Desembre 5, 2022
Per Nord-Estl Libertari
170 vistes

Stop Macro Parc Eòlic Marí reclama al Govern de la Generalitat un informe de l’impacte dels projectes 

L’entitat tem que la proposta aprovada al Parlament de Catalunya quedi en “paper mullat” 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 05/12/2022.- Llegim al portal El Gerió Digital que l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí insisteix en reclamar al Govern de la Generalitat un informe de l’impacte dels macro projectes plantejats fins a aquest moment a la zona afectada del Golf de Roses i la badia de Pals. L’entitat celebra que el Parlament de Catalunya hagi aprovat recentment una proposta presentada per la CUP-Guanyem on s’insta al Govern de la Generalitat encarregar a l’Observatori del Paisatge de Catalunya aquest document. La proposta cupaire va rebre el suport d’ERC i Comuns, mentre que el PSC, Junts i Ciutadans es van abstenir. No obstant, l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí tem que la proposta pugui quedar en paper mullat i reclama que s’elabori amb la màxima celeritat. 

Stop Macro Parc Eòlic Marí havia demanat en diversos ocasions , tant per carta com en les reunions que ha dut a terme amb representants del Govern de la Generalitat i partits polítics parlamentaris, aquest informe fet per una institució de rellevància com és l’Observatori del Paisatge de Catalunya. L’AssociacióStop Macro Parc Eòlic Marí ja va dur a terme una recreació del primer macro parc marí, anomenat Tramuntana, que es va plantejar que va evidenciar el gran impacte del projecte al territori. Es van renderitzat imatges de setze punts diferents de la Costa Brava,  alguns d’ells emblemàtics, i en diferents moments del dia. Eren  recreacions de la cala Jóncols, Montjoi i la Torre del Sastre de Roses, de les platges de Sant Pere Pescador i Pals, Sa Tuna, Fornells  i Cap de Begur, el passeig d’Empúries i Riells a l’Escala, la platja de l’Estartit amb les Illes Medes, la Platera, s’Arenella, i el Far de Sant Sebastià amb els aerogeneradors imposant-se a l’horitzó i alterant el paisatge natural d’una forma molt contundent.  I es va concloure que no hi havia hagut cap mena de sensibilitat pel paisatge a l’hora de plantejar la posició d’aquest macro parc marí. Així, l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí manté que la mar i el paisatge han de tenir la consideració d’element patrimonial i cultural. El treball va concloure que el projecte sobrepassava les condicions estàndard que es donen a nivell europeu en aquest tipus d’instal·lacions ja que no es va trobar cap altre parc eòlic marí que tingui uns aerogeneradors de les dimensions del primer macro projecte; n’hi ha que tenen més aerogeneradors dels que proposa el projecte però estan més allunyats de la costa; i els que es troben a una distància similar de la costa no tenen més de 20 aerogeneradors. Per aquest motiu l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí considera imprescindible l’elaboració d’aquest informe per part de l’Observatori del Paisatge de Catalunya. 

L’entitat està convençuda que el Govern de la Generalitat vetllarà pel territori de Catalunya i estarà emetent a qualsevol element que pugui representar una amenaça als valors que el sustenten i que són, precisament, signe d’identitat del país. No en va són uns valors que han costat molt de protegir. Manté que cal disposar de suficients garanties que aquests valors no es veuran amenaçats i aquest informe és cabdal. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com