Setembre 25, 2021
Per Nord-Estl Libertari
285 vistes


Trobada d’una quinzena de governs locals per fer front a la pujada del preu de l’electricitat 

S’ha acordat l’elaboraci贸 d’un dec脿leg on, entre les propostes a estudiar, destaquen el retorn de les factures o la creaci贸 d’oficines d’assessorament energ猫tic, a curt termini, i auditories de la xarxa de distribuci贸 i fomentar la creaci贸 de Comunitats Energ猫tiques Locals (CEL), a m茅s llarg termini 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Arenys de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 24/09/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que en el decurs d’una trobada d’una quinzena de governs locals per fer front a la pujada del preu de l’electricitat s’ha acordat l’elaboraci贸 d’un dec脿leg on, entre les propostes a estudiar, destaquen el retorn de les factures o la creaci贸 d’oficines d’assessorament energ猫tic, a curt termini, i auditories de la xarxa de distribuci贸 i fomentar la creaci贸 de Comunitats Energ猫tiques Locals (CEL), a m茅s llarg termini. 

Aix铆, Municipalistes per la Rep煤blica des de Baix (MxRddB) ha convocat una trobada municipalista oberta per fer front a la pujada del preu de l’electricitat des del municipalisme, a la que han assistit una quinzena de governs locals (Terrassa, Vilanova i la Geltr煤, Argentona, Torrelles de Llobregat, Sitges, Sentmenat, Ripollet, Sant Pol de Mar, Ripollet, Cerdanyola del Vall猫s, Arenys de Mar, Celr脿 i Palau Solit脿 i Plegamans), m茅s d’una vintena de candidatures municipalistes d’arreu del territori catal脿 (Girona, Badalona, Tarragona, Sabadell, Sant Esteve de Palautordera, Santa Coloma de Gramenet i Torell贸), organitzacions pol铆tiques (Guanyem Catalunya, CUP, Poble Lliure, ERC i Comunistes de Catalunya), entitats (Alian莽a contra la Pobresa Energ猫tica, Xarxa per la Sobirania Energ猫tica (XseCat), Plataforma Sant Roc Som Badalona, Sobiranies i ANC), sindicats (La Intersindical) i els diputats de la CUP-Guanyem Dolors Sabater i Dani Cornell脿. 

La trobada ha consistit en un debat amb propostes sobre diferents eixos (model energ猫tic, contractaci贸 p煤blica i energ猫tica p煤blica, accions de desobedi猫ncia, pobresa energ猫tica, incentius i boni铿乧acions, i mocions i mobilitzacions) que es veuen re铿俥ctits en el Dec脿leg d’accions conjuntes per fer front a la pujada de l’energia el猫ctrica des dels municipis. Les m茅s de quaranta participants han compartit les seves experi猫ncies als municipis i han contribu茂t en les propostes que s’inclouran en aquest Dec脿leg, que es convertiran posteriorment en accions per posar en marxa de manera coordinada entre els municipis. Aquestes propostes seran estudiades per una comissi贸 t猫cnica que avaluar脿 la viabilitat de cadascuna i com es poden engegar a curt, mig i llarg termini. 

El Dec脿leg contempla l’estudi de propostes com el retorn dels rebuts i mobilitzacions en aquesta l铆nia, la creaci贸 d’o铿乧ines d’afectades per les grans companyies el猫ctriques o auditories independents de la xarxa de distribuci贸 i auditories jur铆diques. Tamb茅 s’hi troben propostes com boni铿乧acions i incentius als municipis amb bones pr脿ctiques, facilitar les normatives i els tr脿mits administratius, contractes tipus amb cl脿usules pr貌pies i sortir del marc de les grans companyies, o mocions conjuntes per presentar als plens municipals. A m茅s llarg termini, es considera essencial un canvi de model energ猫tic, accelerar la transici贸 energ猫tica i potenciar les accions que des dels municipis es puguin fer en aquest sentit i treballar en la recuperaci贸 de la xarxa de distribuci贸 el猫ctrica. 

La portaveu de Municipalistes per la Rep煤blica des de Baix, Mercedes Est茅banez, ha considerat que la trobada “ha estat tot un 猫xit” i demostra que “el municipalisme s铆 t茅 inter猫s en coordinar-se i actuar davant d’aquesta pujada abusiva del preu de la llum i de les conseq眉猫ncies que aix貌 t茅 per a les llars i per al teixit local“. Est茅banez ha animat a que siguin encara m茅s els Ajuntaments que “es sumin al treball de coordinaci贸 que s’enceta avui per afrontar accions i mesures conjuntes arreu del territori“. 

L’alcalde de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), Ignasi Llorente, ha destacat com la coordinaci贸 entre Ajuntaments dona sentit a la feina que es fa des de cada municipi: “Molts Ajuntaments ja hem comen莽at a fer iniciatives i a tenir experi猫ncies que avui hem compartit, i ens hem comprom猫s a seguir compartint les bones pr脿ctiques. Ara tenim moltes m茅s raons per posar en pr脿ctica tot el que hem anat treballant”. Llorente ha explicat que el dec脿leg contemplar脿 propostes que “podem posar en marxa els propis ajuntaments amb les nostres compet猫ncies“, com impulsar canvis d’operadors el猫ctrics, impulsar mesures de transici贸 energ猫tica o facilitar a particulars la gesti贸 dels tr脿mits municipals per fer la desconnexi贸 de la xarxa principal, i d’altres a nivell supramunicipal que requereix que totes les Administracions s’alini茂n per treballar contra l’ab煤s de les el猫ctriques, com eliminar traves per dur a terme propostes innovadores i pioneres o mesures de 铿乻calitzaci贸 de les subvencions que s’apliquen sota el paraig眉es de transici贸 energ猫tica. 

Des de l’espai MxRddB asseguren que, tot i que treballen sense terminis, la comissi贸 t猫cnica es convocar脿 aquesta setmana i les primeres accions es preveuen en un per铆ode breu, entre dues i tres setmanes. 

La trobada ha tingut lloc al barri de Sant Roc, a Badalona (Barcelon猫s Nord), un barri marcat per la lluita ve茂nal contra els talls de llum de les grans companyies el猫ctriques. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com