Desembre 31, 2021
Per Nord-Estl Libertari
234 vistes


Tallen l’electricitat dels blocs ocupats a Santa Coloma de Farners i les famílies es queixen 

L’Ajuntament sosté que busquen solucions 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 31/12/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, les famílies des blocs d’habitatges ocupats a Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) critiquen que se’ls ha tallat l’electricitat “sense cap avís” i reclamen comptadors socials. Asseguren que el dimarts van deixar a les fosques 36 persones adultes i 24 infants “de famílies vulnerables“, que viuen en diferents pisos, i lamenten que no se’ls escolta. 

Carreguen contra Endesa i l’Ajuntament, a qui acusen de “defensar la propietat privada d’uns fons voltors o bancs“. Mentre, l’alcalde, Joan Martí, subratlla que s’estan buscant solucions des de Serveis Socials, però que la situació és complexa. Perquè no poden localitzar els fons d’inversió, cosa que els lliga “de mans i peus“. 

Les famílies a qui se’ls va tallar l’electricitat viuen en diferents blocs de la carretera Castanyet. Són edificis on hi ha propietaris i llogaters, però també molts pisos ocupats. Critiquen que el dimarts, a les vuit del matí, tècnics d’Endesa i Mossos d’Esquadra van anar a la comunitat per tallar-los l’electricitat “sense avís previ“. 

Asseguren que la situació va deixar a les fosques “famílies vulnerables” i reclamen que se’ls posin comptadors socials. Aquest divendres, han fet una protesta davant l’oficina d’Endesa a Girona, la que hi ha a tocar de la Devesa. Han encès espelmes, han desplegat una pancarta amb el lema Contra la pobresa energètica i per un habitatge digne! i han ensenyat cartells interpel·lant directament Endesa, la Generalitat i l’Ajuntament de Santa Coloma de farners. 

La portaveu de les famílies, Sílvia, ha llegit un manifest on critiquen que se’ls ha tallat l’electricitat “a ple hivern, durant les festes i vacances de Nadal” i enmig de “la sisena onada de la covid“. Diu que la situació va deixar “infants, adolescents i adults sense escalfor ni capacitat per fer un àpat calent” i també “gent amb patologies greus sense accés a respiradors“. 

Treballs precaris i sense recursos” 

Les famílies diuen que “fa mesos” que estan “lluitant” per tenir comptadors solidaris i lloguers socials i reclamen que es tingui en compte la seva situació. “Treballs precaris, gent sense papers per culpa de la lentitud de les administracions, gent amb patologies greus i sense cap recurs econòmic”, recull el manifest. 

Les famílies afectades recorden que Generalitat i Endesa van signar convenis per instal·lar comptadors socials a les llars vulnerables. Critiquen també que ha entrat una quinzena d’instàncies a l’Ajuntament demanant reunir-s’hi, però que no han obtingut “cap resposta“. 

A més, acusen el Consistori de “defensar la propietat privada d’uns fons voltors o dels bancs” i diuen que l’única cosa que ha fet és posar-los una aixeta d’aigua fora de la comunitat -també la tenen tallada- on han d’anar “cada dia a emplenar galledes per poder cuinar, rentar i mantenir neta la llar“. 

Al mateix sac” 

La portaveu de les famílies a qui se’ls ha tallat l’electricitat, Sílvia, admet que als edificis s’han viscut problemes de convivència arran d’altres ocupes conflictius. “Però estem parlant d’una minoria i se’ns ha posat a tots en un mateix sac; nosaltres ens ajudem en allò que podem i intentem ser empàtics amb la resta del veïnat“, diu. 

Entenem, però, que ells que no estan en situació de vulnerabilitat, puguin patir danys colaterals derivat de tot plegat“, explica Sílvia. “Però també és veritat que l’etiqueta costa molt de treure, i que les famílies que avui som aquí reclamant comptadors socials patim situacions de vulnerabilitat“, afegeix. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com