Desembre 5, 2020
Per El Pratl Libertari
191 vistes


«Jordi Moners, fundador del PSAN i històric del moviment independentista va morir el 5 de desembre del 2019. Nascut al Prat de Llobregat el 1933, Moners va esdevenir una figura destacada en la lluita antifranquista i l’esquerra independentista del Prat de Llobregat entre principis dels 70 i dels 80.»

Jordi Moners i Sinyol va estudiar dret a la Universitat de Barcelona, va treballar uns anys com a passant però ho va acabar deixant per dedicar-se a l’estudi de la filologia romànica a Friburg, Marburg i Heidelberg, on va residir des de l’any 1959 compaginant els seus estudis amb diverses feines. El 1966 Moners va començar la seva lluita contra la dictadura en els rengles del Front Nacional de Catalunya, la seva evolució ideològica va ser cap a l’esquerra, i l’any 1968 va participar en l’escissió que va promoure la fundació del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Més tard, la seva figura fou clau perquè ideològicament el PSAN s’identifiqués com una formació marxista i comunista.

Dirigent i figura destacada del PSAN, Moners l’any 1971 va tornar al Prat, des de on va dedicar-se a organitzar l’activitat política del nou partit. I des d’on també participar en nombrosos esdeveniments de caire catalanista, social o ecologista; com la Marxa de la Llibertat o les dues Marxes del Llobregat per posar uns exemples.

L’any 1980 canviar la seva residència a Sant Boi, des d’on és vinculat també a la lluita veïnal, i on entre l’any 1987 i 1988, impulsà i presidí l’associació de veïns “La Unió”.

Entre els anys 80-90 fou dirigent de les plataformes independentistes Moviment de Defensa de la Terra (1983-1989) i Catalunya Lliure (1989-1996). Durant aquesta etapa de la seva vida fou víctima de la persecució feixista, que arribà a atemptar contra casa seva el novembre de 1989. L’any 1984 fou detingut a la ciutat de Barcelona per la mort de Toni Villaescusa, antic militant del PSAN, en esclatar-li un artefacte explosiu a les mans, essent posat en llibertat sense càrrecs.

Ha estat professor a la Universitat Catalana d’Estiu, és impulsor d’Edicions Lluita (que, entre d’altres, també edita la revista Lluita) i fundador de l’editorial La Magrana. La seva faceta com a traductor queda reflectida en les seves traduccions d’obres importants del pensament marxista com El capital o el Manifest Comunista de Marx així com traduccions de clàssics de la filosofia, de la literatura i de narracions infantils i juvenils. Alhora, Moners va escriure Síntesi d’història dels Països Catalans, publicat per La Magrana.

.

Informació relacionada:

Tal dia com avui farà 30 anys la ultradreta va col·locar una bomba al domicili de Jordi Moners
Autor font: Elpratllibertari.cat