Desembre 17, 2020
Per Nord-Estl Libertari
414 vistes


SOS Costa Brava demana que es retiri la candidatura a Reserva de la Biosfera de la Costa Brava 

Al路leguen que el Consell Cient铆fic del Comit猫 Espanyol ha fet una avaluaci贸 desfavorable 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Begur (Baix Ter, Baix Empord脿, comtat de Girona) 17/12/2020.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, la plataforma SOS Costa Brava demana la retirada de la candidatura a Reserva de la Biosfera de la Costa Brava arran de l’avaluaci贸 desfavorable que n’ha fet el Consell Cient铆fic del Comit猫 Espanyol del programa.  

En un comunicat, des de SOS Costa Brava es remarca que la candidatura mai ha estat una demanda del territori i que hi ha “aspectes essencials” en aquesta figura que, al seu parer, “no es donen” sin贸 que, per contra, “les tend猫ncies dominants van en direcci贸 totalment oposada. Entre ells, el model urban铆stic“. 

Segons SOS Costa Brava, la majoria dels ajuntaments que volen obtenir el distintiu, “a la vegada, mantenen una expectatives de creixement urban铆stic desaforat” i “a data d’avui, cap municipi –excepte Santa Cristina d’Aro per sent猫ncia judicial–, ha iniciat la revisi贸 del seu planejament per apostar pel decreixement i per la revitalitzaci贸 de centres urbans i habitatge en des煤s“. 

A m茅s, s’explica que alguns ajuntaments s’han posicionat p煤blicament en contra del Pla Director Urban铆stic de la Costa Brava, com 茅s el cas de Begur (Baix Ter, Baix Empord脿, comtat de Girona) i el Port de la Selva (Cap de Creus/Serra de Rodes, Alt Empord脿, comtat de Peralada).  

En relaci贸 a la conservaci贸 patrimonial, ecol貌gica i paisatg铆stica, asseguren que tots els espais naturals protegits de la Costa Brava estan “infradotats en equips humans i recursos econ貌mics, cosa que no els permet garantir-ne la conservaci贸“. 

A tall d’exemple, SOS Costa Brava recorda que segueixen donant-se problem脿tiques com la sobrefreq眉entaci贸 n脿utica i el fondeig de cales i praderies de posid貌nia i que es continuen aprovant noves granges de porcs o ampliacions de les existents, “malgrat els problemes de contaminaci贸 de nitrats que afectes molts dels aq眉铆fers“. 

SOS Costa Brava tamb茅 al路lega que la Generalitat de Catalunya continua apostant per l’autopista de la Costa Brava, amb el tercer projecte de prolongaci贸 de la C-32 en tr脿mit i que, recentment, s’hi ha afegit la variant de Torroella de Montgr铆/Ull脿 (Baix Ter, Baix Empord脿, comtat d’Emp煤ries) i el Pla Especial del Port de Palam贸s (Gavarres mar, Baix Empord脿, comtat de Girona), per atraure grans creuers. 

Amb tot, diuen que entenen “la bona voluntat” amb la qual s’ha promogut la candidatura per貌 afirmen que consideren que la figura “no encaixa amb la realitat de la Costa Brava“.  

De fet, afirmen que “la Costa Brava 茅s, per contra, un territori densament poblat, sotm猫s al turisme massiu des de fa m茅s de mig segle“.  

Per tant, afegeixen, la prioritat hauria de ser promoure mesures de restauraci贸 ecol貌gica i d’adaptaci贸 als impactes de la crisi clim脿tica. 

En aquest sentit, diuen que el prop貌sit de la Diputaci贸 de Girona podria “orientar-se millor” posant en marxa la C脿tedra de Gesti贸 Integrada de Zones Costaneres que ja es contemplava crear amb el projecte de Reserva de la Biosfera. Una c脿tedra, es remarca, que exerceixi d’espai de cooperaci贸 pol铆tico-cient铆fica per afrontar un futur post-covid-19 sostenible de la Costa Brava, i que la Diputaci贸 hauria de dotar de recursos econ貌mics ordinaris suficients perqu猫 pogu茅s ser capa莽 d’afrontar “els immensos reptes” que t茅 el territori. 

Segons SOS Costa Brava, l’informe del Consell Cient铆fic fa una avaluaci贸 desfavorable de la proposta arran de “q眉estions estructurals insalvables” i derivades de la naturalesa de la Costa Brava com a “destinaci贸 madura de turisme massiu“. Entre elles, perqu猫 compta amb zones de transici贸 intensament poblades i “dif铆cilment reversibles pel que fa al seu model de desenvolupament“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com