Juny 29, 2022
Per Direta
112 vistes

La preservació de la memòria històrica, en tant que és fonamental per generar identitat col·lectiva, també ho és per saber d’on venim i “fomentar un vincle amb la humanitat passada i futura”. Amb aquesta filosofia, la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella lluita perquè la construcció d’un supermercat Aldi no invisibilitzi unes runes d’un centre de producció vitivinícola dels segles I aC i I dC.

Segons expliquen des de la plataforma, el projecte de construcció del supermercat malmet les restes i els treu valor perquè, tot i que la intenció del govern municipal sigui convertir el jaciment en un museu, “no es tracta només de conservar d’alguna manera, sinó d’una manera que tingui sentit”. Per aquest motiu reivindiquen un nou projecte perquè les futures generacions puguin gaudir d’aquest tresor del patrimoni de la vila.

La lluita de l’entitat fa més d’un any que dura, d’ençà que el dia de Sant Jordi del 2021 es tornés a donar llum verda a la construcció del supermercat gràcies als vots de l’equip de govern municipal (format pel PDeCAT i el PSC) amb el suport de Ciutadans.

La plataforma va publicar un manifest que assegura que tirar endavant amb la construcció “invisibilitza les restes de la vil·la i les deixa en un espai que no les posa en valor”, “afecta la integritat del jaciment” i “subordina el patrimoni col·lectiu a interessos privats”

Poc després, la plataforma va publicar un manifest que assegura que tirar endavant amb la construcció “invisibilitza les restes de la vil·la i les deixa en un espai que no les posa en valor”, “afecta la integritat del jaciment” i “subordina el patrimoni col·lectiu a interessos privats”. L’entitat demana al consistori i a l’empresa que reconsiderin la ubicació del supermercat i el traslladin més al nord, on no hi ha restes arqueològiques. També demanen a la Generalitat que intervingui per “fer complir el sentit autèntic i profund que es proposa la legislació sobre patrimoni cultural (LPCC)”.

jaciment romà Calella
Les obres continuen sobre el jaciment de la vil·la romana del Roser |Arxiu

Un centenar llarg de veïns i veïnes del poble i més de mig miler de tot el país han signat el manifest, de manera que la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella és conscient que no estan soles en la seva reivindicació. La lluita continua més activa que mai i ha tingut diversos episodis recents. El 17 de març van demanar al president Pere Aragonès que intercedeixi per aturar les obres i poder convertir el jaciment en un jardí arqueològic. El passat 15 de juny, membres de la plataforma van ser a la Tribuna d’Arqueologia celebrada al Palau Marc de Barcelona. En aquesta activitat organitzada pel Departament de Cultura van criticar el projecte, assegurant que alguns dels pilotatges i enceps de la construcció “destrueixen, malmeten i mutilen parts del jaciment i l’invisibilitzen per sempre”.


Les obres no s’aturen

Encara que es descobrís el jaciment del Roser-Mujal, les obres continuen i la plataforma en fa un seguiment gairebé al minut. Més enllà del suport popular, la plataforma ha trobat en la CUP la seva gran aliança en la lluita. Des de la formació anticapitalista insisteixen que han fet tot el possible legalment per buscar els mecanismes i les solucions per frenar el projecte, però apunten que “buscarem tots els mecanismes i anirem a instàncies superiors”. El partit defensa que “qualsevol contracte es pot trencar” i asseguren que “si es volgués aconseguiríem vies legals per frenar aquest projecte, però no hi ha voluntat”, assenyalant així la resta de forces polítiques representades al Ple municipal.

La plataforma denuncia que, a mesura que han anat avançant els treballs de construcció, s’han anat produint noves destrosses. “La vil·la ha quedat irremeiablement fragmentada i espatllada”, lamenten. D’aquesta manera, si no hi ha un gir de 180 graus, el supermercat serà una realitat i el jaciment es convertirà en un museu, mentre a sobre s’hi construirà un edifici de sis plantes amb dos nivells de pàrquing, un supermercat i tres plantes de pisos.
Autor font: Directa.cat