Desembre 20, 2021
Per El Pratl Libertari
1,865 vistes

«Conegut per haver acollit la Llibreria Xarxa o el Bar Lazaro, l’edifici també va ser seu durant la república d’associacions com la Societat Cultural Ibis, formada per treballadors llibertaris de la Seda i la Paperera, o de l’Agrupació Ciclista del Prat.»

Tal dia com Avui, un 2o de desembre de l’any 2016 començava l’enderroc d’un altre espai carregat d’història del Prat, el Bar Lázaro de la plaça dels autobusos. En aquest espai van iniciar la seva activitat durant els anys de la República entitats com la Societat Cultural Ibis, conformada bàsicament per treballadors de les dues grans fàbriques amb una ideologia llibertària. Aquesta entitat va ser pionera en l’associacionisme mixte en admetre des del principi homes i dones. En el pis de dalt hi havia un petit escenari on representaven les obres teatrals del grup i feien multitud d’actes. En aquella mateixa època també va ser seu de l’Agrupació Ciclista del Prat, als pocs anys de ser fundada, i durant la guerra de l’Associació Amigos de México.

Durant el franquisme l’edifici va ser el conegut Bar d’Àngel Lázaro que li va donar nom, i ja en els anys de la reforma i la transició de la mà del conegut ecologista i militant de l’esquerra independentista, Salvador Balcells, va albergar la popular Llibreria ‘Xarxa’, i Ràdio Mediterrània.

L’edifici en els darrers anys va restar abandonat i amb el seu sostre destruït, víctima d’una intervenció sobre l’edifici per prevenir-hi una possible okupació per fer-ne un centre social, en un context en el què el KOP Alta Tensió acabava de ser desallotjat.

Un edifici carregat d’història com aquest no tenia cap mena de protecció dins del catàleg patrimonial. A El mateix catàleg, realitzat pel consistori, que també va decidir no protegir l’Artesà per poder realitzar l’enderroc que ara preveuen.
Autor font: Elpratllibertari.cat