Desembre 19, 2021
Per Prendre La Paraula
235 vistes

Trenquem el silenci, obrim el debat: passem a l鈥檃cci贸

COMUNICAT DE PREMSA

Dissabte passat, 11 de desembre, es va celebrar a Vic (Osona), la jornada 鈥Per una sanitat p煤blica i comunit脿ria. Poder i control en la gesti贸 de la pand猫mia鈥, organitzada per Randa. Seminari permanent de pensament pol铆tic i amb la col路laboraci贸 de diferents entitats, col路lectius i persones, com la Fundaci贸 la Plana.

La jornada va desenvolupar-se a l鈥檃uditori Mari脿 Vila d鈥橝badal, a l鈥檈difici el Sucre, durant tot el dia, amb l鈥檃forament complet des de feia dies, m茅s de 250 persones van escoltar les diferents pon猫ncies i van intervenir amb les seves aportacions i opinions o preguntes.

Una taula, al mat铆, centrada en aportacions fetes des de persones vinculades a iniciatives que estan desenvolupant-se actualment. Com 茅s el cas de Bizitza, una plataforma popular creada a Euskal Herria i que promou mobilitzacions i debats i accions concretes a favor dels drets col路lectius i de l鈥檈sclariment de dades i el q眉estionament de moltes de les mesures preses en aquell pa铆s aix铆 com de les bases que justifiquen aquestes mesures. Isa Garnika, membre d鈥檃questa iniciativa, va plantejar un seguit de q眉estions al voltant de l鈥檃cci贸 de govern (tamb茅 respecte dels governs municipals) i de la falta de transpar猫ncia i l鈥檃utoritarisme amb qu猫 aquest actua. Bizitza ha estat qui ha protagonitzat la major part de les mobilitzacions que s鈥檈stan a duent a terme al Pa铆s Basc.

La segona intervenci贸 del mat铆 an脿 a c脿rrec de tres membres del sindicat CGT d鈥橢nsenyament de Ponent, que van explicar el contingut i els motius de la publicaci贸 d鈥檜n manifest que plantejava la preocupaci贸 davant les mesures que es volen aplicar als centres educatius i que porten incorporada un alt risc de segregaci贸 entre els alumnes per coses com la vacunaci贸. Aquesta manifest ha representat el primer posicionament col路lectiu davant d鈥檃questes mesures del departament d鈥橢ducaci贸 de la Generalitat de Catalunya.

A continuaci贸 va prendre la paraula el metge navarr猫s Jose Ramon Loayssa, coautor del llibre Covid19. La respuestaautoritaria y la estrategia del miedo, editat per Editorial el Salmon. L鈥檃utor va exposar el sentit del llibre i la repercussi贸 que ha tingut i la import脿ncia de trencar el silenci, i desmuntar el discurs oficial que fa passar com a mesures sanit脿ries accions institucionals que nom茅s es fonamenten en el control i la repressi贸 de la poblaci贸 amb la finalitat que aquesta accepti acr铆ticament totes les mesures.

Finalment, Eduard Casas, president del Grup Associat pels Serveis de Salut 鈥 GASS va exposar les l铆nies de treball que ha engegat aquest col路lectiu, entre les quals assessorar i promoure iniciatives legals front a temes com els protocols a les escoles, el passaport Covid. Ens record脿 que els decrets del Govern de la Generalitat respecte del passaport Covid s贸n mesures de rang molt baix, ni tan sols s贸n lleis auton貌miques, i enfront tenim lleis estatals referenciades en lleis internacionals que garanteixen la intimitat, o la voluntarietat d鈥檃cceptar o no un tractament, o el dret a vacunar-se o no, drets internacionals que aquests decrets auton貌mics vulneren.

Aquesta taula va ser presentada i moderada per l鈥檈scriptor i fil貌leg, Jordi Mart铆 i Font, que va plantejar la gravetat del moment que vivim i la necessitat d鈥檈stablir din脿miques de debat i mobilitzaci贸 per parar mesures, com el passaport sanitari, que no tenen res de sanitari i s铆 molt de control.

La sessi贸 de la tarda es va obrir amb la presentaci贸 del moderador de la segona taula, Gerard Batalla i T脿sies, pag猫s, que va plantejar la necessitat de respondre a tot plegat tamb茅 amb mirades diverses des de la diversitat del territori, remarcant com n鈥櫭﹕ de diferent la percepci贸 de tot plegat des del m贸n rural, denunciant l鈥檜rbanocentrisme com a paradigma 煤nic, fet que implica greus desajustaments en qualsevol tipus de mesura que es prengui. Va insistir molt en la import脿ncia de les mobilitzacions que permetin que hom vegi que hi ha m茅s realitat que la que s鈥檌mposa des dels mitjans, les institucions i el silenci social.

La primera intervenci贸 an脿 a c脿rrec de la doctora Karina Acevedo, per videoconfer猫ncia, des de M猫xic, una de les veus cient铆fiques que m茅s han maldat per revisar les accions a prendre i que m茅s evid猫ncies ha dif贸s sobre els riscos i la falta de garanties de les anomenades vacunes amb qu猫 s鈥檈st脿 inoculant la poblaci贸. En la seva exposici贸 utilitz脿 una 脿mplia bibliografia cient铆fica de primer rang. Una autoritat cient铆fica que est脿 rebent molta pressi贸 pel fet de mantenir i fer p煤bliques les seves investigacions i les conclusions que en treu.

Heike Freire, fil貌sofa i psic貌loga, ha estat impulsora de diferents iniciatives per evitar l鈥檃plicaci贸 de mesures coercitives envers els infants des de l鈥檌nici de la pand猫mia, i 茅s una de les veus m茅s perseverants a l鈥檋ora de defensar els drets col路lectius front a les mesures autorit脿ries i uniformitzadores. Impulsora del manifest per Una sortida raonable a la crisi de la pand猫mia. Va denunciar la planificaci贸 de les actuacions dels estats i la necessitat de respondre socialment, de manera especial amb el tema passaport sanitari i en la campanya contra la vacunaci贸 infantil.

Teresa Forcades, metgessa i te貌loga, una de les refer猫ncies en la den煤ncia dels interessos de les farmac猫utiques i les actuacions m猫diques, va intervenir per videoconfer猫ncia i va fer una extensa i detallada relaci贸 de les afectacions i riscos de les diferents vacunes i de com estan relacionades amb les actuacions davant de la pand猫mia. Va plantejar tamb茅 la necessitat de comen莽ar a exigir alternatives a les vacunes a partir de dades de diferents indrets del m贸n que obren altres vies.

Nines Maestro, metgessa i exdiputada al parlament espanyol, va tenir unes paraules d鈥檈scalf i suport cap al doctor Joan Ramon Laporte, una de les autoritats en mat猫ria de farmacologia i actualment sospitosament silenciat. Maestro va mostrar la cara m茅s bel路ligerant contra la gesti贸 de la crisi i va denunciar les pr脿ctiques feixistes que s鈥檈stan duent a terme i reclam脿 que l鈥檈squerra anticapitalista abandon茅s el silenci i es mobilitz茅s contra la gesti贸 de la pand猫mia posant el focus en el passaport sanitari, la vacunaci贸 obligat貌ria i la vacunaci贸 infantil, aix铆 com en la den煤ncia del silenci medi脿tic i de bona part del sector cient铆fic.

Finalment, el fil貌sof i escriptor Jordi Pigem va presentar els continguts del seu llibre Pand猫mia i postveritat i va empla莽ar tothom a fer front a les m煤ltiples mesures per restringir llibertats, drets i capacitat social de resposta, convidant a veure-hi m茅s enll脿 i a restablir el sentit com煤 en relaci贸 amb la tecnologia, la salut i la vida.

Al final de cada sessi贸, el p煤blic assistent va poder intervenir i es van formular diferents reflexions sobre com encarar la situaci贸 present i com desmuntar un discurs que es fonamenta en la por, el silenci, la discriminaci贸 i la desmobilitzaci贸.

Des de l鈥檕rganitzaci贸 es valora com a molt positiva la jornada, per la quantitat d鈥檌nformaci贸 donada, contrastada, i per la necessitat de trencar un silenci de quasi dos anys que est脿 posant de manifest les mancances del sistema de salut, la depend猫ncia dels interessos privats i les greus conseq眉猫ncies que aix貌 est脿 tenint sobre la poblaci贸.

En el torn de la cloenda i les conclusions, des de l鈥檕rganitzaci贸 de la jornada de treball es va plantejar la necessitat d鈥檈ixamplar aquest espai de debat i comunicaci贸 i de fer front a les mesures imposades amb iniciatives socials i jur铆diques que ajudin a enfortir la consci猫ncia col路lectiva, i passar a l鈥檃cci贸 en temes com:

-la informaci贸 plural
-la den煤ncia i la derogaci贸 del passaport sanitari, una porta oberta a l鈥檃partheid i la segregaci贸 social

-el rebuig a les intencions d鈥檌mposar la vacunaci贸 obligat貌ria

-el fre a la campanya de vacunaci贸 infantil, absolutament innecess脿ria i interessada

-l鈥檕posici贸 a mesures i pr脿ctiques autorit脿ries i discriminat貌ries impr貌pies de societats democr脿tiques

La jornada ha representat un important 猫xit de participaci贸:

-250 assistents presencials

-450 persones en llista d鈥檈spera un cop tancat l鈥檃forament

-m茅s de 22.000 entrades a l鈥檈missi贸 en directe i als documents penjats a internet

Des de l鈥檕rganitzaci贸 es preveu de posar a disposici贸 de tothom les diferents intervencions a la jornada a trav茅s de les xarxes socials, en els propers dies.

Des de l鈥檕rganitzaci贸 es constata la poca pres猫ncia de mitjans en un esdeveniment d鈥檃questa dimensi贸 i destaca i agraeix a R脿dio Ona, de Torell贸, i a M茅s Osona haver destinat persones a cobrir l鈥檃cte.

Les despeses derivades de l鈥檕rganitzaci贸 de la jornada han estat cobertes amb aportacions volunt脿ries i an貌nimes entre els assistents, donat que l鈥檃cte era totalment autogestionat i al darrera no hi havia cap partit, sindicat, instituci贸 o empresa.

Randa. Seminari permanent de pensament pol铆tic vol agrair l鈥檈sfor莽 i actitud de col路laboraci贸 de tothom qui ha fet possible la celebraci贸 d鈥檃questa jornada amb ampli ress貌 i projecci贸 tant als Pa茂sos Catalans com a l鈥檈xterior.

Randa. Seminari permanent de pensament pol铆tic
[email protected]

Vic (Osona)/Pa茂sos Catalans, 14 de desembre de 2021
Autor font: Blocs.mesvilaweb.cat