Octubre 16, 2021
Per Nord-Estl Libertari
141 vistes


Un miler de persones protesten a Girona contra el model energ猫tic i per reclamar que l’electricitat “no sigui negoci” 

L’assist猫ncia empapera les seus de les el猫ctriques, de la Generalitat i la Subdelegaci贸 del Govern espanyol a Girona 

Endesa, Iberdrola i Naturgy s’enriqueix de beneficis caiguts del cel i el nucli de la q眉esti贸 seria que deixessin de guanyar-los” 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 16/10/2021.- ‘La llum 茅s un dret, no un negoci‘: sota aquest lema, una quarantena de plataformes de les comarques gironines han organitzat aquest dissabte una concentraci贸 per protestar contra les pujades de preu de la llum i el model energ猫tic del pa铆s, segons informa R脿dio Capital de l’Empord脿.  

La concentraci贸 d’avui ha estat a les 17:00h davant de l’estaci贸 de l’AVE a Girona.  

En Sergi Cot, un dels portaveus de la plataforma Apaguem Endesa, va explicar ahir al Supermat铆 de R脿dio Capital que esperaven una participaci贸 “prou grossa, arrel de l’猫xit que van tenir les concentracions que es van fer a l’estiu“. “Endesa, Iberdrola i Naturgy s’enriqueix de beneficis caiguts del cel i el nucli de la q眉esti贸 seria que deixessin de guanyar-los“, explica Cot. “Podem estar superant aquest pic de la llum durant mesos“. 

Des de la plataforma proposen organitzar-se i participar a les manifestacions per reclamar i fer tot el que estigui al seu abast fent pressi贸 pol铆tica. “Al final, tot dep猫n de voluntat pol铆tica“. 

Un miler de persones protesten a Girona 

Llegim al Diari de Girona que un miler de persones han protestat aquest dissabte pel centre de Girona contra el model energ猫tic actual i la pujada de l’electricitat dels darrers mesos. Equipats amb banderes i pancartes, han cridat contra les el猫ctriques per exigir que la “llum no sigui un negoci“.  

La membre d’Apaguem Endesa Ana茂s Varo explica que amb la protesta han volgut posar al centre “el problema real“. “No podem acceptar un model energ猫tic que no fa m茅s perjudicar les classes populars i les persones vulnerables“, ha reblat.  

La marxa ha sortit del Parc Central i ha passat per les oficines d’Endesa i Naturgy, la seu de la delegaci贸 de la Generalitat i la Subdelegaci贸 del Govern espanyol a Girona. A totes elles l’assist猫ncia ha llegit un manifest i han empaperat les fa莽anes. 

La manifestaci贸 ha sortit d’una concentraci贸 feta al Parc Central de Girona i ha caminat per la carretera Barcelona fins a arribar la seu d’Endesa, al carrer del riu G眉ell. All脿 s’han aturat i l’han empaperat mentre cridaven consignes com “Endesa ens roba” o “Fora, fora, la m脿fia d’Iberdrola“. Despr茅s de llegir un manifest, els concentrats s’han despla莽at als Jutjats i han caminat fins a la seu de Naturgy, a tocar de la seu de la Subdelegaci贸 del Govern espanyol. Com a Endesa, han enganxat cartells en protesta contra el  preu desorbitat de la llum“.  

La manifestaci贸 ha acabat davant de la seu de la delegaci贸 de la Generalitat a Girona on s’ha llegit un manifest per demanar un “model energ猫tic just” i que “no especuli“. La membre d’ApaguemEndesa, Ana茂s Varo, assenyala que “茅s molt important posar al centre les persones“. “Hem de deixar clar que el sistema no funciona perqu猫 el problema 茅s que, no nom茅s afecta les classes populars i deixa sense energia les persones vulnerables, sin贸 que tamb茅 afecta al planeta“, ha destacat Varo. 

A la marxa hi han participat un miler de persones, pertanyents a una seixantena d’entitats contr脿ries “a un oligopoli que no t茅 en compte la gent“. A m茅s, Varo carrega contra “el risc” que la transici贸 a les renovables “es faci sense tenir en compte les persones i el territori“. “Aqu铆 els culpables s贸n les empreses que han generat els seus beneficis en contra de la societat, per貌 tamb茅 els governs que no han actuat o han perm猫s que fos aix铆“, ha reblat Varo. 

El miler de persones que s’han manifestat han deixat clar que “tornaran a sortir les vegades que calgui” i han lamentat que “es vagi tard” en la conversi贸 a les renovables. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com