Desembre 5, 2020
Per El Pratl Libertari
191 vistes


芦Jordi Moners, fundador del PSAN i hist貌ric del moviment independentista va morir el 5 de desembre del 2019. Nascut al Prat de Llobregat el 1933, Moners va esdevenir una figura destacada en la lluita antifranquista i l鈥檈squerra independentista del Prat de Llobregat entre principis dels 70 i dels 80.禄

Jordi Moners i Sinyol va estudiar dret a la Universitat de Barcelona, va treballar uns anys com a passant per貌 ho va acabar deixant per dedicar-se a l鈥檈studi de la filologia rom脿nica a Friburg, Marburg i Heidelberg, on va residir des de l鈥檃ny 1959 compaginant els seus estudis amb diverses feines. El 1966 Moners va comen莽ar la seva lluita contra la dictadura en els rengles del Front Nacional de Catalunya, la seva evoluci贸 ideol貌gica va ser cap a l鈥檈squerra, i l鈥檃ny 1968 va participar en l鈥檈scissi贸 que va promoure la fundaci贸 del Partit Socialista d鈥橝lliberament Nacional (PSAN). M茅s tard, la seva figura fou clau perqu猫 ideol貌gicament el PSAN s鈥檌dentifiqu茅s com una formaci贸 marxista i comunista.

Dirigent i figura destacada del PSAN, Moners l鈥檃ny 1971 va tornar al Prat, des de on va dedicar-se a organitzar l鈥檃ctivitat pol铆tica del nou partit. I des d鈥檕n tamb茅 participar en nombrosos esdeveniments de caire catalanista, social o ecologista; com la Marxa de la Llibertat o les dues Marxes del Llobregat per posar uns exemples.

L鈥檃ny 1980 canviar la seva resid猫ncia a Sant Boi, des d鈥檕n 茅s vinculat tamb茅 a la lluita ve茂nal, i on entre l鈥檃ny 1987 i 1988, impuls脿 i presid铆 l鈥檃ssociaci贸 de ve茂ns 鈥淟a Uni贸鈥.

Entre els anys 80-90 fou dirigent de les plataformes independentistes Moviment de Defensa de la Terra (1983-1989) i Catalunya Lliure (1989-1996). Durant aquesta etapa de la seva vida fou v铆ctima de la persecuci贸 feixista, que arrib脿 a atemptar contra casa seva el novembre de 1989. L鈥檃ny 1984 fou detingut a la ciutat de Barcelona per la mort de Toni Villaescusa, antic militant del PSAN, en esclatar-li un artefacte explosiu a les mans, essent posat en llibertat sense c脿rrecs.

Ha estat professor a la Universitat Catalana d鈥橢stiu, 茅s impulsor d鈥橢dicions Lluita (que, entre d鈥檃ltres, tamb茅 edita la revista Lluita) i fundador de l鈥檈ditorial La Magrana. La seva faceta com a traductor queda reflectida en les seves traduccions d鈥檕bres importants del pensament marxista com El capital o el Manifest Comunista de Marx aix铆 com traduccions de cl脿ssics de la filosofia, de la literatura i de narracions infantils i juvenils. Alhora, Moners va escriure S铆ntesi d鈥檋ist貌ria dels Pa茂sos Catalans, publicat per La Magrana.

.

Informaci贸 relacionada:

Tal dia com avui far脿 30 anys la ultradreta va col路locar una bomba al domicili de Jordi Moners
Autor font: Elpratllibertari.cat