Juliol 29, 2022
Per Nord-Estl Libertari
49 vistes

L’Associaci贸 Stop Macro Parc E貌lic Mar铆 reclama una an脿lisi conjunta dels diferents projectes al golf de Roses 

Assegura que hi ha contradiccions en les informacions que aporten els promotors i reiteren l’impacte que tenen 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 29/07/2022.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, l’Associaci贸 Stop Macro Parc E貌lic Mar铆 reclama que es faci una an脿lisi conjunta dels diferents projectes e貌lics marins que hi ha sobre la taula a la zona del golf de Roses. A l’escrit de resposta al tr脿mit de consulta sobre el macro parc e貌lic mar铆 Gavina, l’entitat opositora remarca que caldria una avaluaci贸 ambiental estrat猫gica dels plans i programes per “determinar les incompatibilitat i sinergies entre ells. Consideren que la via de tramitaci贸 que s’est脿 fent –projecte a projecte– 茅s err貌nia. Ho demostra, es diu, el fet que hi hagi contradiccions entre la informaci贸 aportada pels propis promotors. 

A hores d’ara, hi ha fins a quatre parcs flotants projectats a la zona del golf de Roses, un d’ells de fins a 1.200 MW. El primer –i el que t茅 la tramitaci贸 m茅s avan莽ada– es el macro parc Tramuntana, que planteja una pot猫ncia de 500 MW i uns 35 aerogeneradors. 

Una filial d’Iberdrola hi projecta el macro parc Gavina tamb茅 amb 500 MW de pot猫ncia i l’enginyeria basca Saitec en preveu un tercer, amb nom茅s cinc aerogeneradors i una pot猫ncia de 50 MW. El molins, batejats amb el nom Medfloat Pilot Parc, se situarien a uns 15 quil貌metres del Cap de Creus. Es tractaria d’un projecte pilot amb una tecnologia desenvolupada per la mateixa companyia (SATH) i de la qual ja se n’est脿 fent una altra prova al port de Bilbo. 

El darrer projecte que ha entrat al Ministeri per a la Transici贸 Energ猫tica del Govern espanyol 茅s el d’una societat filial del grup Cobra i 茅s tamb茅 el m茅s gran. Es troba a l’inici de la tramitaci贸 despr茅s que els seus promotors el presentessin a finals de juny.  

L’entitat opositora fa temps que batalla per aturar aquestes grans infraestructures que, al seu entendre, tindrien un gran impacte al territori. El darrer tr脿mit: l’escrit de resposta a la consulta sobre el parc Gavina. Al document, al路lega que la tramitaci贸 del projecte no s’hauria de dur a terme perqu猫 la normativa vigent est脿 suspesa i que segons l’actual POEM –que data del 2009–, no es podria situar en aquesta zona de la Costa Brava. Tamb茅 remarca que tenint en compte que coincideixen diverses propostes, s’hauria d’optar per fer una avaluaci贸 ambienta estrat猫gica i “determinar incompatibilitats i sin猫rgies entre elles“. En definitiva, diu, que convindria una “an脿lisi conjunta” i no “projecte a projecte“. Aix貌 es justifica, afegeix, “per les contradiccions entre la informaci贸 aportada per les pr貌pies companyies promotores“. A tall d’exemple, assegura que una actuaci贸 que el parc Gavina considera “inviable“, el Tramuntana ho planteja com a “mesura correctora dels impactes“. Es tracta, de la perforaci贸 horitzontal dirigida sota les praderies de faner貌games marines. 

D’altra banda, l’entitat opositora als projectes demana que s’apliqui el principi de precauci贸 fins a “tenir un coneixement cient铆fic suficient de l’ecosistema“, tenint en compte que la zona on es projecten presenta “una alta fragilitat ambiental” i si situen a tocar de zones “protegides“. Tamb茅 creuen que la informaci贸 que es dona als projectes, en relaci贸 amb la producci贸 d’energia prevista, 茅s “esbiaixada” perqu猫 el recurs e貌lic nom茅s 茅s aprofitable –amb les caracter铆stiques necess脿ries– un “35% de l’any“. A m茅s, assegura que l’an脿lisi d’alternatives dels estudis presentats 茅s “insuficient” i consideren que l’avaluaci贸 dels efectes que tindria 茅s “superficial” perqu猫 no s’aprofundeix en l’impacte que tindrien. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com