Setembre 23, 2021
Per Nord-Estl Libertari
188 vistes


Treballadores i treballadors del Trueta lamenten l’opacitat en la gesti贸 de tres brots de covid-19. Fonts del centre expliquen que setmanalment s’informa als treballadors de l’impacte del virus. Preocupaci贸 perqu猫 almenys un 10% dels professionals encara no t茅 la pauta completa 

Sis treballadors de l’ICS Girona tenen coronavirus-19 

La mitjana d’edat dels casos a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona baixa per l’augment del contagi en joves 

31 centres residencials del Principat de Catalunya —tres a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona– tenen algun cas de covid-19, amb 104 persones de les residents afectades. La majoria de les persones infectades s贸n asimptom脿tiques 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 22/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que treballadores i treballadors de l’Hospital Trueta de Girona han manifestat queixes en l’煤ltima reuni贸 del comit猫 de seguretat i salut, que va tenir lloc divendres passat, per la manca d’informaci贸 sobre la gesti贸 de tres brots interns de covid-19 que han tingut lloc a finals d’agost. Segons fonts de Comissions Obreres (CCOO), la direcci贸 del centre sanitari va informar a la reuni贸 que 芦hi havia hagut tres brots que afectaven diferents serveis de l’hospital per貌 que ja estaven controlats禄. Seguidament, les treballadores i els treballadors es van queixar per la manca d’informaci贸 per part de la direcci贸 芦durant tot el proc茅s禄. 

Fonts del Trueta afirmen que 芦s’ha seguit en tot moment una pol铆tica de transpar猫ncia a l’hora d’informar, tant a treballadors com a la ciutadania, sobre l’afectaci贸 de la covid-19禄 i admeten que durant la reuni贸 de divendres la direcci贸 va informar sobre els brots de covid-19, que ja havien finalitzat. En concret, han afectat tres pacients. Pel que fa a les treballadores afectades i als treballadors afectats, cada setmana s’informa de l’impacte de la covid-19 en les i els professionals, tant a l’entorn hospitalari com de l’atenci贸 prim脿ria. En aquest sentit, dos cops per setmana, s’informa a trav茅s de la Intranet corporativa i dels perfils de Twitter corporatius del nombre de treballadors positius i els que estan fent quarantenes. 

Vacunaci贸 per a professionals 

D’altra banda, a la reuni贸 es va exposar que encara hi ha personal sanitari sense la pauta completa de vacunaci贸 contra la covid-19. Concretament, un 89% de les treballadores i dels treballadors tenen una dosi i un 81% en t茅 dues. Tamb茅 cal tenir present que entre el personal vacunat amb la primera dosi hi ha persones que han passat la covid-19 que no els cal la segona, entre altres situacions personals. 

Segons CCOO, la direcci贸 est脿 芦preocupada禄 pels qui encara no s’han vacunat i ofereix 芦atendre tots els dubtes禄. 

Finalment, les treballadores i els treballadors van lamentar que al personal resident incorporat aquest estiu no se’ls ha ofert l’oportunitat de vacunar-s’hi ni fer els controls oportuns per covid-19. Segons fonts del Trueta, des de la Unitat B脿sica de Prevenci贸 de l’ICS Girona es va contactar amb totes i tots els residents abans de la seva incorporaci贸, tant si anaven al Trueta com a l’atenci贸 prim脿ria. En aquest primer contacte, se’ls oferia una revisi贸 m猫dica, la vacunaci贸 i s’havien de fer una PCR. 

Sis treballadors de l’ICS Girona tenen coronavirus-19 

Sis treballadors de l’Institut Catal脿 de la Salut Girona (ICS) tenen coronavirus-19. Com cada dimarts, ahir es va fer seguiment de l’impacte de covid-19 en el personal sanitari professional, i hi ha tres casos positius al Trueta i tres m茅s a l’atenci贸 prim脿ria, mentre que no hi cap treballadora o treballador fent quarentena. Respecte a la situaci贸 hospital脿ria, al centre sanitari hi ha 27 persones ingressades amb coronavirus-19, de les quals 12 es troben en estat cr铆tic o semicr铆tic. La pressi贸 assistencial ha anat baixant a mesura que ha anat avan莽ant aquesta cinquena onada. A principis de setembre hi havia una quarantena de persones pacients i catorze casos cr铆tics. La pressi贸 a les UCI costa m茅s de baixar. 

La mitjana d’edat dels casos a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona baixa per l’augment del contagi en joves 

L’augment del contagi entre els joves ha fet baixar estrepitosament la mitjana d’edat dels positius. Concretament, en dues setmanes ha passat de 40 a 34 anys, m茅s de cinc per sota de la mitjana de tota la pand猫mia. El gerent de l’Hospital de Campdev脿nol (Ripoll猫s, comtat d’Osona), Joan Gran茅, explicava la setmana passada al Diari de Girona que l’augment de la mobilitat i la interacci贸 social derivat de les festes majors 茅s un dels factors determinants que propiciava l’augment del contagi. Prova d’aix貌 茅s que el Ripoll猫s 茅s la comarca gironina amb la mitjana m茅s baixa, amb 29 anys, seguida del Baix Empord脿, amb 33. Gran茅 ja va mostrar preocupaci贸 a aquest diari per la situaci贸 epidemiol貌gica que viu la comarca, que atribueix a diferents factors. 芦Darrerament hi ha hagut festes majors i botellots que han fet augmentar el contacte entre joves i, com a conseq眉猫ncia, han augmentat els casos. A m茅s, en general la sensaci贸 茅s de relaxament de mesures, hi ha moltes persones que no porten mascareta禄. 脡s per aix貌 que el metge demana m茅s conscienciaci贸. 

Creixement a Olot 

De fet, arran d’unes altres festes, les del Tura, els casos i indicadors a Olot (la Garrotxa, comtat de Besal煤) s’han disparat. El risc de rebrot continua creixent i es mant茅 com un dels m茅s elevats del Principat de Catalunya, per sota de Camprodon i amb molta dist脿ncia respecte a Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d’Osona), que se situa en una menor posici贸. En aquest cas, la mitjana d’edat dels positius 茅s de 32 anys, mentre que la setmana anterior era de 55. 

Finalment, respecte a la situaci贸 de la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, ahir els casos van tornar a cr茅ixer i el Departament de Salut de la Generalitat en va notificar 72. Seguidament, es va sumar una nova defunci贸 i la pressi贸 assistencial va pujar lleugerament despr茅s de dies d’estancament. Per altra banda, els indicadors de contagi continuen el descens lent de fa dies. 

31 centres residencials del Principat de Catalunya –tres a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona– tenen algun cas de covid-19, amb 104 persones de les residents afectades 

Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, un total de 31 centres residencials de serveis socials al Principat de Catalunya tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 22 centres de gent gran, 2 centres per a persones amb discapacitat, dos de salut mental i 5 centres d’altres tipus de recursos residencials, com centres d’inf脿ncia, per a persones en risc d’exclusi贸 i d’altres. Hi ha 104 persones residents que s贸n casos confirmats (un 0,2% del total). La gran majoria s贸n asimptom脿tiques o tenen s铆mptomes lleus de coronavirus-19. 

Al llarg de la darrera setmana, del 12 al 18 de setembre, hi ha hagut 15 defuncions de persones de les residents per covid-19, mentre que hi ha hagut 38 persones residents ingressades a l’hospital de mitjana cada dia. 

Pel que fa als professionals, 79 han donat positiu (0,2% del total) els 煤ltims 14 dies, per貌 no n’hi ha cap d’hospitalitzat o hospitalitzada. 

Segons la tipologia del centre, a les resid猫ncies de gent gran, entre les persones usu脿ries hi ha 88 casos actius (0,2% dels residents) en 22 resid猫ncies i 60 professionals afectats (0,2% del total). 

Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha dos casos actius entre els residents en dues resid猫ncies i 18 professionals (0,2% respecte al total). 

Als centres residencials de persones amb problem脿tica social derivada de salut mental, hi ha 8 casos actius en dos centres, mentre que no n’hi ha cap entre les persones que hi treballen. 

Vacunacions i cribratges 

El 96,9% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi, i el 96,2% tenen la pauta completa. Pel que fa als treballadors, el 91,7% ha rebut la primera dosi i el 91%, la pauta completa. 

La darrera setmana, del 12 al 18 de setembre, s’han fet 5.373 proves PCR i 623 tests d’ant铆gens a les persones que viuen a les resid猫ncies de Catalunya. Un 2,31% de les proves han resultat positives. Als professionals se’ls han fet 17.596 PCR i 1.046 tests d’ant铆gens, amb un 0,3% de positius. La positivitat en la poblaci贸 general 茅s del 2,79%. 

Amb data de 22 de setembre, del total de 1.022 resid猫ncies de gent gran de Catalunya, hi ha 15 centres (1,47%) que estan en color vermell, o sigui amb casos actius de covid-19, aparici贸 de nous casos i brot en investigaci贸. Cinc de les resid猫ncies afectades s贸n a la Regi贸 metropolitana Sud, quatre a la Nord, dues a la de Barcelona, dues a la de Lleida, una a la de Tarragona i una a la de la Catalunya Central. 

39 centres (el 3,82%) es classifiquen amb color taronja, 茅s a dir, presenten casos positius, per貌 el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectoritzaci贸 i a茂llament d’espais de la resid猫ncia. D’aquestes, 15 s贸n a la ciutat de Barcelona, set a la metropolitana Nord, set m茅s a la metropolitana Sud, quatre a la de Tarragona, tres a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona i tres a la de la Catalunya Central. El 94,72% dels centres, 968, estan en color verd, o sigui sense cap cas. 

脥ndex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 131.5 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 72 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 150 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 134.51 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 0.98 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). Campdev脿nol 1137.66 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 11 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 14 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 434.38  

Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 2.53 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). Olot 602.2 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 48 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 56 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 158.96 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 3.65 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). Vic 361.46 (Molt Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 84 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 202 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 415.46 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 0.81 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com