Febrer 23, 2022
Per Nord-Estl Libertari
2,104 vistes

SOS Costa Brava denuncia que l’Estat va subhastar la base Loran de l’Estartit, en contra de tres resolucions del Congrés de Diputats 

L’entitat exigeix un pla director per buscar alternatives per les bases militars que estan a la Costa Brava 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l’Estartit (Baix Ter, Baix Fluvià, comtat d’Empúries) 20/02/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, l’entitat SOS Costa Brava denuncia que el Ministeri de Defensa del Govern espanyol va subhastar per uns 400.000 euros la base Loran de l’Estartit (Torroella de Montgrí, Baix Ter, Baix Fluvià, comtat d’Empúries), contradient tres resolucions del Congrés dels Diputats.  

Segons assenyala el membre de l’entitat, Pau Bosch, les resolucions conclouen que l’espai s’ha de destinar com a equipament d’interès cultural i que la cessió dels terrenys hauria d’anar a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. Bosch considera que el Ministeri de Defensa  incompleix de manera flagrant” el que ha decidit el Congrés “per unanimitat“. Per això, des de SOS Costa Brava demanen que caldria tirar endavant un pla director urbanístic que determini quines alternatives es pot donar a les diferents bases militars que hi ha la Costa Brava. 

Segons Bosch, les resolucions aprovades per unanimitat al Congrés de Diputats són dels anys 2008, 2012 i 2016. En totes elles els diputats demanaven que la base Loran s’havia de destinar com un equipament d’interès natural i cultural, complementari al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. A més, també s’especifica que la cessió dels terrenys aniria a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, però la realitat, assenyala Bosch, és que s’ha subhastat per uns 400.000 euros a un ciutadà francès. 

En la darrera resolució, amb data del 2016, s’insta al Govern del Regne d’Espanya a “complir amb el mandat del Congrés per la cessió del domini i la titularitat dels terrenys de l’antiga base Loran a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí“.  

Des de Gent del Ter 

Des de l’entitat local Gent del Ter, consideren que “no s’ha fet prou” per conservar la titularitat pública d’un espai que, com també Ràdio Liberty a Pals, és “clau per entendre la història“, en referència a la base Loran. Per això, des de l’associació reclamen que la Generalitat faci ús del dret a retracte i iguali l’oferta del ciutadà francès, per tal que quedi en mans públiques “tal i com va determinar el Congrés tres vegades“. 

Des de SOS Costa Brava 

En aquest sentit, el membre de SOS Costa Brava, Pau Bosch, carrega contra la ministra de Defensa, Margarita Robles, per “haver-se llevat malament un dia” i haver subhastat la base. “Ha incomplert de manera flagrant el que va dictaminar el Congrés“, ha assenyalat. 

Amb tot, des de les entitats ecologistes recorden que es tracta d’un espai natural i que, per tant, el que es faci haurà d’integrar-se amb l’espai. “Tot i això, no les tenim totes si està en mans privades“, lamenta Bosch. 

Un pla per a la resta de bases militars en desús  

Des de SOS Costa Brava exigeixen que es faci un estudi de totes i cadascuna de les bases i equipaments militars en desús que hi ha repartits per la Costa Brava i que s’estudiï quina utilitat poden tenir. L’entitat proposa que aquelles instal·lacions que encara es puguin salvar s’integrin a l’entorn natural. 

A tall d’exemple, Bosch ha recordat que la base del Pení, entre Cadaqués i Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), té una part que no s’utilitza perquè s’ha digitalitzat un espai.  

Ràdio Liberty és un altre dels llocs on SOS Costa Brava batalla per intentar reconvertir en un museu, si bé el Ministeri de Transició Ecològica del Govern espanyol  té previst enderrocar. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com