Desembre 14, 2020
Per El Pratl Libertari
332 vistes

«El 14 de desembre d’ara fa quetre anys, passarà a la història per haver estat el primer ple del Prat de Llobregat que s’ha hagut de realitzar a porta tancada, després que la Policia Municipal desallotgés de la sala els opositors al nou projecte »

Tal dia com avui el ple municipal del l’Ajuntament del Prat va aprovar a porta tancada i sense la presència dels regidors d’ERC i CDC, què van decidir abandonar la sala en protesta per l’expulsió del públic, el projecte executiu del Nou Teatre Artesà amb els vots de l’equip de govern (ICV-PSC) i el suport dels grups de PP i Ciutadans. En contra van votar Se Puede El Prat, Guanyem i els dos regidors no adscrits. ERC i CDC, que havien abandonat el Ple, també es declaren contraris al mateix.

Avui l’històric edifici modernista ha estat enderrocat, desapareixent per sempre elements de gran valor arquitectònic com la ferradura italiana, les llotges i les voltes catalanes del sostre de l’interior. La construcció del nou teatre ha canviat per sempre l’aspecte de l’Artesà històric amb una caixa escènica de 21 metres d’alçada, mantenint-se únicament parts de la façana de l’edifici històric, fet que va ser considerat com un “atemptat patrimonial” des de la plataforma veïnal què s’oposava al seu enderroc.

Aquella protesta, convocada per la Plataforma Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà, amb motiu del punt previst d’aprovació del Projecte Executiu del Nou Teatre Artesà, va reunir més d’un centenar de persones a la plaça de la Vila. Durant mitja hora, els concentrats van estar picant cassoles, timbals i xiulets, i van decidir pujar a la sala de plens quan començava la sessió. La sala es va quedar petita i moltes persones van haver de seguir els esdeveniments des de la porta d’accés i les escales.

Un membre de la plataforma va repartir a l’inici les 3.686 signatures presentades dos dies abans al registre de l’Ajuntament a cadascun dels portaveus dels grups polítics. Semblava que el Ple anava a desenvolupar-se amb normalitat per l’inicial silenci dels manifestants, però des del moment en què es va obrir la sessió els xiulets, repic de cassoles i els crits contra l’enderroc del Centre Artesà i el nou projecte de l’Ajuntament la van fer inviable.

Denuncies per una amenaça del portaveu d’ICV

En un primer moment, l’alcalde Lluís Tejedor va demanar als assistents que guardessin silenci i s’atenguessin a les normes d’assistència, però aquests no van desistir en la protesta i, una mitja hora després d’iniciar-se la sessió, l’alcalde la va suspendre momentàniament i va convocar als portaveus dels partits a una sala contigua. Segons testimonis d’alguns d’ells, allà els va demanar de celebrar la sessió sense públic a les golfes de l’edifici, fet a què es van negar la majoria de partits. Llavors Tejedor va advertir-los, com faria posteriorment al públic, que si continuaven les protestes faria desallotjar la sala. Fins a dues vegades més va intentar reiniciar la sessió sense èxit.

Alguns moments de tensió es van produir davant els gestos de menyspreu d’alguns regidors d’ICV amb el públic que van derivar en insults, però en tot moment l’actitud dels manifestants va ser pacífica. En aquest sentit, des de la Plataforma van denunciar públicament que el portaveu d’ICV Rafael Duarte va dirigir-se a l’orella a un dels membres de la mateixa dient-li literalment “Vigila que sé on vius i on treballes”. L’escena s’hauria produït davant diversos testimonis.

Durant l’estona què la sessió va ser suspesa, des de la Plataforma van aprofitar per llegir el manifest pel qual havien rebut 3.686 suports. Aquest demanava l’aturada del projecte que finalment suposar l’enderroc de l’edifici original d’estil modernista, i datat de 1919, i la realització d’obres de rehabilitació i l’inici d’un procés participatiu obert a la ciutadania per decidir el futur de l’espai.

La policia expulsar els assistents

Unes dues hores després d’inicar-se la protesta, va aparèixer el cap de la Policia Municipal Ramon Dosaigües, que es va dirigir al públic per demanar-los que desistissin la seva actitud o es veuria obligat a expulsar-los. Finalment, aquesta va ser la decisió davant la continuació dels crits i sorolls. Una desena d’agents va anar comminant a cadascuna de les persones a abandonar la sala, la negativa de la majoria va suposar que fossin forçats a anar fins a la porta, uns caminant, alguns agafats a la mateixa cadira i d’altres arrossegats per terra, mentre retreien als agents que estaven cometent un acte il·legal perquè aquell era un espai públic i tenien dret a ser-hi si no s’havia suspès la sessió. Tot i alguns moments de tensió per la situació, en cap moment es va produir cap incident per part dels manifestants, i les dotacions de Mossos d’Esquadra que esperaven als carrers adjacents no van haver d’intervenir.

Sessió a porta tancada i aprovació del Projecte

En finalitzar la sessió membres de la plataforma van declarar que “el projecte s’ha aprovat igual que es va planejar: a porta tancada”. A la vegada, insistien amb la seva intenció de seguir amb la lluita i continuar organitzant-se en assemblees veïnals per fer front a l’enderroc.

Un any després, l’1 de juny de 2017, l’Ajuntament procedia a enderrocar l’Artesà i a fer efectiva aquella decisió. No sense abans haver de recórrer a la intervenció d’unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra per desallotjar les persones què restaven acampades a les portes del Teatre per intentar evitar l’entrada de les màquines.
Autor font: Elpratllibertari.cat