Juny 16, 2022
Per Nord-Estl Libertari
256 vistes

Stop JJOO celebra que la candidatura s’hagi enfonsat i preveu un anunci sobre la seva retirada en els pròxims dies 

La plataforma opositora, que continuarà activa, demana que es faci efectiva l’execució de les inversions previstes per al Pirineu 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Bellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) 16/06/2020.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, la Plataforma Stop JJOO ha volgut celebrar aquest dijous que la candidatura de Jocs d’hivern 2030 al Pirineu s’hagi enfonsat, ja que, segons les informacions que han rebut, preveuen que hi haurà un anunci oficial sobre la retirada del projecte entre divendres i dilluns, tot coincidint amb la visita del president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, a Catalunya.  

Un portaveu de l’entitat, Bernat Lavaquiol, ha demanat a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que «aturi aquesta agonia i es posi a treballar en les polítiques del Pirineu». Així, volen que es constati que no hi havia cap xantatge i que, per tant, les inversions previstes al territori s’executaran igualment, ha dit la també portaveu, Helena Guillén. 

Lavaquiol ha demanat que es faci pública la informació sobre el pressupost, les reunions i els dinars que s’hagin fet per preparar la candidatura i conèixer on aniran a parar les inversions previstes al Pirineu si es retira el projecte olímpic. En aquest sentit, ha afirmat que cal revertir les polítiques actuals que, a parer seu, propicien el despoblament rural i l’abandonament de les terres. Sobre aquesta qüestió, Guillén ha apuntat la necessitat que aquestes vagin encaminades a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, tot citant com a exemple els incendis forestals que s’han declarat aquest dimecres a Catalunya derivats de l’onada de calor. 

Pel que fa als motius que han afectat negativament la proposta per als Jocs d’hivern 2030, el portaveu de la plataforma opositora ho atribueix a diversos factors, tot destacant, entre d’altres, la pressió social i la manifestació celebrada el 15 de maig passat a Puigcerdà (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya), que ha qualificat de «la més gran de la història» en contra d’uns Jocs. Així, considera, segons li han traslladat, que el Comitè Olímpic Internacional (COI) «ho ha mirat molt de prop» i que, davant aquesta mobilització de rebuig, és «molt improbable» que el projecte del Pirineu sigui el guanyador.  

Des de Stop JJOO han assegurat que no els sorprendrà que la Generalitat continuï treballant per una candidatura olímpica de cara al 2034 o més enllà, perquè, segons creuen, el projecte és una «menjadora pública» on invertir. Davant d’aquesta situació, Guillén ha afirmat que la plataforma seguirà lluitant per acabar amb les mancances que pateix el Pirineu en matèria de transport públic, oferta formativa, habitatge o feines de qualitat i estables, entre d’altres. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com