Juliol 30, 2022
Per Nord-Estl Libertari
53 vistes

SOS Costa Brava exigeix no diluir el Conservatori del Litoral catal脿 

L’entitat celebra a Girona una jornada de debat per tractar com ha de ser aquest organisme 

SOS Costa Brava vol que sigui 貌rgan independent i amb un pressupost molt important 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 30/07/2022.- Llegim al Diari de Girona que SOS Costa Brava va celebrar ahir una jornada de formaci贸 i debat a l’Auditori Josep Irla de Girona sobre el Conservatori del Litoral catal脿, el que ha de ser la concreci贸 de la Llei de protecci贸 i ordenaci贸 del litoral que es va aprovar l’any 2020. El Conservatori del Litoral, segons l’entitat, haur脿 de treballar per tal de 芦salvaguardar禄 aquells sectors de la costa que no han quedat preservats. 

La jornada ha estat un 猫xit. Estem satisfets perqu猫 ha vingut molta gent i estem conven莽uts que el Conservatori del Litoral ser脿 una realitat com a m脿xim d’aqu铆 a un any禄, va expressar el portaveu de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot. 

Segons el portaveu de SOS Costa Brava, 芦les sinergies amb la Generalitat s贸n positives禄, per貌, malgrat tot, l’entitat no vol que el Conservatori del Litoral es 芦dilueixi禄 en l’Ag猫ncia de la Natura i reclama fer un pas m茅s i establir per Llei aquest organisme, mentre que el Govern de la Generalitat aposta per fer-ho a trav茅s d’un decret. 芦Si es fa aix铆, el finan莽ament del Conservatori del Litoral dependr脿 de la pol铆tica de cada Govern禄, va dir de Ribot. 

Per part del Govern de la Generalitat, el director general de Pol铆tiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, va assegurar que el m茅s important 茅s tenir una estructura 芦eficient禄 i 芦duradora禄. Per Vilahur, 芦el com s’ha de fer tenint en compte la realitat de tot el pa铆s i no nom茅s d’una part del territori禄.  

Al seu torn, el director general de Pol铆tiques de Munyanta i Litoral, va comprometre’s a 芦lluitar pel finan莽ament禄 del Conservatori del Litoral en els pr貌xims pressupostos. 

Un 貌rgan independent i amb un pressupost molt important” 

En el conjunt de la jornada, SOS Costa Brava va posar 猫mfasi en apostar pel model franc猫s i no per l’estructura que t茅 plantejada la Generalitat. 芦El Govern vol diluir el Conservatori del Litoral amb l’Ag猫ncia de la Natura i, en canvi, en el model franc猫s, aquest 茅s un 貌rgan independent i amb un pressupost molt important禄. 

En aquest sentit, tal com va explicar de Ribot, des de l’entitat reclamen l’assignaci贸 del 50% de la taxa tur铆stica referent al litoral, tal com disposa el Conservatori franc猫s en relaci贸 a la taxa d’embarcacions. 芦Nom茅s aix貌 ja ens garantiria 11,5 milions d’euros a l’any. 脡s un bon comen莽ament i 茅s el m铆nim que podem exigir禄, va afegir. 

La jornada, que va durar tota la tarda, va comen莽ar amb pon猫ncies individuals sobre diferents tem脿tiques i va acabar amb una taula rodona. Alguns dels formadors van ser el periodista Andr茅s Rubio, Arnault Raves, qui va parlar del cas franc猫s, la bi貌loga Purificaci贸 Canals i, finalment, Eduard de Ribot, advocat i portaveu de SOS Costa Brava

Ribot, a m茅s, va conduir la taula rodona que va tractar com ha de ser el Conservatori del Litoral de Catalunya. En aquesta hi van participar els directors generals encarregats de la creaci贸 del Conservatori del Litoral, Marc Vilahur i Jes煤s Fierro; la membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Purificaci贸 Canals; Cristina S谩nchez, de la Xarxa per a la Conservaci贸 de la Natura; l’alcalde de Torroella de Montgr铆, Jordi Colom铆; i finalment, l’arquitecte Josep Ferr茅s. 

Cal actuar immediatament禄 

S’ha d’aturar immediatament la destrucci贸 de les 13 hect脿rees de la pineda de Platja d’Aro o la destrucci贸 de les muntanyes de Begur禄, va demanar Eduard de Ribot. 芦L’emerg猫ncia clim脿tica i la destrucci贸 urban铆stica del litoral fan que hi hagi d’haver un organisme independent禄, va constatar. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com