altres. La idea és que aquest conjunt de persones voluntàries, conscienciades amb el patrimoni ambiental de la Costa Brava s’impliquin en les accions de defensa del territori. Han organitzat una recollida d’escombraries a la desembocadura del Ridaura, a Castell-Platja d’Aro (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona). L’entitat mediambiental centra les accions en la preservació de les pinedes, desembocadures i altres espais naturals que hi ha en els nuclis urbans. L’objectiu és blindar aquestes zones per evitar que s’hi urbanitzi. 

SOS Costa Brava compta des d’aquest cap de setmana amb un col·lectiu de gent estrangera que s’incorpora amb l’objectiu de preservar el medi ambient. Es tracta d’una cinquantena de persones que al matí han participat en la recollida d’escombraries que s’ha fet a la desembocadura del Ridaura.  

Una de les membres de SOS Costa Brava, Irene Gisbert, ha explicat que aquesta iniciativa ha sorgit arran d’una acció de protesta que ha fer l’entitat per defensar la preservació de la zona de Ridaura del projecte d’ampliació del port esportiu. En aquesta acció hi va anar un nord-americà resident a Platja d’Aro per anunciar-los que hi havia un col·lectiu d’estrangers residents a la Costa Brava que volien integrar-se en les accions de preservació del medi ambient. Davant d’això, SOS Costa Brava va començar a treballar per veure com podien encaixar. Finalment es va decidit que es faria aquesta entitat internacional integrada a SOS Costa Brava

La majoria de persones que han participat aquest diumenge són de nacionalitat alemanya, però també hi ha de franceses i britàniques. Un traductor els anava explicant les accions de l’entitat per aconseguir la preservació de la zona de Ridaura i posteriorment han començat amb la recollida d’escombraries. Ara, la idea és que aquest col·lectiu de persones vagi creixent a poc a poc. Gisbert ha destacat que la majoria de persones que han vingut aquest diumenge són residents a la Costa Brava que tenen «molta sensibilitat ambiental» i per això es volen implicar en la preservació del medi. A més, la major part són de la tercera edat i això fa que tinguin «molt de temps lliure» per tirar endavant diverses accions de neteja. Gisbert ha destacat que durant l’explicació que els han fet sobre la zona, les persones voluntàries han fet «preguntes molt interessants» sobre la biodiversitat i el valor ambiental que té la desembocadura del Ridaura. 

Acció per protegir les pinedes 

L’acció de neteja de la desembocadura del Ridaura coincideix amb el conjunt d’activitats per aconseguir que es preservin les parcel·les de boscos i espais naturals que encara hi ha en perill a la Costa Brava.  

El portaveu de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha destacat que han identificat «seixanta pinedes i zones de boscos» a la Costa Brava que estan en zones urbanitzables. Per això des de SOS Costa Brava demanen als Ajuntaments que activin una moratòria de noves llicències mentre no modifiquen els planejaments urbanístics per desclassificar aquests espais. Consideren que «en 24 hores» els Consistoris podrien aturar qualsevol projecte activant aquestes moratòries i per això els demanen complicitat en la preservació de l’espai natural a la Costa Brava. «No podem perdre ni un pam més de natura», ha reblat el portaveu de SOS Costa Brava
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com