Octubre 15, 2021
Per Direta
209 vistes


El pr貌xim 7 de novembre, Diada de Catalunya Nord, es commemora, com cada any d鈥檈n莽脿 de l鈥檃ny 1980, la partici贸 de Catalunya i l鈥檃nnexi贸 de la Catalunya Nord a Fran莽a en virtut del Tractat dels Pirineus (1659). Enguany, dita commemoraci贸 tindr脿 lloc el dissabte 6 de novembre. La tradicional manifestaci贸 tornar脿 a rec贸rrer els carrers de Perpiny脿 i els actes, que van ser anul路lats l鈥檃ny passat a causa de la pand猫mia, acabaran com sempre amb el concert de cloenda del Correllengua. A sobre de la taula, la necessitat d鈥檈sborrar les fronteres i el Tractat dels Pirineus, i la present reivindicaci贸 d鈥檕brir els passos fronterers tancats encara per ordre prefectoral (el Coll de Banyuls, entre altres). I segurament altres crits, clamant per una escola en catal脿, per una ciutat sense feixisme o contra les pol铆tiques centralistes.

Les manifestacions sempre han estat moments per parlar amb les companyes i posar-nos al dia de les actualitats sociopol铆tiques. La Diada de Catalunya Nord, per貌, 茅s tamb茅 un moment de trobada entre el nord i el sud, per tal de con猫ixer-nos millor. I recon猫ixer-nos. Les converses se centren en la realitat nord-catalana, i els que vivim aqu铆 intentem explicar en uns minuts la situaci贸 ling眉铆stica, social i pol铆tica del pa铆s. Cosa extremadament dif铆cil de condensar en poc de temps, per貌 que mirem d鈥檃clarir el millor possible. I aix铆 relatem com ha patit la llengua al nord dels Pa茂sos Catalans, com l鈥橢stat Franc猫s ha sabut colonitzar les mentalitats de manera subtil i efica莽 i de quina manera l鈥檈scola hi va participar. Sortim les estad铆stiques ja apreses de mem貌ria i recitem el tant per cent de parlants de catal脿, de persones que el comprenen i que l鈥檈scriuen, el nombre d鈥檈studiants i el desequilibri real entre demanda i oferta d鈥檈nsenyament de la llengua, parlem de densitat demogr脿fica i dels nous-vinguts鈥

La catalanitat est脿 per tot arreu, sovint de forma oculta o soterrada, per貌 flueix en la nostra vida i en la relaci贸 que t茅 aquest territori i la seva gent amb la resta de l鈥檈stat, i amb la resta dels Pa茂sos Catalans

Per貌 totes aquestes dades sovint no serveixen per descriure el tarann脿 de Catalunya Nord sense caure en els t貌pics. Ni serveixen per explicar, per exemple, l鈥檈sport m茅s enll脿 del rugbi, les associacions culturals i militants nord-catalanes m茅s enll脿 de la llengua que utilitzin, la pol铆tica i la premsa locals, els paisatges i top貌nims, o encara les coses m茅s 铆ntimes com ara els ritmes laborals, familiars i militants, els barris, les economies dom猫stiques, el jovent鈥 Tanmateix, mirem de donar compte de la relaci贸 existent entre llengua i identitat, de com molta gent es considera catalana tot parlant franc猫s. I provem de desenvolupar el que pensem: que la catalanitat est脿 per tot arreu, sovint de forma oculta o soterrada, per貌 flueix en la nostra vida i en la relaci贸 que t茅 aquest territori i la seva gent amb la resta de l鈥檈stat, i amb la resta dels Pa茂sos Catalans.

Entenc perfectament que sigui dif铆cil, per alguns catalans del sud dels que s鈥檃propen el 7 de novembre a Perpiny脿, comprendre el pa铆s. Jo mateixa, quan vaig trepitjar-lo per primera vegada, ara fa disset anys, no en sabia gaire cosa. Potser nom茅s un poc de geografia (Salses est脿 al nord de Perpiny脿 i la muntanya m茅s emblem脿tica 茅s el Canig贸) i no-res de cultura nord-catalana, a part d鈥檋aver sentit l鈥檈mblem脿tic grup Cargols, que cantaven en franc猫s. Estudiant a Barcelona, un dia vaig agafar el tren de rodalies que s鈥檃tura en desenes de parades i vaig arribar a Cervera de la Marenda, i d鈥檃ll脿 a la capital del Rossell贸. Plena d鈥a prioris, pensava que el catal脿 ja no es parlava, ni s鈥檈nsenyava i que nom茅s hi quedava la melancolia de qu猫 va ser. M鈥檈quivocava de ple, i ho vaig comprendre el primer dia, el primer minut, quan vaig sortir el meu rudimentari franc猫s per allotjar-me a un alberg i el noi de la recepci贸 em va respondre en catal脿. Que equivocada estava! Cada dia que passa n鈥檃prenc una cosa nova d鈥檃questa terra que m鈥檈stimo i que he fet meva, i encara em queden coses per aprendre鈥檔.

Aquesta Diada de Catalunya Nord us esperem amb els bra莽os oberts, tornarem als carrers de Perpiny脿 per esborrar fronteres i cridarem ben fort que sense el Rossell贸 no hi ha revoluci贸. Per貌 sigueu conscients que haurem de tornar a quedar, per seguir parlant!
Autor font: Directa.cat