Desembre 4, 2020
Per Direta
315 vistes


El passat dimecres 25 de novembre, al voltant de la una del migdia, la Paula, una noia de vint-i-sis anys, era redu茂da per agents de Mossos d鈥橢squadra mitjan莽ant una pistola Taser davant les portes del CAP Creu de Barber脿, a la Pla莽a Castelao de Sabadell. La intervenci贸 policial va ser enregistrada per diferents testimonis i les imatges van circular r脿pidament per les xarxes socials, saltant als principals mitjans de comunicaci贸.

Les dures imatges mostren la Paula, una noia d鈥1,53 metres d鈥檃l莽ada i poc m茅s de 40 kg de pes, asseguda a terra en un visible estat d鈥檃ngoixa i exaltaci贸 i amb els arpons de la pistola el猫ctrica enganxats al bra莽. La rodegen almenys tres agents de policia. Un d鈥檈lls li aplica desc脿rregues amb l鈥檃rma el猫ctrica, tot i els crits de la v铆ctima, abans que aquest i un altre agent s鈥檃braonin sobre seu per immobilitzar-la. Els fets van oc贸rrer despr茅s que les treballadores del centre neguessin l鈥檈ntrada al recinte a la mare de Paula pels protocols de la COVID-19 i que la jove, que tenia visita, es pos茅s nerviosa i reaccion茅s de forma exaltada.

La Paula va quedar en llibertat amb c脿rrecs l鈥檈ndem脿 dels fets, despr茅s de passar la nit a comissaria i de declarar davant del jutge, acusada d鈥檜n delicte d鈥檃temptat contra agents de l鈥檃utoritat i de danys contra el CAP

Segons Mossos d鈥橢squadra va informar l鈥檃g猫ncia de not铆cies Efe, la noia hauria causat danys al centre i hauria pogut arribar a agredir el personal sanitari, tot i que ella ho nega en diferents declaracions a mitjans i a trav茅s de la plataforma Stop Tasers Sabadell. Despr茅s de reduir-la, la Paula va ser detinguda i traslladada a un centre hospitalari pel Sistema d鈥橢merg猫ncies M猫diques (SEM). Va quedar en llibertat amb c脿rrecs l鈥檈ndem脿 dels fets, despr茅s de passar la nit a comissaria i de declarar davant del jutge, acusada d鈥檜n delicte d鈥檃temptat contra agents de l鈥檃utoritat i de danys contra el CAP.

A les imatges, es pot veure com Paula dona una puntada de peu a un dels agents un cop ja havia estat electrocutada. No consta que la policia hagi obert cap investigaci贸 per l鈥檃ctuaci贸, que, en principi, com estableix el protocol d鈥櫭簊 de la pistola el猫ctrica, hauria hagut de quedar enregistrada per la c脿mera que portava al pit de l鈥檜niforme l鈥檃gent que va fer-la servir.

En una roda de premsa que va tenir lloc a la pla莽a Sant Roc de Sabadell, davant l鈥檈difici consistorial del municipi, ahir dijous 3 de desembre a les 19 hores, Alerta Solid脿ria ha anunciat que, amb el suport de la plataforma Stop Tasers Sabadell, presentar脿 una querella contra l鈥檃ctuaci贸 policial. Tamb茅 seran qui portaran tant la defensa jur铆dica de la Paula com l鈥檃cusaci贸.

Els col路lectius que conformen la campanya Sabadell Contra les Pistoles Taser, han denunciat que, lluny de frenar l鈥櫭簊 d鈥檃quest armament considerat letal per Amnistia Internacional, el govern de la ciutat pret茅n introduir-les tamb茅 en el cos de la Policia Municipal de Sabadell. La mesura es va aprovar al Ple Municipal del 3 de desembre de 2019, amb els vots favorables de PSC, Junts per Sabadell, Podem i Ciutadans, moment en qu猫 es va consolidar la plataforma Stop Tasers Sabadell. Denuncien que el PSC i Podem, en coalici贸 de govern, van aprofitar un Ple Extraordinari, el passat 19 de juny de 2020, per modificar els pressupostos d鈥檈merg猫ncia per a mesures contra la COVID-19 i aprovar de forma opaca la partida de compra de m茅s pistoles Taser.

Una quarantena d鈥檈ntitats i col路lectius i quasi quatre-centes persones a t铆tol individual han firmat fins al dia d鈥檃vui el manifest de la campanya, que compta amb molta adhesi贸 dins dels moviments socials de Sabadell

Una quarantena d鈥檈ntitats i col路lectius i quasi quatre-centes persones a t铆tol individual han firmat fins al dia d鈥檃vui el manifest de la campanya, que compta amb molta adhesi贸 dins dels moviments socials de Sabadell. Dins la plataforma hi ha representats col路lectius juvenils i estudiantils, col路lectius feministes, casals i centres socials okupats, assemblees ve茂nals, entitats del m贸n cooperatiu, la PAHC, la CGT, la Crida per Sabadell i altres grups locals de l鈥檈squerra independentista. Tamb茅 compten amb adhesions de m茅s enll脿 de Sabadell, com Fotomovimiento o el mitj脿 Kaosenlared.net, Putas Indignadas, l鈥橝ssemblea Feminista La Ruda o Ir铆dia, entre d鈥檃ltres.

La convocat貌ria de dijous a la tarda va comptar amb el suport de l鈥檃gredida, que no va voler participar-hi per impedir l鈥檈norme assetjament medi脿tic que ha rebut durant aquesta setmana i que l鈥檋a obligat fins i tot a tancar les seves xarxes socials. J煤lia Garcia, del grup de foc i de cultura tradicional no-mixta les Bruixes del Nord de Sabadell, tamb茅 adherit a la plataforma, ha expressat en declaracions a la Directa que 鈥渓a gent n鈥檈stem fartes鈥. I denuncia que el govern de Marta Farr茅s, antiga regidora de l鈥檈quip de l鈥檃nterior alcalde, Manuel Bustos, 鈥渆stigui aprofitant la situaci贸 dram脿tica que ha portat la pand猫mia per implementar lleis que atemptin contra la vida. Estan agredint a gent, a una persona malalta, pel simple fet que no li deixin entrar un familiar en un centre hospitalari鈥.


鈥淣o segueixen els seus propis protocols鈥

La Direcci贸 General de la Policia, el Sindicat Aut貌nom de Policia (SAP-FEPOL) i tamb茅 el mateix conseller d鈥橧nterior, Miquel S脿mper, han apuntat que l鈥檃ctuaci贸 a Sabadell va ser 鈥渃orrecte i proporcional, davant de l鈥檃gressivitat de la noia鈥. El conseller, en unes declaracions a l鈥橝g猫ncia Catalana de Not铆cies, ha justificat l鈥櫭簊 de la pistola Taser per part de l鈥檃gent perqu猫 considera que, en aquest cas, qualsevol altra actuaci贸 鈥渉agu茅s estat pitjor鈥.

Eva Pous, advocada d鈥橝lerta Solid脿ria, explica que 鈥渋ndependentment de quina fos l鈥檃ctitud de la Paula, al lloc dels fets hi havia agents amb una estructura corporal prou forta per utilitzar altres formes de reducci贸鈥

Alerta Solid脿ria posa de manifest, per貌, que els protocols de Mossos d鈥橢squadra estableixen que nom茅s es pot fer 煤s d鈥檃questa arma que pot ser letal quan hi ha un risc real per a la vida humana dels agents, de la v铆ctima o de terceres persones, i que sempre ha de ser l鈥櫭簂tima opci贸 possible quan s鈥檋an esgotat tota la resta d鈥檈ines disponibles per l鈥檃gent. Denuncien que en la situaci贸 de la Paula no es donava cap dels sup貌sits: 鈥淣o estem parlant de desproporci贸, sin贸 d鈥檜n 煤s injustificat de l鈥檃rma鈥, explica a la Directa Eva Pous, advocada d鈥橝lerta Solid脿ria, 鈥渋ndependentment de quina fos l鈥檃ctitud de la Paula, al lloc dels fets hi havia diferents agents amb una estructura corporal prou forta per utilitzar altres formes de reducci贸 a una persona, si 茅s que n鈥檋i havia d鈥檋aver, que no fossin a trav茅s de desc脿rregues el猫ctriques鈥.

En unes declaracions que va fer a TV3, Paula denuncia que un cop la tenien immobilitzada a terra li van seguir aplicant desc脿rregues el猫ctriques. Salut Mental Catalunya tamb茅 ha fet p煤blic un comunicat denunciant l鈥檃ctuaci贸 policial, que considera 鈥渄esproporcionada鈥, 鈥渧iolenta鈥 i 鈥渋nadmissible鈥, aix铆 com 鈥渃arregada d鈥檈stigma i desconeixement cap a la salut mental, que vulnera els drets humans i que t茅 un efecte devastador en una persona en una situaci贸 de vulnerabilitat鈥. El col路lectiu, que vetlla per representar i acompanyar el moviment associatiu entorn de la salut mental, explica que en una situaci贸 d鈥檃gitaci贸 i angoixa com aquesta es necessita una actuaci贸 d鈥檃companyament i ajuda per part dels cossos de seguretat, no de viol猫ncia.

Roda de premsa celebrada dijous al vespre a la pla莽a Sant Roc de Sabadell |Plataforma Stop Tasers Sabadell

鈥淟鈥櫭簊 desproporcionat de la for莽a, la viol猫ncia i la contenci贸 s贸n elements que, lluny de protegir la persona en situaci贸 de vulnerabilitat i prevenir un agreujament, provoquen agitaci贸, humiliaci贸, indefensi贸 i p脿nic鈥, expliquen al comunicat. Tant posant 猫mfasi en l鈥檃ctuaci贸 policial com en la gesti贸 per part del personal de l鈥檃mbulatori, lamenten que hi ha 鈥渁ltres maneres de poder atendre aquestes situacions, alternatives terap猫utiques, sense que els protocols passin per davant dels drets de les persones, de la l貌gica i del tracte humanitari鈥 i reclamen avan莽ar des de tots els estaments de la societat 鈥渃ap a un model de suport i acompanyament a les persones m茅s hum脿, m茅s preventiu, m茅s proper i m茅s flexible鈥.

El S铆ndic de Greuges, Rafael Rib贸, ha demanat a la Direcci贸 General de la Policia informaci贸 sobre les circumst脿ncies que va fer que es desplacessin als llocs dels fets, per qu猫 van immobilitzar la noia i per qu猫 van fer 煤s de la pistola Taser, mentre que el Departament d鈥橧nterior ha anunciat que ha obert una investigaci贸 per esclarir els fets.


Perill davant la militaritzaci贸 i control

Les pistoles d鈥檈lectroxoc Taser (que agafen el nom del fabricant, acr貌nim en angl猫s de Thomas A. Swift鈥檚 Electric Rifle) s贸n armes paralitzants que descarreguen electricitat sobre la persona per a immobilitzar-la moment脿niament. Poden arribar a disparar fins a 50.000 volts, en desc脿rregues el猫ctriques d鈥檈ntre 1 i 5 segons, que es poden continuar administrant fins a una durada de 20 segons prement el gallet. Poden produir cremades cut脿nies, lesions musculars a causa de la contracci贸, taquic脿rdia i fibril路laci贸 ventricular que pot provocar la parada cardiovascular, danys cerebrals i avortament.

La plataforma sabadellenca contra les pistoles Taser posa de manifest que un dels fets m茅s preocupants 茅s que els efectes que provoca sobre el cos hum脿 varien depenent del cos que els rebi i de les seves circumst脿ncies, per tant, no es pot garantir l鈥檃bs猫ncia de conseq眉猫ncies fatals, encara quan s鈥檜tilitzessin correctament. Des de l鈥檃ny 2000 s鈥檈st脿 generalitzant el seu 煤s en els cossos policials de molts pa茂sos, tant de la policia d鈥檕rdre p煤blic com dels funcionaris encarregats de la cust貌dia de persones privades de llibertat, aix铆 com en els efectius militars.

El Comit猫 Contra la Tortura de l鈥橭NU va recomanar a l鈥橢stat Espanyol que les deix茅s d鈥檜tilitzar at猫s que els seus efectes en l鈥檈stat f铆sic i mental de les persones podrien violar articles de la Convenci贸 Contra la Tortura

Amnistia Internacional ha assegurat que, nom茅s als Estats Units, han mort m茅s de 700 persones a mans de la policia a causa de les pistoles Taser des de l鈥檃ny 2001. El Comit猫 Contra la Tortura de Nacions Unides (CAT) s鈥檋a pronunciat en diverses ocasions en contra de l鈥櫭簊 d鈥檃questes armes. En un informe de novembre de 2009, despr茅s de constatar l鈥櫭簊 d鈥檃rmes el猫ctriques per part de les policies locals, recomanava a l鈥橢stat Espanyol l鈥檃band贸 de la seva utilitzaci贸 at猫s que els seus efectes en l鈥檈stat f铆sic i mental de les persones contra les quals es farien servir podrien violar els articles 2 i 16 de la Convenci贸 Contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants.

La campanya Stop Taser 鈥攄iferent de la plataforma Stop Tasers Sabadell鈥 va arrencar l鈥檃ny 2015, despr茅s que l鈥檃leshores conseller d鈥檌nterior Ramon Espadaler (CiU) va informar que Mossos d鈥橢squadra comen莽aria a utilitzar aquesta arma. Tanmateix, havia estat durant el primer tripartit quan la consellera Montserrat Tura (PSC) les va comprar l鈥檃ny 2006, tot i que no s鈥檃rribarien a distribuir fins dotze anys despr茅s. El 6 de juny de 2016 el Parlament de Catalunya va aprovar definitivament que els Mossos d鈥橢squadra fessin servir les pistoles Taser, amb els vots a favor de Junts pel S铆 (ERC i CiU), PP i Cs, i es van acabar de distribuir per tot el territori catal脿 a partir de l鈥1 de setembre del 2018. Des d鈥檃leshores, diferents cossos policials catalans han protagonitzat actuacions d鈥檃b煤s de for莽a amb l鈥檃mena莽a d鈥檃questes armes, com l鈥ocorreguda el 18 d鈥檃bril de 2020, en ple confinament, a la Bisbal d鈥橢mpord脿, o aquesta 煤ltima a Sabadell. Ja aleshores, el S铆ndic de Greuges va emetre un informe que instava al Parlament a aturar l鈥櫭簊 i fins i tot la compra de pistoles Taser.

Des de la plataforma Stop Tasers denuncien que l鈥檈strat猫gia enfront de les problem脿tiques tant socials com pol铆tiques sigui a partir de la militaritzaci贸 i control per part dels cossos policials, remarcant que, a part de les pistoles Taser, tamb茅 s鈥檜tilitzi armament com les bales de foam, els tancs d鈥檃igua o les armes de foc, com ha passat recentment amb el cas de la persona sense sostre tirotejada a Barcelona. Des de la plataforma exigeixen optar per un altre model policial que posi al centre les persones i que no s鈥檃profiti qualsevol situaci贸 per fer 煤s de la viol猫ncia. 鈥溍歭timament estem veient que estan sent especialment durs per reprimir totes les lluites socials, especialment les del moviment per l鈥檋abitatge鈥, alerta Alba Guius, de la PAHC Sabadell. I denuncia que 鈥渆l dia de dem脿 quan sortim al carrer a parar un desnonament, que utilitzin les pistoles Taser contra la gent que estigui aturant un desnonament, posant el cos, pot ser molt perill贸s per les afectacions de l鈥檃rma鈥.
Autor font: Directa.cat