Agost 5, 2022
Per Ateneu Enciclopedic Popular
125 vistes

Un cop m茅s, ens trobem al

CENTRE de DOCUMENTACI脫 HIST脪RIC SOCIAL / Ateneu Enciclop猫dic

Reflexions : (una amalgama )

Ara en el 45 i 120 aniversari

脡s un projecte que a la majoria dels que volten per Reina Am脿lia es fa massa gran i som incapa莽os de racionalitzar i fer valdre el que tenim.

Despr茅s d鈥檜na llarga lluita que dura un bon grapat d鈥檃nys i que alguns dels companys que acudien amb mi fent costat al projecte de recuperar l鈥橝teneu Enciclop猫dic, ja varen fer el trasp脿s i per pocs mesos, no arribaren ells a temps per gaudir del triomf de la seva lluita, ni que fos per uns instants.

D鈥檃lguna manera aix貌 sempre ho portarem al cor, perqu猫 aquells que realment lluitaren no van poder ser-hi, de totes maneres estem a mig cam铆 de les nostres reivindicacions, ja que el projecte final d鈥檃questa reivindicaci贸 acaba a Can 60 antiga f脿brica del carrer Riereta de Barcelona.

Mentrestant, aix貌 no arriba i es fa esperar, i despr茅s d鈥檜n pacte amb la regidora Gala Pin renunciarem a un espai poc atraient, per貌 que si era efica莽 i servia per portar tot el material del CDHS a prop un de l鈥檃ltre al Raval, cosa que ens donava peu en arribar el projecte final, que era unificar l鈥檃teneu enciclop猫dic amb el CDHS tot al Raval, i aix铆 acaba de construir un dels millors projectes de l鈥檃narquisme actual, posant a l鈥檃bast i sense entrebancs l鈥檃rxiu cada dia m茅s gran del CDHS, per貌 aix貌, per potser, una diguem, no massa adequada decisi贸, tendra que esperar fins a arribar a Can60, per貌 sembla ser, que llarga ser脿 l鈥檈spera.

El que queda clar d鈥檃quest projecte ara mateix 茅s que tot 茅s un sol projecte, 茅s a dir, el Centre de Documentaci贸 Hist貌ric Social /Ateneu Enciclop猫dic, cal continuar reivindicant que s鈥檃rribi a ajuntar-se en un sol espai. Com m茅s aviat millor, perqu猫 en definitiva 茅s una mateixa cosa.
I ara cal recordar als amics i amigues que han perdut o s鈥檋an oblidat o desconeixent l鈥檕rientaci贸 del projecte CDHS/AEP, qu猫:

Quan arriben com Centre de Documentaci贸 Hist貌ric Social /Ateneu Enciclop猫dic a Reina Am脿lia, el que ha passat, 茅s que en aquest moment tenim dos espais un a Passeig de Sant Joan i l鈥檃ltre a Reina Am脿lia, i es precis脿 recordar que v脿rem tenir la ren煤ncia d鈥檜n espai al carrer Carretes, a on en principi havia de servir de dip貌sit de l鈥橝rxiu, Biblioteca Hemeroteca.
E insisteixo, l鈥檃rribada a Can60 pot ser, una espera eterna, i perdre l鈥檕rientaci贸 del projecte, en definitiva, cal recordar di脿riament, perqu猫 estem aqu铆, i que volem assolir.

脡s molt f脿cil, entendre que un o el principal objectiu 茅s construir un dels millors arxius del moviment obrer i llibertari no solament d鈥橢uropa sin贸 en l鈥櫭爉bit internacional. Estem en el cam铆, encara que no es tracta de competir amb ning煤, sin贸 de construir, d鈥檃nar-hi fent discretament com sempre.
Per貌 necessitem arribar a bon port, fet que esperem poder desenvolupar un cop tinguem l鈥檈spai de Can60.

Ara per ara, estem consolida鈥檔 aquest projecte del CDHS i per exemple continuem treballant discretament sense parlar-hi massa, sense dir res, per貌 aquest any al CDHS, ha entrat una important documentaci贸 i alguna d鈥檈lla ja l鈥檋em posat a l鈥檃bast dels curiosos, com per exemple la donaci贸 d鈥橢rnest Nu帽ez (postals, premsa,etc) Albert Roque(cal destacar premsa dels inicis del segle XX , i del segle XIX i una interessant Biblioteca social i d鈥檋ist貌ria Europea), els documentals de Xigra sobre lluites alternatives, els llibres del CIRA (de Laussane,) . Aix铆 com premsa de Portugal com A Batalha, Mapa, o d鈥橧tali脿 butlletins del Giuseppe Pinelli de Milan, o la Umanit脿 Nova fondada al seu dia per Malatesta , el diari m茅s antic de m茅s llarga durad脿 actual, aix铆 com premsa Itzok , des de Nederland. o el CIRA de Jap贸.

Aix铆 doncs, del segle XX ha arribat for莽a documentaci贸, que tractarem de posar a l鈥檃bast dels curiosos per la hist貌ria, per貌 m鈥檃gradaria destacar-hi la documentaci贸 del company recentment traspassat Josep Maria Rosell贸, del qual ens arriba tots els seus treballs, ara en tocar脿 posar en algun moment aquesta documentaci贸 a punt, per ser consultada, per貌 a poc a poc. Tamb茅 estem amb tractes amb companys que disposen d鈥檌mportants arxius emmagatzemats en aquest moment a la resta de l鈥橢stat i que no tenen 煤s, per貌 d鈥檃ix貌 ja direm quan arribi el moment.

El que per mi queda clar 茅s que abans que ens fotin o es desvirtu茂, el monumental projecte que tenim a l鈥檃bast, tornar a insistir a reivindicar Can60 que entre altres coses 茅s la part acordada amb l鈥檃juntament de Barcelona.

Aix铆 doncs, el que esperem, 茅s que el projecte de Can60 es desenvolupi l鈥檃bans possible, perqu猫 necessitem tenir data d鈥檕bertura, perqu猫 ara mateix no tenim aquesta dada que ens permeti il路lusionar-nos, per al qual podria ser signe di猫. Sobretot ara que hem sentit campanes del retorn de les propietats expropiades a les persones i entitats pel Franquisme. Potser haurem de tornar a parlar del Xalet de la Molina expropiat per Falange i despr茅s amb la democr脿cia per la mateixa Generalitat de Catalunya, o del terreny al subsol de la mateixa Rambla dels Caputxins de Barcelona cantonada Pintor Fortuny a on havia d鈥檃nar-hi, la seu de l鈥橝teneu Enciclop猫dic /CDHS

Per貌 ara retornant a la realitat de Reina Am脿lia 38
Ha de quedar clar a tots els socis i amics de l鈥檃teneu enciclop猫dic /CDHS que ara per ara, 茅s un projecte, prolongaci贸 del cdhs/aep per fer presentacions i exposicions etc. (I no pas un centre social).

Tot i la generositat del CDHS AEP perqu猫 alguns col路lectius de la zona o incl煤s de la ciutat disposin dels espais de Reina Am脿lia, a canvi de qu猫 alguns dels seus associats es facin socis per cobrir les petites despeses que generant, i que alguns assumeixin algunes de les perman猫ncies, i poca cosa m茅s, en cap moment es demana res m茅s, com en els temps hist貌rics dels anys 20 i 30 a on hi havia entitat que en el moment de n茅ixer estaven un temps a la seu de l鈥橝teneu enciclop猫dic i que quan eren prou fortes i madures, prenent el vol a altres indrets de la ciutat, ja fora de la seu aleshores del carrer del Carmen 30, per aqu铆 passaren quantitats importants d鈥檌niciatives ciutadanes i incl煤s sindicats en temps de repressi贸 com la CNT que estigu茅 uns anys l鈥檃teneu a la seva seu del carrer del Carme, per aix貌 cap problema.
Cadasc煤 que segueixi el seu cam铆.

Aix铆 doncs, deixar estar a diversos grups a l鈥檈spai del CDHS/AEP de Reina Am脿lia, 茅s un motiu de recerca d鈥檃finitat, ara b茅, aix貌 no implica que l鈥檈spai es converteixi en un hotel d鈥檈ntitats, per aix貌 ja estan avui dia, els centre c铆vics.

I sobre tot mirant i dirigime al moviment llibertari se鈥檒s recorda, que l鈥檃teneu enciclop猫dic /CDHS ja t茅 els seus estatuts, i tot 茅s molt simple, aquests estatuts recullen en la seva majoria l鈥檈spiri鈥檛 de qualsevol espai llibertari, i amb dos o tres dels punts d鈥檃quest estatut hi ha prou per portar un projecte llibertari a qualsevol indret Assemblea, Junta, etc, 茅s a dir, que la informaci贸 per banal que sigui arribi a cadasc煤 de les s貌cies de l鈥檃ep/cdhs des del minut 1, i no calen grups ,grupets de gesti贸, ni tan almenys reglaments, aquest 煤ltim dexem per l鈥檃juntament i les seves normatives que cada any hi ha un munt.

El Moviment llibertari no necessita reglaments, sin贸 de saber a on est脿 i d鈥檃ctituds i compromisos, ara que ve un temps completament convuls, si no ens agafa cohesionats, el passarem malament.

En fi, l鈥檃ep/cdhs necessita que la seva gent doni suport als seus projectes, que tingui iniciatives i que no defugen, i que els socis o amics llibertaris no defugen del projecte atene铆stic, ja sigui muntant a l鈥檋ora de fer algun acte una reuni贸 que probablement no ve al cas, i que l鈥櫭簄ic que fa 茅s distorsionar el projecte de l鈥橝EP/CDHS.

Ara que els vents comencen a bufar de molt mala manera, ara quan el capitalisme t鈥檈smolades les eines i en ganes de fer-les servires, i sonen tambors de guerra , si no ens agafen cohesionats encara o passarem m茅s malament que mai.

Que el capitalisme i les noves formes amb el seu ecofascisme, que nega des del canvi clim脿tic fins el fora d鈥橭z贸, o la manca de mat猫ries, 茅s a dir, que el planeta 茅s finit, i no hi ha recanvi, de planeta ni de mat猫ries primeres, ara quan ens han col路locat una pand猫mia per fer neteja, ara que ja ens han trobat un enemic amb la Xina, i R煤ssia, el que volen 茅s de moment que la ind煤stria armament铆stica s鈥檕mpli de bitllets, els militars guanyi en altura, i quin ser脿 el pr貌xim pas, puix, ben segur que a Occident de nou els nostres joves tornin al servei militar, perqu猫 entre altres objectius de l鈥檈cofascime, est脿 eliminar un bon grapat de milions de persones, queden curtes les xifres de la Primera i Segona Guerra Mundial, total 茅s perqu猫 el sistema capitalista continu茂 amb els seus privilegis.

Aix铆 estan les coses , i naltros nom茅s podem tractar d鈥檕rganitzar-nos el millor possible, amb la nostra gent. Com altres en el seu entorn, carrer, barri, poble, i entre tots establir el federalisme dels pobles, de les persones, el que calgui.

Per acabar voldria recordar que aquest projecte necessita el suport del moviment llibertari d鈥檜na manera molt m茅s eficient i constant, ja que el projecte cada dia que passa agafa una envergadura que en moment fa la impressi贸 que ens supera, per aix貌 demanem constantment que en recolzeu tan econ貌micament com militancialment. Totes dugues iniciatives s贸n ben rebudes.

Festen鈥檚 soci de l鈥橝teneu Enciclop猫dic
Salut
Manel Aisa
Autor font: Ateneuenciclopedicpopular.org