Novembre 22, 2020
Per El Pratl Libertari
386 vistes


«El 21 de novembre de 1941 era afusellat el llibertari pratenc Julián Acero Tejel al Camp de la Bota».

«L’any 2013 a petició de la plataforma ‘Esborrem el Feixisme, dignifiquem els carrers‘ l’Ajuntament va retirar del nomenclàtor pratenc el carrer dedicat a la memòria de Joan Vila Dalmau, la persona responsable directe del seu afusellament ».

Tal dia com avui, un 21 de novembre de 1941, era afusellat Julián Acero Tejel al Camp de la Bota. Joan Vila Dalmau va demanar personalment la reobertura i repetició del judici al jove llibertari i sindicalista de la CNT, que havia estat condemnat a 20 anys de presó en consell de Guerra per causes polítiques. El 15 d’octubre de 1941 el seu cas va ser revisat en consell de guerra sumaríssim i, acusat de ser xofer de les Patrulles de Control i de portar les víctimes per a ser afusellades al cementiri de Montcada i Reixac. En motiu d’aquesta revisió seria condemnat a mort i afusellat el 21 de novembre de 1941 al citat Camp de la Bota i enterrat al Fossar de la Pedrera .

Joan Vila Dalmau, el responsable de la seva mort, va ser durant molts anys administrador de l’antiga finca de la Ricarda i caporal del Sometent, cos armat dels grans propietaris, i pertanyia a una família d’arrelada tendència dretana. El seu pare va ser assassinat al cementiri de Montcada durant la Guerra Civil per un grup d’incontrolats, ell que estava present i també anava a ser afusellat es va poder escapar en amagar-se a un nínxol. Va ser alcalde entre l’11 de març de 1946 i el 18 de novembre de 1947. El seu mandat coincideix amb l’època en que la repressió franquista va ser més dura. La legislació del moment encarregava als alcaldes l’elaboració dels informes polítics i socials que s’utilitzaven en els judicis sumaríssims que patirien centenars de pratencs que en ser del bàndol perdedor van passar molts anys d’empresonament.

Notícia de l’execució de Julián Acero Tejel apareguda en el diari de Soria El Avisador Numantino apareguda el 22 de novembre de 1941

L’any 2013 a petició de la plataformaEsborrem el Feixisme, dignifiquem els carrersl’Ajuntament va retirar del nomenclàtor pratenc els carrers dedicats a tres alcaldes franquistes. Entre ells el dedicat a la memòria de Joan Vila Dalmau. Tot i això, segons aquest col·lectiu antifeixista encara queden a El Prat quatre carrers dedicats a franquistes, alguns d’ells directament implicats amb la repressió feixista com va ser el cas del mateix Joan Vila Dalmau.

De professió obrer greixador, i nat a Saragossa l’any 1909, Julián va viure al Carrer Ignasi Iglesias.

El novembre de l’any 2006 un grup de joves va okupar el mateix edifici abandonat on havia residit temps enrere Acero, batejant aquella okupació com “Els Bloques de Acero” en memòria d’aquest militant llibertari assassinat. L’okupació de l’immoble però, tindria una vida efímera, i va ser desallotjat pel procediment conegut per “exprés” per unitats de la BRIMO.

Durant el desallotjament  els Mossos d’Esquadra van  detenir sis veïns del Prat, cinc a l’interior de l’immoble , i un altre persona a l’exterior, acusats d’usurpació i desobediència respectivament. Recentment l’edifici que feia cantonada amb el carreró lateral que dona accés del Mercat Municipal va ser enderrocat, després de molts anys tapiat.
Autor font: Elpratllibertari.cat