Abril 30, 2021
Per El Pratl Libertari
228 vistes

Tal dia com avui, un 23 d’abril de 2006, El Prat va viure un Sant Jordi mogut per les protestes associades a l’entrada dels buldòzers per cobrir la llacuna en què s’havia convertit l’antiga llera del Llobregat.

La plaça de la Vila i la paradeta de llibres i roses d’ICV van convertir-se en l’epicentre de les protestes. Els ecologistes recriminaven a les administracions que els treballs per sepultar la Riera Vella havien començat tot i estar mancats de qualsevol estudi d’impacte ambiental.
Aquesta actuació era qualificada de política de fets consumats al marge de la legalitat. Depana i ‘Salvem el Delta del Llobregat’ recordaven a les administracions que l’antiga llera tenia consideració de Domini Públic Hidràulic, el que sobre el paper, i segons el marc legal vigent, impedia aquesta mena d’actuacions.

El Llobregat va ser desviat l’any 2004, i havent perdut l’aportació d’aigua del riu, l’antiga llera es va convertir gràcies a les aportacions d’aigües de l’aqüífer, en un paratge natural d’alt valor que servia de refugi per moltes espècies autòctones del Delta Llobregat.
Quinze anys després la ja sepultada llera vella del Llobregat resta com a testimoni d’un autèntic despropòsit, que posa en dubte moltes declaracions institucionals ecologistes, efectuades en els darrers mesos. Unes declaracions efectuades arran de l’obertura d’un expedient d’infracció a l’Estat Espanyol per la degradació del delta del Llobregat. La construcció dels accessos viaris i ferroviaris del Port de Barcelona que justificaven les obres encara no han estat executats.”

Algunes de les mesures de compensació de la declaració d’impacte ambiental contemplades a la signatura del Pla Delta simplement no serien mai executades davant la responsabilitat del conjunt de les administracions signants (inclòs el consistori pratenc).

En aquest punt comentar que les llacunes més emblemàtiques i encara existents, del Delta del Llobregat, – El Remolar i La Ricarda-, són els testimonis de dos antics braços de riu, que van deixar de ser actius per a la circulació superficial de les aigües de la conca.
Autor font: Elpratllibertari.cat