Desembre 16, 2020
Per Direta
200 vistes

Encara avui dia existeix una gran bretxa de g猫nere dins les vocacions STEM (ci猫ncia, tecnologia, enginyeria i matem脿tiques en angl猫s). Segons dades elaborades per l鈥橭bservatori de la Igualtat de G猫nere, a Catalunya nom茅s el 8% de totes les dones universit脿ries s贸n titulades en graus d鈥檈nginyeria o arquitectura. Una estad铆stica que contrasta amb el percentatge d鈥檋omes que assoleix aquestes titulacions, un 27,8%. De la mateixa manera, nom茅s el 30,9% de l鈥檕cupaci贸 en les branques laborals d鈥檌nformaci贸 i comunicaci贸 correspon a les dones, davant del 69,1% d鈥檋omes que treballen en aquests 脿mbits. 脡s degut a aquestes desigualtats que la Fundaci贸 Esplai va comen莽ar la campanya #ChicasInTech, que des del 2018 promou la figura femenina dins les STEM.

En col路laboraci贸 amb aquesta campanya, l鈥檕rganitzaci贸 sense 脿nim de lucre Women in Games Espa帽a (WIGES) publica 3 Chicas in Tech, un videojoc per a Windows i Mac que ja est脿 disponible a la p脿gina web de Fundaci贸 Esplai de forma gratu茂ta i en catal脿. L鈥檕bra t茅 l鈥檕bjectiu de visibilitzar i promoure les dones en els camps de la tecnologia i la ci猫ncia a trav茅s d鈥檜na experi猫ncia interactiva en qu猫 la protagonista coneix diferents personatges hist貌riques.

Les jugadores hauran de cooperar amb 脕ngela Ruiz Robles, la mestra lleonesa nascuda el 1895 a qui hauran d鈥檃judar per a crear l鈥檃rtefacte precursor del llibre electr貌nic

En el videojoc s鈥檈ncarna la Sofia, una noia que vol dedicar-se al m贸n de la ci猫ncia i la tecnologia. La protagonista viatja fins al Centre de Dones Enginyeres, on haur脿 d鈥檌ntentar ajudar les dones que hi treballen. Ada Lovelace 茅s una d鈥檈lles. Nascuda el 1815, 茅s coneguda com la primera programadora de la hist貌ria i, dins del joc, hem de col路laborar amb ella perqu猫 pugui desenvolupar el seu algoritme inform脿tic. La Sofia tamb茅 coneixer脿 Katerine Johnson (1918-2020), la matem脿tica afroamericana que va encarregar-se de calcular la traject貌ria del vol de l鈥橝pol路lo 11 a la Lluna. I de la mateixa manera, les jugadores hauran de cooperar amb 脕ngela Ruiz Robles, la mestra lleonesa nascuda el 1895 a qui hauran d鈥檃judar per a crear l鈥檃rtefacte precursor del llibre electr貌nic.

Videojoc tres chicas in tech |Arxiu

Aquest seguit de protagonistes van ser escollides directament per nenes i joves participants de la campanya #ChicasInTech. Unes participants que, tot i nom茅s poder seleccionar tres finalistes, van haver de decidir entre m茅s de quinze dones referents de les STEM. Entre elles, personatges com Rosalind Franklin, descobridora de l鈥檈structura molecular de l鈥橝DN; Stephanie Kwolek, inventora del kevlar, el material de les armilles antibales; o Hedy Lamarr, inventora de la tecnologia que ha perm猫s el desenvolupament de les connexions wifi. D鈥檃ltra banda, les enquestades tamb茅 van tenir poder de decisi贸 pel que fa a aspectes del disseny de l鈥檕bra com la seva est猫tica p铆xel art, l鈥檃mbientaci贸 de ci猫ncia-ficci贸 o el g猫nere del videojoc.

3 Chicas in Tech es basa en la resoluci贸 de puzles senzills i el progr茅s a trav茅s d鈥檈scenaris de plataformes. Amb tot, el Centre de Dones Enginyeres i els diferents objectius a complir s贸n simplement una excusa a partir de la qual la jugadora ha de prendre consci猫ncia de l鈥檈xist猫ncia de dones referents dins la ci猫ncia i la tecnologia. El videojoc, per tant, no se centra en la dificultat o el repte, sin贸 en la coneixen莽a de les seves protagonistes i la participaci贸 en la seva hist貌ria. 鈥淟a idea de crear un videojoc va sorgir arran de la necessitat de crear un recurs que fos educatiu i tamb茅 divertit a la vegada鈥, comenta Noelia Fort, t猫cnica de la Fundaci贸 Esplai i coordinadora del projecte. 鈥淰ol铆em crear un recurs molt vers脿til, que pogu茅s funcionar amb nenes i joves de totes les edats鈥, continua.

Les protagonistes van ser escollides directament per nenes i joves participants de la campanya #ChicasInTech. Unes participants que, tot i nom茅s poder seleccionar tres finalistes, van haver de decidir entre m茅s de quinze dones referents de les STEM

Gisela Vaquero, cofundadora de WIGES i directora de 3 Chicas in Tech, fa 猫mfasi en la influ猫ncia que tenen els videojocs al seu p煤blic: 鈥淪贸n un mitj脿 d鈥檌nformaci贸 cultural que determina moltes conductes i formes de pensar en els jugadors i jugadores que, a m茅s, passen moltes hores exposades鈥. Per aix貌 mateix, tamb茅 recalca la import脿ncia de 鈥済enerar videojocs amb personatges femenins que siguin forts, empoderats, independents i l铆ders鈥 per a poder crear aix铆 noves conductes en les nenes i joves jugadores. Woman in Games Espa帽a, creadora de 3 Chicas in Tech, 茅s una organitzaci贸 que tracta d鈥檃judar i promoure a les dones desenvolupadores i jugadores de videojocs. A banda de projectes com aquesta obra, tamb茅 realitzen activitats com tallers de disseny i programaci贸, trobades no-mixtes o investigaci贸 i difusi贸 de dades sobre les dones en la ind煤stria.

Amb el desenvolupament de 3 Chicas in Tech, des de WIGES han volgut sortir dels estereotips de g猫nere que usualment observen dins la cultura del videojoc per a crear una obra curta i senzilla, per貌 amb un clar fi pedag貌gic i constructiu. Noelia Fort comentava el seg眉ent en refer猫ncia a 3 Chicas in Tech, 鈥渃rec que en un sector tan masculinitzat com els videojocs, on es reprodueixen viol猫ncies masclistes el dia a dia, 茅s important que hi hagi cada vegada m茅s jocs i continguts que trenquin amb aquests estereotips, rols i formes de pensar i comportar-nos鈥.
Autor font: Directa.cat