Novembre 2, 2021
Per Direta
280 vistes

Dimarts 2 i dimecres 3 de novembre s鈥檈st脿 celebrant al Jujat de Manresa la vista oral pel cas conegut com a 9 de Lledoners. Nou persones estan acusades de desordres publics i tres d鈥檈lles tamb茅 dels delictes de lesions i atemptat contra l鈥檃utoritat, c脿rrecs pels quals la Fiscalia els demana sos i set anys de pres贸, respectivament, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que exerceix l鈥檃cusaci贸 particular. Els fets que es jutgen es van produir l鈥1 de febrer de 2019 al voltant de la pres贸 de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, Bages), durant les protestes que es van produir quan els l铆ders socials i pol铆tics del proc茅s empresonats preventivament en aquest centre penitenciari, havien de ser traslladats a la pres贸 de Brians en el seu viatge cap a Madrid, abans del judici que va tenir lloc al Tribunal Suprem.

Va ser un dels policies que l鈥1 de febrer de 2019 va intervenir al quil貌metre 38 de la carretera C-55, a tocar de la pres贸 de Lledoners, i va identificar els tres acusats que s鈥檈nfronten a les penes m茅s grans de privaci贸 de llibertat

Durant la primera sessi贸 del judici contra els nou independentistes a Manresa, l鈥檃gent de l鈥櫭rea de Recursos Operatius (ARRO) amb Targeta d鈥橧dentificaci贸 Policial (TIP) 9124 ha declarat a la sala de vistes. El caporal ja havia donat el seu testimoni pr猫viament per videoconfer猫ncia, per貌 a petici贸 de les defenses dels acusats finalment ha hagut de personar-se al jutjat. Ell va ser un dels policies que l鈥1 de febrer de 2019 va intervenir al quil貌metre 38 de la carretera C-55, a tocar de la pres贸 de Lledoners, i va identificar els tres acusats que s鈥檈nfronten a les penes m茅s grans de privaci贸 de llibertat. Aquell dia, cap dels acusats va ser detingut i segons la minuta policial a la qual ha tingut acc茅s aquest mitj脿, se鈥檒s va identificar perqu猫 s鈥檋avia 鈥渙bservat clarament que han cridat als agents 鈥榯ra茂dors, deixeu la barricada, fills de puta’鈥, en el moment que els Mossos van comen莽ar a retirar uns palets que hi havia enmig de la cal莽ada.

El grup de suport sempre ha manifestat que 鈥渢res companyes estan acusades de delictes de lesions i atemptat contra l鈥檃utoritat, tot i no haver-se provocat cap enfrontament amb els Mossos d鈥橢squadra鈥, tal com van corroborar al faristol de la sala de premsa del Parlament de Catalunya. Tanmateix, el caporal 9124 va aportar a la causa un informe m猫dic de lesions, elaborat minuts despr茅s dels fets a a la m煤tua Asepeyo de Manresa, on consten un dolor a la m脿 esquerre i a la regi贸 cervical. Aix貌 li va suposar, segons consta al document, un tractament farmacol貌gic antiinflamatori, una f猫rula, un embenat el脿stic a la m脿 i, per conseq眉猫ncia, la baixa laboral. Per貌 el que 茅s m茅s important, aix貌 sost茅 part de les acusacions contra els 9 de Lledoners per lesions i atemptat contra l鈥檃utoritat.  El grup de suport conclou que 鈥減er arribar fins al judici les falses acusacions dels Mossos d鈥檈squadra han estat clau鈥.

Els 9 de Lledoners abans d鈥檈ntrar al judici dimarts 2 de novembre de 2021 |Arxiu

Dona la coincid猫ncia que aquest caporal 茅s el mateix que va participar activament en l鈥檈pisodi d鈥檃gressions, amenaces i vexacions racistes d鈥檜n grup de sis agents de l鈥櫭rea de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d鈥橢squadra contra un jove de vint anys anomenat Wubi. Contr脿riament al cas dels 9 de Lledoners, des de la publicaci贸 de la gravaci贸 d鈥櫭爑dio de l鈥檈pisodi per part de la Directa i Catalunya R脿dio el passat mes de juny de 2020, els policies no s鈥檋an prestat a col路laborar per garantir el correcte desenvolupament de la investigaci贸 engegada pel jutjat d鈥檌nstrucci贸 5 de Manresa arran de la den煤ncia de la v铆ctima pels delictes contra la integritat moral, de tortures i de lesions.

Contr脿riament al cas dels 9 de Lledoners, els policies no s鈥檋an prestat a col路laborar per garantir el correcte desenvolupament de la investigaci贸 engegada pel jutjat d鈥檌nstrucci贸 5 de Manresa

En primer terme, els sis agents antidisturbis de l鈥橝RRO dels Mossos es van negar a declarar i a practicar la prova pericial de reconeixement de veu que permetria identificar quins agents van vexar i humiliar i quins ho van permetre. Anteriorment, els caps de l鈥橝RRO de la Regi贸 Policial Central van assegurar en primera inst脿ncia no recon猫ixer les veus dels seus subordinats perqu猫 tot i compartir operatius diaris manifestaven que tenien un tracte 鈥渙casional鈥 amb ells. Posteriorment, davant el terrabastall generat al Departament d鈥橧nterior, aleshores en mans del convergent Miquel Buch, es van retractar i van recon猫ixer els seus subordinats. Finalment, la seva defensa va sol路licitar al jutjat que els agents, entre els quals el caporal 9124, puguessin assistir a la roda de reconeixement amb la cara tapada, per貌 la defensa del jove va desistir de la pr脿ctica d鈥檃questa prova en considerar que ja hi havia prou material provatori de la participaci贸 i el grau de responsabilitat de cadascun dels agents en l鈥檈pisodi racista.

Actualment, el jutge ha tancat la fase d鈥檌nstrucci贸 i ha enviat la causa a judici en considerar que existeixen 鈥渋ndicis raonables i suficients鈥 per mantenir els policies imputats pels delictes de lesions i contra la integritat moral. SOS Racisme, entitat que representa 鈥榃ubi鈥, ha demanat en el seu escrit d鈥檃cusaci贸 una pena de sis anys de pres贸 i dotze d鈥檌nhabilitaci贸 absoluta per a cadascun dels agents i ara s鈥檈st脿 a l鈥檈spera de l鈥檈scrit d鈥檃cusaci贸 de la Fiscalia.
Autor font: Directa.cat