Agost 15, 2022
Per Nord-Estl Libertari
231 vistes

Un estudi evidencia la sobreexplotaci贸 del litoral del Baix Empord脿 

Es calcula que, en els dies de m茅s aflu猫ncia de l’estiu, hi ha mitjanes de m茅s de 30 embarcacions fondejant a la vegada en cales del Baix Empord脿 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Begur (Baix Ter, Baix Empord脿, Comtat de Girona) 15/08/2022.- Segons R脿dio Capital de l’Empord脿, l’associaci贸 Amics de les Illes Formigues ha compartit una investigaci贸 cient铆fica emmarcada dins la Taula de Cogesti贸 Mar铆tima del Litoral del Baix Empord脿 que quantifica l’efecte de les embarcacions a la costa del Baix Empord脿. 

L’objectiu de l’estudi (liderat per la Dra. Carolina Mart铆, directora de l’Institut de Medi Ambient i delegada del Rector pel Territori i la Sostenibilitat”) 茅s “con猫ixer l’aflu猫ncia i mobilitat de les embarcacions vinculades a la n脿utica recreativa i esportiva que transiten, visiten i fondegen a les platges i cales de la zona, aix铆 com la quantitat de persones que hi ha en aquestes embarcacions i quins patrons de comportament tenen“. 

A l’investigaci贸 hi ha un recull de dades que demostra aquesta gran aflu猫ncia d’embarcacions. Es calcula que, en els dies de m茅s aflu猫ncia de l’estiu, hi ha mitjanes de m茅s de 30 embarcacions fondejant a la vegada en cales del Baix Empord脿. Per posar-ho en n煤meros, a la cala d’Aiguafreda, a Begur (Baix Ter, Baix Empord脿, Comtat de Girona), l’any passat es van comptabilitzar 429 barques en 18 dies. A la Cala Seni脿 de Palam贸s (Gavarres mar铆times, Baix Empord脿, Comtat de Girona), se’n van observar m茅s de 1050. Aix貌 茅s un total de gaireb茅 3.600 persones en aquesta cala. 

Un altre aspecte que es valora a l’estudi 茅s l’煤s d’脿ncores pr貌pies. I 茅s que en algunes cales no hi ha camp de boies, de manera que les embarcacions han de fer servir les 脿ncores perqu猫 茅s l’煤nic mecanisme de fondeig possible. Algunes de les cales on passa aix貌 s贸n el Golfet de Palafrugell (Gavarres mar铆times, Baix Empord脿, Comtat de Girona) o Castell, a Palam贸s. Tamb茅 passa a la Cala Massoni, on es van detectar 788 embarcacions fondejant amb 脿ncora pr貌pia. 

La majoria de les embarcacions que naveguen per la costa del Baix Empord脿 ho fan per oci i per banyar-se a les zones per on passen. Segons l’estudi, l’activitat m茅s practicada 茅s l’snorkel, tot i que tamb茅 s贸n molt habituals les festes. 

Amb tot aix貌, des dels Amics de les Illes Formigues demanen que es tinguin en compte els resultats d’aquest estudi per “treure conclusions, obrir el debat i prendre decisions“. Recorden que aquests usos n脿utics i recreatius “es desenvolupen d’una manera molt intensiva i concentrada en un temps molt breu i sobre uns ecosistemes molt fr脿gils“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com