Desembre 9, 2020
Per Direta
361 vistes


El passat 16 de juny, l鈥橢stat turc iniciava l鈥檕peraci贸 Urpa de Tigre envaint la regi贸 d鈥橦eftan卯n a Basur, Kurdistan del Sud, una operaci贸 terrestre que venia precedida de l鈥檕peraci贸 Urpa d鈥櫭guila, quan avions i drons turcs bombardejaven Zap, Avashn, Xakurke, Qandil, Shingal i el camp de refugiades de Makhmur. L鈥檈xcusa, com tantes altres vegades, va ser l鈥檈xist猫ncia de bases guerrilleres del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a les muntanyes d鈥檃questa zona fronterera, contra qui Turquia ha intensificat la lluita despr茅s del trencament de l鈥檃lto el foc l鈥檃ny 2015.

En un informe titulat Turkish expansionism and invasion of Middle East publicat per la Iniciativa kurda contra la invasi贸 turca al Kurdistan del sud, asseguren que les operacions formen part d鈥檜n pla m茅s ampli que busca ocupar tot l鈥檈ix Mosul-Kirkuk i crear un corredor sunnita. Aix貌 seria a la vegada un dels v猫rtexs de les pol铆tiques imperialistes del president turc, Recep Tayyip Erdo臒an, mentre busca convertir-se en un actor actiu de la geopol铆tica internacional.

L鈥檕bjectiu declarat de l鈥檌nforme 茅s exposar les mentides, desinformaci贸 i 鈥減lans bruts鈥 del Partit Democr脿tic del Kurdistan (KDP), partit que governa el Kurdistan del Sud, liderat per Masud Barzani. Les intencions del KDP serien desacreditar el PKK i tota la lluita kurda que s鈥檈scapa del seu domini, construint d鈥檃questa manera una base s貌lida que cre茂 una guerra interna entre kurdes i en justifiqui una invasi贸 planificada i amb el suport de l鈥檈x猫rcit turc.


L鈥檕ligarquia familiar dels Barzani i els vincles amb Turquia

Basur funciona com un estat federal aut貌nom dins de l鈥橧raq, 茅s a dir, gaudeix d鈥檜na 脿mplia autonomia i reconeixement internacional del qual estan mancades oficialment les altres parts del Kurdistan. A la pr脿ctica, el Govern Regional del Kurdistan (KRG) exerceix com un ap猫ndix dels interessos del clan familiar dels Barzani i ha servit hist貌ricament com a element contrarevolucionari de les aspiracions kurdes. A m茅s, ha col路laborat activament en diferents moments amb els Estats turc, iraqui脿 i irani脿 en la repressi贸 del moviment kurd.

La situaci贸 es remunta a la mateixa creaci贸 del KRG. Al llarg d鈥檃quests anys, l鈥檈x猫rcit turc ha constru茂t desenes de bases militars i de reconeixement al Kurdistan del Sud amb el benepl脿cit del govern de Barzani, alhora que feia o茂des sordes a les ocupacions territorials constants i als bombardejos que, de forma peri貌dica, provoquen desenes de v铆ctimes. Per al PDK la pres猫ncia militar turca i la col路laboraci贸 amb els seus serveis d鈥檌ntel路lig猫ncia s贸n imprescindibles per assegurar-se un ferri control de la poblaci贸 i evitar aix铆 la dissid猫ncia.

Al llarg d鈥檃quests anys, l鈥檈x猫rcit turc ha constru茂t desenes de bases militars i de reconeixement al Kurdistan del Sud amb el benepl脿cit del govern de Barzani, alhora que feia o茂des sordes a les ocupacions territorials constants i als bombardejos que, de forma peri貌dica, provoquen desenes de v铆ctimes

Des de l鈥檃ny 2003, el PDK ha monopolitzat el poder de les institucions kurdes i les ha utilitzat per exercir el control social i pol铆tic de la poblaci贸. Els darrers anys han sigut desenes les opositores i periodistes segrestades, empresonades i en molts casos assassinades. La repressi贸 s鈥檋a vist agreujada des de la invasi贸 turca recent. El passat 1 de novembre, els col路lectius de familiars de persones preses van fer una crida a les organitzacions de drets humans per  l鈥檈mpresonament de 300 persones per intentar visibilitzar els bombardejos i assenyalar la implicaci贸 del PDK. Segons la Iniciativa kurda contra la invasi贸 turca al Kurdistan del sud, se les hauria estat fent firmar sota tortura que no denunciarien les pr脿ctiques del PDK, mentre que disset d鈥檃questes continuen a hores d鈥檃ra desaparegudes.

Cal assenyalar, que el KRG funciona com una oligarquia familiar, beneficiada durant d猫cades per pr脿ctiques corruptes que agreugen dia a dia la situaci贸 econ貌mica de la poblaci贸 de la regi贸. Tot i la riquesa en hidrocarburs del Kurdistan iraqui脿, els beneficis de les exportacions milion脿ries de petroli kurd en direcci贸 a Turquia no repercuteixen en la poblaci贸 civil sin贸 que des del moviment denuncien que 鈥渧an a parar als comptes bancaris a l鈥檈stranger dels membres del clan Barzani鈥.

A m茅s, la nul路la diversificaci贸 econ貌mica fa al KRG, molt vulnerable a les fluctuacions de preus d鈥檋idrocarburs, patint actualment una greu crisi econ貌mica per la caiguda de la producci贸 a conseq眉猫ncia de la pand猫mia. Aix貌 ha provocat que milers de treballadores p煤bliques deixin de cobrar el seu salari i s鈥檋an registrat en els 煤ltims dies multitudin脿ries manifestacions que a Sulaymaniyah van acabar amb la crema de la seu del PDK. Segons les 煤ltimes informacions de l鈥檃g猫ncia RojNews, dos manifestants haurien perdut la vida en mans de les forces de seguretat durant les protestes, un d鈥檈lls de tan sols setze anys.


L鈥檃cord per acabar amb l鈥檃utonomia de Shingal

En aquest context, el govern iraqui脿 i el PDK el 9 d鈥檕ctubre van arribar a un acord sobre l鈥檃dministraci贸 de la regi贸 de Shingal, que passava a estar sota control del KRG, per貌 amb el govern central de l鈥橧raq com encarregat de la seguretat, mentre que les mateixes habitants ni tan sols van formar part de les converses. L鈥檃cord es firmava en una data molt simb貌lica per al moviment kurd en coincidir amb l鈥檈xpulsi贸 d鈥橝bdullah 脰calan de S铆ria i l鈥檌nici del complot internacional que va acabar amb la seva detenci贸 a K猫nia. Per a les kurdes no 茅s cap coincid猫ncia.

L鈥檃ctual president del Kurdistan del Sud, Nechirvan Barzani, el passat mes de juny a Erbil. Nechivan Barzani 茅s nebot del l铆der hist貌ric del PDK, Masud Barzani, que al seu torn 茅s pare de l鈥檃ctual primer ministre |Arxiu

La poblaci贸 d鈥檃questa regi贸 茅s majorit脿riament yazid铆, un dels pobles m茅s antics de Mesopotamia i que durant segles ha resistit diversos intents de genocidi. L鈥櫭簂tim, l鈥檃gost de 2014 quan el Daesh va ocupar el territori assassinant, violant i esclavitzant les seves habitants mentre destru茂a els vestigis culturals i religiosos mil路lenaris. I ho va fer gr脿cies a la fugida de les tropes del KRG i del govern iraqui脿, que s鈥檋o van mirar des de la dist脿ncia. Van ser les pr貌pies yazid铆s, organitzades en les Unitats de Resist猫ncia de Sinjar junt amb les forces de les YPG/YPJ de Rojava i de guerrilleres del PKK, les que van alliberar Shingal de l鈥橧SIS.

La resposta de les yazid铆s a la fugida del govern central va ser l鈥檃utoorganitzaci贸. En pocs temps, van fundar un consell d鈥檃utogovern, el moviment de dones, el moviment juvenil i moltes altres iniciatives comunit脿ries basades ideol貌gicament en els preceptes del Confederalisme Democr脿tic. Aix貌 evidentment no agrada Turquia i per aquest motiu molts hi veuen la seva m脿 en els acords.

El govern iraqui脿 i el PDK, el 9 d鈥檕ctubre, van arribar a un acord sobre l鈥檃dministraci贸 de la regi贸 de Shingal, que passava a estar sota control del KRG, per貌 amb el govern central de l鈥橧raq com encarregat de la seguretat

En paraules de Faruk Doru, portaveu del moviment kurd a la pen铆nsula Ib猫rica: 鈥淓s tracta d鈥檜n pacte per a impedir l鈥檃utogovern de Shingal i les seves forces d鈥檃utoprotecci贸 sense tenir en compte els milers de m脿rtirs en la lluita contra l鈥橢stat Isl脿mic鈥. A m茅s, dubta de l鈥檃utoritat i legitimitat del PDK, que demana a les forces d鈥檃utodefensa que abandonin Shingal per tenir lla莽os ideol貌gics amb el PKK, quan ells mateixos els van abandonar el 2014.鈥漁n anir脿 aquesta gent que ha nascut a Shingal i t茅 la nacionalitat iraquiana?鈥, es pregunta Doru.

Les protestes no s鈥檋an fet esperar i milers de persones han sortit als carrers de totes les parts del Kurdistan per a defensar l鈥檃utonomia de Shingal. El Comit猫 de Relacions Exterior de la Uni贸 de Comunitats Kurdes feia p煤blic un comunicat on criticava rotundament l鈥檃cord i declarava: 鈥淨ui ha condu茂t les dones yazid铆s a ser venudes al mercat com a esclaves no pot prendre decisions sobre aquest poble鈥

L鈥檃cord i els bombardejos turcs i iranians formen part d鈥檜na mateixa pol铆tica d鈥檈xtermini de la revoluci贸 kurda. Segons afirma Doru, 鈥渁quests estats es troben enfrontats en guerres ideol貌giques a la regi贸, per貌 s鈥檜neixen quan es tracta de combatre als kurds鈥. A aix貌 se li sumen els interessos corruptes del clan Barzani que governa Basur i a qui preocupa la ideologia alliberadora del Confederalisme Democr脿tic.
Autor font: Directa.cat