Desembre 7, 2021
Per Direta
273 vistes

Entre 300 i 400 persones van participar en la manifestaci贸 que aquest dissabte va anar des de Calldetenes a Vic per demanar l鈥檃bsoluci贸 de Roger Aguayo, el jove detingut durant un tall de la C-25 a la vaga del 21-F de 2019 per protestar contra el judici de l鈥1-O. La manifestaci贸, que va comen莽ar a la pla莽a de l鈥橭nze de Setembre de Calldetenes, poble d鈥檕n 茅s Aguayo, va rec贸rrer la carretera que a fins a Vic, on es va cloure a la pla莽a Major amb un acte pol铆tic. A Vic el nombre de manifestants va superar els 500.

La manifestaci贸 era l鈥檃cci贸 central d鈥檜n seguit d鈥檃ctes que durant aquestes setmanes s鈥檈stan fent en diferents punts de la comarca d鈥橭sona, i que culminaran el 15 i 16 de desembre amb sengles concentracions de suport davant el palau de just铆cia de Barcelona on se li far脿 el judici a Roger Aguayo. Dos mossos d鈥檈squadra que han contractat un advocat particular demanen fins a quatre anys de pres贸 per a Aguayo i gaireb茅 10.000 euros de multa i indemnitzaci贸.

La manifestaci贸 era l鈥檃cci贸 central d鈥檜n seguit d鈥檃ctes que durant aquestes setmanes s鈥檈stan fent en diferents punts de la comarca d鈥橭sona

La manifestaci贸 d鈥檃quest dissabte va entrar a Vic pel carrer Montserrat i va continuar per les rambles del Passeig i del Carme, on va coincidir en una de les hores punta del mercat medieval. Amb tot, en cap moment hi va haver el m茅s m铆nim incident. A l鈥檈ntrada de la pla莽a Major esperaven els manifestants un seguit d鈥檃ctivistes de Pigot, el grup de suport a Aguayo i la resta de persones represaliades en els 煤ltims anys, amb pancartes de solidaritat.

Entre els c脿ntics m茅s escoltats durant la manifestaci贸, alguns contra els Mossos d鈥橢squadra, en tant que la detenci贸 d鈥橝guayo es considera un muntatge policial, i que l鈥檋aurien agafat a l鈥檃tzar en el marc de la concentraci贸 pac铆fica que hi havia aquell 21 de febrer de 2019 a la C-25 a l鈥檃ltura de Gurb. Mossos d鈥橢squadra que aquest dissabte, per cert, no van fer acte de pres猫ncia a la manifestaci贸, si m茅s no d鈥檜niforme o amb els cotxes i furgons logotipats.

I 茅s que el cas d鈥橝guayo 茅s tamb茅 dels pocs contra persones detingudes durant les protestes derivades de l鈥1-O que la Generalitat ni tan sols s鈥檋a personat d鈥檃cusaci贸 particular malgrat haver-hi dos agents que van al路legar haver estat lesionats. La fiscalia tamb茅 demana una pena inferior a la que sol路licita l鈥檃dvocat d鈥檃quests dos agents. En concret, demana un any de pres贸 per al jove calldetenenc.


Acte pol铆tic a Vic, amb crema de bandera espanyola

Un cop sota el balc贸 de l鈥橝juntament, i al so de la versi贸 de 鈥淟鈥橢stat i la Revoluci贸鈥 d鈥橢ina, es van disposar les diferents pancartes entorn de l鈥檈scenari des d鈥檕n va intervenir representants de Pigot i Alerta Solid脿ria, les dues organitzacions convocants de la manifestaci贸. Des de Pigot es va agrair la pres猫ncia dels centenars de persones congregades, i es va recordar que aquell mateix 21-F si Aguayo havia sortit en llibertat havia estat 鈥済r脿cies a la gran mobilitzaci贸 que hi va haver davant la comissaria dels Mossos鈥. Aquest dissabte, de fet, Aguayo va compartir la cap莽alera de la manifestaci贸 amb altres persones represaliades en alguns dels m煤ltiples processos judicials derivats de l鈥1-O.

Des de Pigot es va agrair la pres猫ncia dels centenars de persones congregades, i es va recordar que aquell mateix 21-F si Aguayo havia sortit en llibertat havia estat 鈥済r脿cies a la gran mobilitzaci贸鈥

Tamb茅 van ressaltar la campanya de solidaritat amb el jove calldetenenc i la resta de persones represaliades per les protestes derivades del judici i la sent猫ncia de l鈥1-O. 鈥淓ns hi trobaran de cara鈥, van dir, tot afegint que m茅s enll脿 dels casos judicials, s鈥檃nima a tothom a tornar a sortir als carrers, despr茅s que els governants 鈥渁mb l鈥檈xcusa de la pand猫mia han volgut desmobilitzar el poble鈥. Van convidar a bastir 鈥渦n mur de defensa antirepressiu鈥 contra les injust铆cies, judicials, per貌 tamb茅 econ貌miques, patriarcals, racistes i colonials, fruit en definitiva, del sistema capitalista.

Crema de la bandera espanyola despenjada de l鈥橝juntament al final de l鈥檃cte |Sara Bl谩zquez

Una actuaci贸 musical de Garci, interpretant 鈥淟鈥檈staca鈥, i una pe莽a en euskera acompanyat de dos joves d鈥橝ltsasu, va donar pas a la representant d鈥橝lerta Solid脿ria, que va recordar que 鈥渆l poble, que 茅s major d鈥檈dat, 茅s qui ha decidit que ja toca, i ara toca independ猫ncia, i guanyar鈥. L鈥檃cte es va tancar amb el cant dels Segadors, en el transcurs del qual dos joves es van enfilar al balc贸 de l鈥橝juntament, en van arrencar la bandera espanyola, i la van llan莽ar a baix, on un altre grup li va calar foc.

M茅s actes en suport a la campanya

Els actes de la campanya #AguayoAbsoluci贸 van continuar aquest dissabte 5 de desembre, amb un concert solidari a partir de les 10 del vespre a la sala La Cabra de Vic. Una part dels beneficis obtinguts aniran destinats a la campanya. Hi actuaven Groggy Rude, Inserwhow, Milicians, The Doy tolls i Juantxitos.

En la mateixa l铆nia, el 12 de desembre hi ha a Calldetenes un altre acte cultural els beneficis del qual tamb茅 van destinats a la campanya. Ser脿 a les 7 del vespre al teatre-auditori de Calldetenes i ser脿 una nit de mon貌legs amb Oye Sherman, Marc Serrats i Godai Garcia.

Un moment de la concentraci贸 sota el balc贸 de l鈥橝juntament de Vic |Sara Bl谩zquez

Finalment els dies 15 i 16 que hi ha el judici a Barcelona, es munta un autocar per anar-li a donar suport. A partir de 2/4 de 10 del mat铆 de tots dos dies hi ha convocada una concentraci贸 davant del palau de just铆cia al passeig Llu铆s Companys de Barcelona.

Al llarg de la setmana tamb茅 s鈥檋a fet p煤blic un manifest de suport a Roger Aguayo, demanant-ne l鈥檃bsoluci贸, aix铆 com el de la resta de persones represaliades. Entre les peticions tamb茅 hi ha que la Generalitat retiri totes les acusacions a activistes pol铆tiques. La primera llista de firmants del manifest l鈥檈ncap莽alen Elisenda Paluzi茅, presidenta de l鈥橝NC, i Jordi Cuixart, president d鈥櫭抦nium. A la llista tamb茅 hi ha des de diputats i alcaldes a persones diverses del sindicalisme, la cultura, el periodisme o altres persones represaliades en processos judicials diversos.

*Article publicat originalment al 鈥Setembre
Autor font: Directa.cat