Agost 4, 2021
Per Nord-Estl Libertari
227 vistes

Un detingut pels fets de la comissaria de Vic denuncia que els Mossos li han instal·lat programari d’espionatge al mòbil 

Fa un parell de dies, em van tornar el mòbil amb la mala sort que es van deixar el programa d’espionatge obert“, ha explicat a Twitter 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vic (Plana de Vic, Osona) 04/08/2021.- Llegim a VilaWeb que un dels detinguts arran dels incidents a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vic (Plana de Vic, Osona) durant les protestes per l’empresonament del cantant Pablo Hasel ha denunciat que la policia autonòmica catalana li ha instal·lat un programari d’espionatge al telèfon mòbil.  

Contactat per VilaWeb, el jove, qui l’any vinent començarà estudis d’enginyeria informàtica, va ser avisat pels Mossos que podia passar per la comissaria a recollir el telèfon que li havia estat requisat durant els fets del febrer. “El telèfon estava molt malmès. Ho vàrem denunciar als Jutjats de Vic perquè l’aparell treia fum, feia molt soroll i no carregava la bateria“. 

La sorpresa la va tenir en consultar les últimes aplicacions utilitzades. “El meu telèfon té la peculiaritat que no tanca les últimes aplicacions que has obert encara que l’apaguis. Vaig veure que hi havia una app oberta“. El programari en qüestió era Oxygen Forensics. Va informar-se a través d’uns amics informàtics i va comprovar que es tractava d’un software creat per una empresa nord-americana amb seu a Virgínia que permet de fer anàlisi forense digital i obtenir dades de mòbils, el núvol i més dispositius. Entre els seus clients hi ha els cossos policíacs de diversos Estats, inclosos la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. 

El jove denunciarà els fets amb l’ajuda de l’Associaciód’Advocats d’Osona. Per una banda, perquè segons sosté, els Mossos mai no el van informar que li requisaven el telèfon. Per una altra banda, per la instal·lació d’un programaria que serveix per a bolcar informació, fet que podria ser considerat un acte il·legal. 

Així mateix, en Fènix ha aprofitat la situació per a fer diverses recomanacions de privacitat. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com