Gener 28, 2022
Per Direta
225 vistes

El passat 30 de desembre, Jackson, de 19 anys, i la seua parella eixien d鈥檜n establiment del barri de la Frontera d鈥橢lda (Vinalop贸 Mitj脿) quan un individu d鈥檜ns 50 anys els va interceptar. Els hauria comen莽at a provocar amb insults i comentaris racistes 鈥揹enuncien鈥, com 鈥渁quests panchitos sempre faltant al respecte鈥, 鈥panchitos de merda鈥 o 鈥渕arxeu al vostre pa铆s鈥. El jove, segons relata a la Directa, va comen莽ar a posar-se nervi贸s i, per tal d鈥檈vitar un enfrontament, va telefonar la seua mare perqu猫 els vinguera a buscar. Tot seguit, segons explica, l鈥檌ndividu va comen莽ar a emp猫nyer la seua parella amb els punys, mentre continuava proliferant m茅s insults xen貌fobs i racistes. 鈥淣o 茅s la primera situaci贸 semblant que visc. Creiem que no, per貌 茅s molt el racisme que es veu en les localitats m茅s xicotetes鈥, lamenta Jackson, qui, per a defensar-se va llan莽ar al presumpte agressor un cop de puny a la cella.

En arribar la mare del jove, les amenaces i els insults no es van aturar, contra Jackson, la parella, la mare i un altre testimoni present, una dona boliviana. 鈥淨uan vaig arribar, la parella del meu fill demanava ajuda. Vaig arribar corrent i a mi tamb茅 em va amena莽ar鈥, relata la mare del jove. Les v铆ctimes recorden que la intimidaci贸 va comen莽ar a intensificar-se, amb comentaris com 鈥渘o teniu dret ni a respirar ac铆鈥, i Jackson va acabar sofrint un atac d鈥檃nsietat en ple carrer. Veient que el presumpte agressor no tenia intenci贸 de parar, la mare va cridar la Policia Nacional espanyola i, al cap d鈥檜ns minuts, arribaren huit agents. Aquests van iniciar una ronda de preguntes al suposat agressor i a les tres v铆ctimes 鈥擩ackson, la seua parella i la seua mare鈥, per貌, paradoxalment, va acabar detingut el jove migrant, mentre que el presumpte agressor va marxar tranquil路lament del lloc dels fets.

Un membre de l鈥橝ssemblea Popular d鈥橢lda i Petrer que va presenciar els fets i que prefereix preservar la seua identitat per por a les repres脿lies, assegura que els agents 鈥渘o van voler prendre testimoni a la gent que est脿vem all脿 i que hav铆em vist els fets鈥. Tamb茅 incideix en el fet que, quan va informar 鈥攅n catal脿鈥 que havia vist l鈥檃gressi贸, els efectius van fer veure que no l鈥檈ntenien i el van amena莽ar perqu猫 marxara. 鈥淪ols van prendre declaraci贸 a una persona que defensava el racista鈥, denuncia.


Desprotecci贸 i racisme institucional

Jackson va passar 24 hores detingut en la comissaria d鈥橢lda, on van intentar accelerar el seu cas a trav茅s d鈥檜n judici r脿pid, per貌 finalment es va anul路lar a causa de diversos errors en l鈥檃cta de detenci贸 鈥攍a qual, conta, va haver de signar 鈥渁mb presses鈥. 鈥淰an canviar el lloc i els motius de la detenci贸 i no es mencionava l鈥檃gressi贸 racista鈥, detalla Jackson, qui est脿 acusat d鈥檜n presumpte delicte de lesions. Segons informa l鈥檃dvocada d鈥檕fici, per ara, el cas est脿 en fase d鈥檌nstrucci贸. El pr貌xim 15 de febrer, el jove, la seua parella i la seua mare han sigut citats a declarar i s鈥檈spera que, en cas que el procediment tirara endavant, el judici es podria retardar fins a l鈥檃ny 2023. 鈥淪鈥檋a obviat la causa dels esdeveniments, el racisme de l鈥檌ndividu, tant en el moment de denunciar els fets al carrer com en l鈥檃cta de detenci贸鈥, rebla amb rotunditat.

A trav茅s d鈥檜n comunicat, l鈥橝ssemblea Popular d鈥橢lda i Petrer ha denunciat no nom茅s l鈥檃gressi贸 racista, sin贸 tamb茅 la viol猫ncia i desprotecci贸 que, tant el jove com la seua fam铆lia, van sofrir per part de la Policia Nacional espanyola. 鈥淓n aquests casos, veiem com l鈥檃parell policial no 茅s una ferramenta neutra, perqu猫 ha desprotegit la v铆ctima i protegit el racista鈥, asseguren des de l鈥橝ssemblea Popular d鈥橢lda i Petrer. A m茅s a m茅s, Jackson assevera que li va ser denegat el dret a assist猫ncia m猫dica abans d鈥檈ntrar al calab贸s.

El mateix agent que va detindre Jackson els va animar a denunciar, per貌, una vegada en comissaria, segons relata la mare, els van posar molts impediments

Durant el proc茅s d鈥檌nterposar la den煤ncia, la fam铆lia tamb茅 denuncia haver sigut v铆ctima d鈥檜n clar cas de 鈥渞acisme institucional鈥. En el moment dels fets, el mateix agent que va detindre Jackson els va animar a denunciar, per貌, una vegada en comissaria, segons relata la mare, els van posar molts impediments. 鈥淯tilitzava evasives. Ens preguntava que qu猫 guany脿vem denunciant o que aix貌 no era denunciable perqu猫 no hi havia proves鈥, relata. Finalment, la parella de Jackson i la seua mare van poder interposar la den煤ncia per l鈥檃gressi贸 al jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 1 d鈥橢lda.

No es tracta d鈥檜n cas a茂llat. El jove ha manifestat la necessitat de denunciar els fets p煤blicament perqu猫 鈥渓a policia abusa del seu poder sobre nosaltres i no vull que m茅s gent ho sofrisca鈥. Tamb茅 posa el focus en els casos en qu猫 les v铆ctimes resideixen al territori a trav茅s d鈥檜n dret d鈥檃sil 鈥攃om Jackson i la seua fam铆lia鈥, fet que dificulta la possibilitat de renovar la documentaci贸 necess脿ria o de fer el pas per denunciar qualsevol tipus de vulneraci贸 de drets davant les institucions. Per aix貌, des de l鈥橝ssemblea l鈥檋an acompanyat i ofert advocades, recursos i suport psicol貌gic. Per a elles, 茅s fonamental 鈥渁ssenyalar la complicitat de la policia amb l鈥檃gressor i tractar-ho amb una perspectiva de classe鈥.


Un proc茅s judicial q眉estionable

El Comit茅 Antirepressiu de les Comarques del Sud, un grup de col路lectius i sindicats que tracten d鈥檕rganitzar conjuntament una resposta a la repressi贸, tamb茅 est脿 tractant el cas a trav茅s de les seues advocades. Andreu Garc铆a Ribera, un dels advocats del Comit茅, explica que va ser 鈥渦n error鈥 que el jove signara l鈥檃cta de detenci贸 i acceptara els fets 鈥攁nimat per l鈥檃dvocada鈥, tot i que no declarara, ja que 鈥渁ix貌 pot implicar una reducci贸 d鈥檜na quart de la condemna, per貌 tamb茅 impossibilita l鈥檃cusat a comptar amb altres testimonis o vies de defensa鈥. 鈥淪i no s鈥檋agueren acceptat els fets, es podria haver plantejat l鈥檃gressi贸 il路leg铆tima de l鈥檌ndividu racista i al路legar la leg铆tima defensa mitjan莽ant un judici ordinari鈥, explica Ribera.

Un altre fet que q眉estiona l鈥檃dvocat 茅s la detenci贸 del jove durant 24 hores en comissaria quan haguera pogut ser citat als jutjats l鈥檈ndem脿, ja que 鈥渘o hi havia risc de fuga鈥. Segons Ribera, aix貌 suposa un atemptat a la protecci贸 del dret de llibertat i una sanci贸 anticipada que mostra un exc茅s del poder policial. 鈥淐al tenir clar que aquests casos s贸n molt comuns i que es manifesten amb m茅s freq眉猫ncia en col路lectius vulnerables, com les persones migrades鈥. Des del Comit茅 Antirepressiu ofereixen assist猫ncia jur铆dica i suport, per貌 tamb茅 tracten de visibilitzar els casos de racisme institucional i en qu猫 l鈥檃plicaci贸 del delicte d鈥檕di 鈥攅n principi, per a protegir col路lectius vulnerables鈥 茅s q眉estionable. Ribera conclou manifestant que el delicte d鈥檕di acaba utilitzant-se per a protegir institucions com la policia o la monarquia que 鈥渆n cap cas s贸n col路lectius vulnerables, ni legalment ni jur铆dicament ni socialment鈥.
Autor font: Directa.cat