Juliol 29, 2021
Per Direta
250 vistes


Tot ha anat molt de pressa. Aquest dilluns, 26 de juliol, trenta-tres persones —distribuïdes en dotze nuclis familiars amb menors, grans i persones amb malalties cròniques—, que viuen als edificis 9 i 11 del carrer Manuel Arnau, ubicat al barri de la Creu Coberta de València, rebien una ordre de desallotjament per a aquest dimecres. L’Ajuntament justifica el procediment pel risc d’afonament immediat dels habitatges, d’acord amb un informe tècnic emès el passat 12 de juliol. Des del sindicat de barri Construint Malilla, denuncien que el veïnat, que hi resideix des de fa més d’una dècada, va rebre l’avís amb menys de setanta-dues hores d’antelació —un temps que consideren insuficient perquè les famílies puguen treure les seues pertinences— i a moltes d’elles no se’ls ha ofert cap alternativa habitacional.

La família de Tania Rubin és una de les afectades. “M’han ofert 400 euros, una ajuda econòmica puntual amb la qual no puc fer res”, exposa. Aquest dimecres, junt amb desenes d’activistes i veïnes convocades per Construint Malilla, Rubin es concentrava a la porta de la qual ha estat la seua llar durant anys per intentar aturar el desallotjament. “Continuarem ací, no abandonarem la nostra llar”, manifestava. Gràcies a la pressió exercida per les famílies i les militants del sindicat del barri de Malilla, que resisteixen des de les huit del matí del dimecres, s’ha aconseguit aturar l’enderrocament d’ambdós edificis —construïts en 1930— i allargar el termini per a abandonar-los fins al pròxim dilluns, 2 d’agost. Les afectades i activistes han celebrat la pròrroga anunciada per l’Ajuntament, però exigeixen que l’ajornament del desallotjament es dilate fins que es trobe una alternativa “digna” per a cadascuna de les famílies, “tal com estableix el decret 75/2007”. “Necessitem més temps per a poder cercar una solució i trobar una alternativa de lloguer social”, demana Stefani Nicalai, una altra de les veïnes.

Aquest dilluns, 26 de juliol, alguns veïns agafaven les seues pertinences davant el risc imminent de desallotjament |Andreu Esteban

Des del consistori, que abaixa la xifra de persones afectades fins a vint-i-huit, neguen que no se’ls haja proporcionat cap alternativa. “Se’ls ha ofert una ajuda econòmica per a pagament de lloguer i s’està estudiant cada cas per veure quines alternatives temporals hi ha, albergs o pensions; fins que puguen trobar un altre lloc”, explica a la Directa Isabel Lozano (Compromís), regidora de Serveis Socials, Habitatge, Patrimoni municipal i Universitat Popular. Segons assegura la regidora, també se’ls ha tramitat diverses prestacions, principalment, la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI); targetes sanitàries o beques de menjador; i s’ha procedit a l’escolarització d’alguns dels menors. Per últim, Lozano ha justificat la urgència del desallotjament pel “risc per a la vida de les persones”.

Aquest divendres, 30 de juliol, tenen previst convocar una roda de premsa per a actualitzar la informació i en els pròxims dies anunciaran més mobilitzacions

Al llarg d’aquest matí, ha tingut lloc la segona jornada de lluita per a aturar de nou el desallotjament i guanyar temps per a les famílies que viuen als edificis. Al voltant de les deu del matí, s’han presentat diversos agents de la Policia Nacional espanyola i la Policia Local, els quals han esperat que arribara el tècnic de Serveis Socials per intervenir amb les famílies i, després, han marxat sense cap incidència. “Estem de reunions, assemblees, portant documents al jutjat i a l’Ajuntament”, explica Jesús Cloquell, membre de Construint Malilla.

Malgrat haver iniciat tots els procediments legals al seu abast, l’amenaça del desallotjament posa en vil les famílies afectades, les quals afirmen, a través d’un comunicat, “estar disposades a arribar fins a les darreres conseqüències per defensar les nostres llars i aconseguir alternatives dignes”. Aquest divendres, 30 de juliol, tenen previst convocar una roda de premsa per a actualitzar la informació i en els pròxims dies anunciaran més mobilitzacions. Per ara, afectades i activistes desconeixen quina és l’empresa propietària de l’immoble.
Autor font: Directa.cat