Setembre 20, 2022
Per Direta
72 vistes

Quan fa pr脿cticament dos anys que la Directa va destapar la trama d鈥檈spionatge digital Identitats Suplantades, avui dimarts a les 13 h el jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 3 de l鈥橦ospitalet de Llobregat pren declaraci贸 a un mosso d鈥檈squadra que va ser expedientat pel cos i traslladat a Manresa arran del cas. L鈥檃gent amb TIP 15718 hauria creat el correu electr貌nic fictici [email protected] i el 15 de juliol de 2020 hauria facilitat al sergent un acc茅s a la p脿gina web 鈥渄鈥檜na organitzaci贸鈥 que la Comissaria General d鈥橧nformaci贸 estava investigant, segons consta a les perquisicions de la Divisi贸 d鈥橝fers Interns (DAI). L鈥檃ny 2014, el mosso investigat es va incorporar a l鈥櫭rea Central d鈥橝n脿lisi de la Comissaria General d鈥橧nformaci贸, que es dedica a efectuar l鈥檃n脿lisi d鈥檌nformaci贸 鈥渞eferida a organitzacions criminals que operen a Catalunya鈥, 鈥渕antenir actualitzada i operativa la documentaci贸 policial鈥 i 鈥渆xercir qualsevol altra funci贸 de naturalesa an脿loga que li encomanin鈥.

Despr茅s del recurs contra l鈥檃rxivament presentat tant per la part querellant com pel ministeri fiscal, el mes de juliol, el jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 3 de l鈥橦ospitalet de Llobregat va acordar la pr貌rroga de la investigaci贸 sobre els casos d鈥檈spionatge digital contra l鈥檕rganitzaci贸 juvenil La Forja per un termini m脿xim de sis mesos. A la interlocut貌ria, el jutge instructor reconeix l鈥檈xist猫ncia d’鈥漣ndicis racionals de criminalitat鈥 que 鈥減ermeten acreditar l鈥檈xist猫ncia d鈥檜n delicte de descobriment i revelaci贸 de secrets, aix铆 com d鈥檜n delicte de falsedat documental鈥 i conclou que 鈥渘o s鈥檋a desenvolupat una m铆nima activitat instructora que permeti determinar la realitat i autoria dels fets鈥. Amb tot, ordena practicar una s猫rie de dilig猫ncies que a m茅s de la declaraci贸 de l鈥檃gent, contemplen el lliurament d鈥檜na c貌pia 铆ntegra de l鈥expedient disciplinari obert, la identificaci贸 i precinte de l鈥檕rdinador utilitzat per l鈥檌nvestigat i identificar el titular de la IP i les dades relacionades.

El jutge instructor reconeix l鈥檈xist猫ncia d’鈥漣ndicis racionals de criminalitat鈥 que 鈥減ermeten acreditar l鈥檈xist猫ncia d鈥檜n delicte de descobriment i revelaci贸 de secrets, aix铆 com d鈥檜n delicte de falsedat documental鈥

脡s precisament gr脿cies a un n煤vol trampa col路locat per La Forja, que van poder enregistrar totes les dades de connexi贸 del talp o els talps digitals: prove茂dor d鈥檌nternet, adreces IP, navegadors, dispositius, hores i dates. I 茅s a trav茅s d鈥檃questes dades que la Directa va poder confirmar que les connexions dels suplantadors es van realitzar amb dues adreces IP, que s鈥檋avien emprat des de l鈥櫭rea Central de Mitjans T猫cnics i Suport Operatiu (ACMTSO), que realitza vigil脿ncies i seguiments de persones i organitzacions sota les ordres de la Comissaria General d鈥橧nformaci贸 (CGI), i des d鈥檃ltres organismes ubicats a la seu central de la policia catalana, al Complex Central Egara de Sabadell.

Tot i que per ara hi ha dues causes obertes en relaci贸 amb l鈥檈spionatge a la Forja 鈥搖na pel falsejament de l鈥檃dre莽a del correu personal de la seva portaveu Lluna Berlanga i l鈥檃ltra que agrupa la resta de casos d鈥檈spionatge digital contra l鈥檕rganitzaci贸 pol铆tica juvenil鈥, l鈥檃dvocada Eva Pous d鈥橝lerta Solid脿ria insisteix en el fet que la trama d鈥檈spionatge digital afecta moltes m茅s organitzacions i persones. Concretament, la Directa va poder confirmar la suplantaci贸 i acc茅s no autoritzat a almenys una catorzena de correus electr貌nics i m茅s d鈥檜na seixantena de missatges d鈥檕rganitzacions de l鈥檈squerra independentista, moviments socials i sindicats llibertaris, des del desembre de 2019 fins a l鈥檕ctubre de 2020. A m茅s, afegeix Pous, fins i tot es va arribar a fer un 煤s fraudulent de DNI, un fet punible. 鈥淣o tenim massa expectatives en la declaraci贸 de l鈥檃gent, tenint en compte que malgrat la suposada comissi贸 de delictes, el Departament d鈥橧nterior no va obrir cap mena de dilig猫ncia. L鈥檈xpedient intern es va incoar per complir un tr脿mit, per貌 no hi ha voluntat d鈥檃clarir qu猫 ha passat鈥.

El correu electr貌nic suposadament creat per l鈥檃gent investigat 茅s, precisament, el que el suplantador va facilitar en el primer correu enviat a Pau Turr贸, qui aleshores era militant a l鈥橝lt Empord脿 de l鈥檕rganitzaci贸 juvenil de l鈥檈squerra independentista La Forja, fent-se passar pel nucli del Baix Empord脿. El talp demanava a Turr贸 si li podia remetre unes pon猫ncies al correu de protonmail, ja que, des del suposat nucli, no podien accedir a l鈥檈spai intern on estaven guardades per 鈥減roblemes t猫cnics鈥. La 鈥減脿gina web鈥 que l鈥檃gent expedientat va facilitar al sergent, en realitat, era l鈥檃cc茅s a un n煤vol fictici on La Forja havia col路locat 鈥揳 tall d鈥檈squer鈥 la suposada documentaci贸 sol路licitada pel suplantador de la territorial del Baix Empord脿, despr茅s que Turr贸 corrobor茅s les seves sospites: des del nucli del Baix Empord脿 no havien enviat cap correu demanant documentaci贸.
Autor font: Directa.cat