Gener 25, 2021
Per Nord-Estl Libertari
998 vistes

L’Ajuntament de Campmany i el d’Agullana estan preparant al·legacions 

Uns trenta aerogeneradors plantejats a l’Alt Empordà  

Dos parcs eòlics –a més del de la Jonquera– entren en tramitació entre Biure, Campmany i Agullana 

Més projectes s’estarien preparant al mateix sector de l’Alt Empordà 

Projecten un parc eòlic marí flotant al golf de Roses 

Els impulsors preveuen que entri en funcionament pels volts del 2026 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 25/01/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que dos parcs eòlics més estan en tramitació a l’Alt Empordà i resten pendents de la Ponència d’Energies Renovables (PER) i d’una primera valoració. El parc eòlic Cronos, entre els termes municipals d’Agullana (Alt Empordà, comtat de Besalú) i de Campmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), i el parc eòlic Terrades (Alt Empordà, comtat de Besalú), entre Campmany i Biure (Alt Empordà, comtat de Besalú), sumarien nou molins de vent, que s’afegirien als deu del parc eòlic Galatea de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), en tramitació des del 2020. 

Més projectes, però, estarien en estudi i podrien arribar aviat a la PER. Hi ha constància de com a mínim dos projectes més, el parc Querols (cinc molins entre Agullana i la Jonquera) i el de Bosquerós (quatre entre Agullana i Campmany). Si tots tiressin endavant, el nombre total d’aerogeneradors plantejats en aquest sector és d’una trentena d’instal·lacions d’uns 200 metres d’altura i un diàmetre del moviment de les pales de més de 150 m. 

Presenten al·legacions 

Campmany seria un dels municipis més afectats. L’alcalde, Joan Fuentes, només té constància a hores d’ara de dos projectes (Cronos i Terrades), al nord i al sud del poble. L’Ajuntament està preparant al·legacions. “No estem en contra de les energies renovables, però estem disconformes amb les ubicacions“, diu l’alcalde. A grans trets, les al·legacions es basaran en l’impacte visual, paisatgístic, mediambiental i sonor, que es derivarien de l’altura d’aquestes instal·lacions en una zona d’estanys i al límit entre la plana i l’Albera. 

A més –diu Fuentes– ens temem un impacte socioeconòmic, perquè això aniria en contra de l’aposta del nostre municipi per activitats com ara l’enoturisme i el turisme rural“.  

En la mateixa línia, a Agullana l’alcalde, Josep Jovell, només té constància també oficialment per ara del projecte Cronos, que afectaria l’extrem est del municipi. També hi presentaran al·legacions. “S’ha obert la veda i per a un poble petit és una llosa que ens cau a sobre: hem de demanar un allargament del termini per presentar al·legacions perquè no estem preparats; hem d’assessorar-nos, ens representarà un dineral i molta feina“, diu l’alcalde. Jovell també diu que els alcaldes no s’oposen a les renovables, però reclamen planificació i concertació, 

Projecten un parc eòlic marí flotant al golf de Roses per a l’any 2026 

Segons l’Agència Catalana de Notícies, l’empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina BlueFloat Energy i el grup d’enginyeria i tecnologia SENER projecten un parc eòlic marí flotant a entre 10 i 22 quilòmetres del golf de Roses (Alt Empordà). El projecte encara no ha engegat la tramitació. 

Preveuen que entri en funcionament pels volts del 2026 i en una primera fase.  

La iniciativa rep el nom de Parc Tramuntana s’ha presentat aquest dilluns a diferents agents de la comarca. Entre ells, Ajuntaments, Consell Comarcal, pescadors i algunes entitats. 

De moment, però, no s’ha concretat el nombre de molins que s’hi preveuen ni la inversió que suposarà. El que sí que s’ha avançat és que s’instal·larà en les zones de veda ja definides pel sector pesquer amb l’objectiu de no interferir en la seva activitat. 

Les dues empreses impulsores del projecte han engegar aquest dilluns a Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) la fase de presentació de la iniciativa en una taula de diàleg diuen amb  diferents agents de les comarques de l’Alt i Baix Empordà. Demà dimarts està prevista una reunió telemàtica de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, on BlueFloat Energy i SENER presentaran el projecte. 

El projecte, asseguren, es troba en una fase inicial i encara no ha començat la tramitació però avancen que es concep com un parc eòlic marí flotant en alta mar i a la zona del golf de Roses. De moment, el que ha transcendit és que està previst que entri en funcionament pels volts del 2026 en una primera fase. 

Segons diuen, el Parc Tramuntana podria cobrir, en la seva primera fase de 500 MW. 

D’altra banda, asseguren que la concepció del projecte permetria aconseguir finançament per a la seva construcció a través de fons de recuperació europeus.  

Segons els promotors, BlueFloat Energy és una empresa dedicada al desenvolupament d’energia eòlica marina i SENER és un grup privat d’enginyeria i tecnologia fundat l’any 1956. Està especialitzat en els sectors de l’energia, infraestructures, aeroespacial i naval. Compta amb una plantilla de més de 2.300 professionals i oficina als quatre continents. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com