Agost 8, 2022
Per Nord-Estl Libertari
158 vistes

Un refugi antiaeri de la Guerra Civil a Ripoll obre les portes al públic amb una visita guiada 

S’inicia al museu i a la plaça de l’ajuntament, on hi ha altres vestigis de la Guerra Civil 

Va a càrrec de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica 

Hi va haver quatre bombardejos franquistes sobre la ciutat de Ripoll, tres dels quals el mes de gener del 1939 i el darrer al febrer     

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona) 08/08/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que un dels refugis antiaeris de la Guerra Civil que es van construir a Ripoll ja és visitable. La Comissió per a la Recuperació de la Memòria Històrica hi va dur a terme una visita guiada, amb la participació d’una quarantena llarga de persones. Es tracta de la primera d’aquestes visites que vol anar repetint amb una periodicitat que encara està per determinar. Aquesta visita va ser guiada per l’historiador i membre de la Comissió Adrià Brull. 

Es va iniciar al Museu Etnogràfic, que és molt a prop de l’accés al refugi, per contextualitzar-la i perquè s’hi guarda la llanta d’un camió destrossat per una bomba aèria. El següent punt de parada va ser la plaça de l’ajuntament, a l’escultura del 27 de maig, una figura a la qual li falta una mà, destrossada quan les tropes franquistes la van arrancar del pedestal i la van llançar al riu Ter. I, finalment, hi va haver la visita en si del refugi. 

Tal com va explicar Adrià Brull, el refugi no es va arribar a utilitzar mai per la proximitat de la sèquia Monar i el risc de desbordament cap a l’interior que comportava per als usuaris. Brull va informar també que a Ripoll hi havia dos refugis antiaeris més, tots dos a la carretera de Barcelona, i només se’n va utilitzar un. La gent es va protegir dels quatre bombardejos aeris franquistes al túnel del tren transpirinenc i a les clavegueres del municipi. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com