Maig 31, 2021
Per Direta
2,339 vistes

La secció desena de l’Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó Daniel M.C., agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra que va colpejar el periodista de la Directa, Jesús Rodríguez, durant la segona nit de mobilitzacions contra el desallotjament del Banc Expropiat, el 25 de maig de 2016 a la Vila de Gràcia de Barcelona. El tribunal considera l’agent antiavalots que actuava amb NOP D302A3679 autor d’un delicte de lesions amb ús d’instrument perillós, amb l’agreujant de valer-se del caràcter públic del seu càrrec, i també li imposa la suspensió per l’exercici de la seva activitat policial com a mosso d’esquadra durant els dos anys de condemna.

Els tres magistrats que redacten la sentència consideren fets provats que el policia “amb l’ànim d’atemptar contra la seva integritat física de forma gratuïta, sense que ni ell ni les poques persones que l’envoltaven en aquest lloc de la plaça estiguessin realitzant cap acte hostil, ni violent ni agressiu, mitjançant la defensa que portava a la seva mà esquerra el va colpejar a la mà de manera que li va causar una fractura obliqua de la primera falange de la mà esquerra”. Així doncs, desmunta en trenta-cinc pàgines l’estratègia de la defensa de l’agent, que consistia a intentar demostrar que dos dels vídeos aportats a la causa per dos testimonis i gravats des d’angles diferents no eren del mateix moment i que els binomis d’antiavalots s’intercanvien entre si, extrem que ha quedat desacreditat. En canvi, els jutges afirmen que els set periodistes que van testificar durant el judici a petició de les acusacions van “declarar de forma creïble i convincent, sense posar ni treure res diferents del que van veure i escoltar”.

La sentència és molt dura i no deixa marge de dubte: “No es tracta que l’actuació de l’agent no fos proporcional, perquè hauria d’haver utilitzat la defensa d’una altra manera o hauria d’haver colpejat en un altre lloc menys vulnerable del cos. Es tracta que no estava justificat que utilitzarà la seva defensa. No va haver-hi cap excés en una actuació justificada de l’agent, sinó una actuació injustificada, contrària al dret”. Per tot això, el tribunal desestima la petició del mosso de tenir en compte que els fets es van produir en “compliment d’un deure”. No obstant això, l’Audiència sí que ha descartat el delicte contra els drets fonamentals que demanava l’acusació popular exercida pel Centre Irídia per a la defensa dels drets humans i sustenta la decisió afirmant que hi ha un dubte raonable que l’acusat sabés que Rodríguez era periodista perquè no portava el braçalet.

En el vessant econòmic, l’agent haurà d’abonar a la víctima 7.275 euros en concepte de responsabilitat civil i pagar les costes processals incloses les de l’acusació particular, exercida per l’Anaïs Franquesa, advocada i codirectora d’Irídia. Tanmateix, la sentència encara no és ferma i la defensa del mosso d’esquadra pot interposar recurs d’apel·lació contra aquesta sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un termini de deu dies.
Autor font: Directa.cat