Setembre 10, 2021
Per Nord-Estl Libertari
204 vistes


Un projecte d’aeròdrom a Peralada aixeca oposició 

El consistori l’aprova inicialment perquè els informes previs dels promotors l’avalen per a usos agraris 

Els afectats superen les 700 firmes en contra i l’alcalde reuneix el veïnat 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Peralada (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 10/09/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que l’equip de govern municipal de Peralada (JxCat) va donar llum verd inicial, al juliol, al projecte per construir un aeròdrom a l’àmbit de Sant Nazari de les Olives, a menys d’un quilòmetre del nucli urbà però a l’entorn de finques privades, com ara una granja amb bestiar a cent metres escassos d’on es planteja construir la pista, de 231 metres de llarg i de terra compactada. Els veïns afectats, amb el suport de l’Iaeden i l’Associació de Veïns i Amics del carrer Doctor Clos, han començat a recollir firmes per Internet i ahir van superar les 700. 

L’alcalde, Pere Torrent, va encapçalar ahir al vespre una reunió informativa per defensar que no es poden oposar a la tramitació: “És el que ens toca, perquè tots els informes rebuts són positius, només amb petites objeccions que s’han d’esmenar“, argumentava. 

Torrent deia que ja s’havia reunit a inicis de mes amb els afectats i que l’oficina tècnica havia demanat informes sectorials a entitats ambientalistes que no s’han presentat. Malgrat això, deia que “encara hi són a temps, perquè s’ha ampliat el termini d’informació pública a dos mesos.” “Volem la màxima transparència“, reblava l’alcalde. 

Usos agraris” 

Segons l’alcalde de Peralada (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), el Departament d’Agricultura ha donat el vistiplau a la instal·lació, amb 750 m² per estacionar aeronaus i un hangar de 450 m², perquè el projecte preveu destinar-lo, sobretot, a “l’agricultura de precisió“, amb vols tècnics per a tasques com ara cartografiar, controlar els conreus o administrar tractaments fitosanitaris, amb només 100 operacions de vol previstes al llarg de tot un any. Però els afectats es malfien que tot plegat no sigui només un primer argument per implantar l’activitat, i demanar en el futur ampliar-la per a vols privats o recreatius. L’Iaeden creu que a la zona ja hi ha els aeròdroms d’Empuriabrava (Castelló d’Empúries, Alt Empordà, comtat de Peralada) i de Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries). La darrera paraula, però, si el projecte no acaba al jutjat, la tindrà Urbanisme de la Generalitat. 

El cas similar de Bellcaire 

A la comarca veïna, al 2018, l’oposició veïnal a un altre projecte d’aeròdrom a Bellcaire d’Empordà (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) va acabar amb el projecte tombat pel govern municipal i sengles contenciosos –de les veïnes i dels veïns contra el promotor i d’aquest darrer contra el Consistori– encara pendents de resoldre’s. En aquell cas, el projecte s’encaminava a usos privats, però amb l’atractiu d’una exposició aeronàutica permanent que tampoc feia el pes als afectats. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com