209 vistes


COMUNICAT DE PREMSA

El pla sectorial d鈥檜niversitats (curs 21/22) per emerg猫ncies associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc suposa un relaxament de les mesures preventives a les universitats amb un increment de la presencialitat de l鈥檈studiant (fins al 70% de presencialitat) i sense l鈥檃dopci贸 de noves mesures.

La IAC exigeix al PROCICAT que intervingui i impedeixi la implementaci贸 d鈥檃quest pla sectorial, aix铆 com dels plans de conting猫ncies de cada universitat basats en aquesta proposta irresponsable.

Imatge arxiu web

En l鈥檃ctual situaci贸 pand猫mica, amb les UVI a punt de saturaci贸, les vacances del sector sanitari en risc, els tocs de queda municipal i l鈥檃lt nivell d鈥檃fectaci贸
que est脿 afectant a la poblaci贸 que, per edat, 茅s majorit脿ria a la comunitat universit脿ria, suposa un menysteniment de la salut i del personal sanitari que s鈥檈sfor莽a per lluitar contra la pand猫mia.

Aquest pla sectorial, que 茅s proposa des del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), forma part de la pressi贸 que s鈥檈st脿 exercint des de 鈥淟a Acad猫mia鈥 pel retorn, a la pr脿ctica, a la plena presencialitat a les universitats. El 70% de presencialitat suposa, a la pr脿ctica, una presencialitat als campus superior, fins hi tot, que en per铆odes prepand猫mics.

Aquest retorn a la presencialitat, al marge d鈥檜nes mesures de protecci贸 dels contagis reals, respon als interessos d鈥檜na part concreta de la comunitat universit脿ria, per貌 en cap cas respon als interessos del conjunt de la societat: el risc de convertir les universitats en un focus de propagaci贸 de la pand猫mia 茅s inassumible.

Imatge arxiu web

Tant la Resoluci贸 SLT/2147/2021, de 8 de juliol, com la SLT/2331/2021, de 20 de juliol de salut (Gen.cat) disposen una m脿xim de presencialitat del 50% de l鈥檈studiantat; no s鈥檈nt茅n doncs com, amb les actuals crides a la prud猫ncia, el pla sectorial del 21 de juliol proposi un 70%.

Aquest pla sectorial proposa una dist脿ncia de seguretat entre persones de 1,5m, excepte a les aules (el lloc on el contacte es pot allargar m茅s temps), on el criteri ser脿 del 70% de l鈥檃forament. Aquest 70% de presencialitat suposa que, ni tant sols, es podr脿 separar l鈥檈studiantat cadira si, cadira no. Recordem que, a les aules d鈥檈nsenyament te貌rica, amb una aforament del 50% 茅s pot assegurar tant sols una dist脿ncia entre persones de鈥 40cm! La proposta del 70% significa que, els estudiants, estaran colze a colze, durant totes les classes, com a m铆nim per la seva dreta o esquerre: trencant bombolles i amb una rotaci贸 continua de companys de classe.
Autor font: Iac.cat