Maig 10, 2021
Per Revista Catalunya
374 vistes


Angie Diaz. Assemblea de Treballadores del SARA

El Servei d鈥橝tenci贸 Recuperaci贸 i Acollida (SARA) 茅s el recurs municipal de la ciutat de Barcelona especialitzat en l鈥檃tenci贸 i recuperaci贸 de les viol猫ncies masclistes.

L鈥1 d鈥檕ctubre del 2016, el SARA 茅s municipalitzat per l鈥橝juntament de Barcelona tot i que no ha sigut fins a inicis del 2021 quan s鈥檋a arribat a un acord sobre el conveni espec铆fic del servei, finalitzant amb 猫xit una lluita molt desgastant com a assemblea de treballadores.

El SARA neix l鈥檃ny 2014 de la fusi贸 de dos serveis de llarga traject貌ria, l鈥橢AD (Equip d鈥橝tenci贸 a Dones) i el SAN (Servei d鈥橝tenci贸 a Nens i Nenes que han patit viol猫ncia masclista). Ho fa de la m脿 de la Fundaci贸 Salut i Comunitat (FSC) amb l鈥檕bjectiu de centralitzar l鈥檃tenci贸 i recuperaci贸 de les viol猫ncies masclistes, aix铆 com ampliar l鈥檃tenci贸 a altres persones que tamb茅 la pateixen, com ho s贸n persones de l鈥檈ntorn, joves i persones del col路lectiu LGTBIQ+.

L鈥檈spurna que engega el 2015 la secci贸 sindical del SARA i desemboca en una llarga lluita de gaireb茅 sis anys 茅s l鈥檌ncompliment del conveni col路lectiu d鈥檃cci贸 social per part de FSC. Aquesta configuraci贸 com assemblea de treballadores neix per reclamar els nostres drets laborals i 鈥搗ist amb perspectiva鈥 ens ha ajudat a preparar-nos i a sentir-nos m茅s fortes i unides pel moment de la internalitzaci贸.

La municipalitzaci贸 es d贸na com a resultat d鈥檜n pacte pressupostari durant la legislatura passada entre el govern municipal de Barcelona en Com煤 i la Candidatura d鈥橴nitat (CUP), que va pressionar durant la negociaci贸 dels nous comptes municipals perqu猫 es municipalitzessin els serveis d鈥檃tenci贸 a viol猫ncia masclista de la capital catalana.

Les treballadores del SARA rebem la municipalitzaci贸 del servei com una vict貌ria, l鈥檃posta per un servei p煤blic i de qualitat que acompanya la recuperaci贸 de les viol猫ncies masclistes; la visibilitzaci贸 i dignificaci贸 d鈥檜na realitat que atempta di脿riament contra milers de dones i infants.

Malgrat que amb la municipalitzaci贸 esper脿vem canvis dirigits a beneficiar la qualitat en l鈥檃tenci贸 del servei, les condicions laborals de les treballadores i un plantejament de la gesti贸 dels recursos humans feminista, aix貌 no estava sent aix铆.

Una de les primeres mesures que s鈥檌mplementen 鈥搗al a dir que s鈥檋a fet de manera progressiva- 茅s el dimensionament del servei. Tot i que l鈥檈spai f铆sic de treball 茅s el mateix, est脿 previst que el servei passi de tenir vint-i-tres treballadores a quaranta-dos.

L鈥檈ntrada de les treballadores interines suposa una de les primeres contradiccions i injust铆cies comeses per l鈥檃dministraci贸 municipal; mentre les vint-i-tres treballadores subrogades tenim contractes segons les condicions del conveni col路lectiu d鈥檃cci贸 social -conveni no existent dins de l鈥檃dministraci贸 p煤blica-, les companyes que entren de la borsa d鈥檌nterines estan regides pel conveni general de l鈥橝dministraci贸.

Aix貌 suposa un greuge comparatiu entre treballadores d鈥檜n mateix servei que, malgrat que complim les mateixes funcions, tenim diferents condicions laborals (sous, permisos, etc.). Aquesta desitjada ampliaci贸 de la plantilla significa, m茅s que una millora, un greuge discriminatori mai revertit per part de l鈥檃dministraci贸, provocant una de les etapes m茅s dures que hem patit com a servei.

鈥減osem en valor que tot aix貌 s鈥檋a assolit gr脿cies a la resist猫ncia de l鈥檃ssemblea鈥

Alhora que l鈥橝juntament difon l鈥檈xist猫ncia del SARA com a referent municipal de les viol猫ncies masclistes, la realitat portes endins 茅s que no s鈥檈st脿 dotant el servei del personal ni dels recursos necessaris per poder donar una resposta de qualitat. Aix铆 doncs, la municipalitzaci贸 acaba tenint un elevat impacte tant en la salut de les treballadores com en el de les dones ateses.

No 茅s fins al maig del 2017 que signem un primer acord que comportar脿 l鈥檈quiparaci贸 de les condicions laborals entre treballadores i un horari que permeti flexibilitzar i conciliar les nostres vides. En aquest sentit, tanquem una lluita que resultar脿 no ser la definitiva, ja que a mesura que avancen els mesos segueix faltant personal, recursos i no es compleix l鈥檃cord horari justificant que la infraestructura 茅s insuficient.

El SARA 茅s un servei amb anys d鈥檋ist貌ria que s鈥檋a bastit a partir de molta il路lusi贸 i implicaci贸 de les treballadores que n鈥檋an format part des dels inicis i de les que en formen part en l鈥檃ctualitat. Moltes companyes s鈥檋an vist obligades a abandonar el servei malgrat tenir un fort comprom铆s amb aquest i moltes altres s鈥檋an vist obligades a deixar-lo, temporalment o de manera definitiva, per q眉estions de salut, situaci贸 que per activa i per passiva hem traslladat a les autoritats competents.

Finalment, el juliol de 2018 s鈥檃prova el conveni general de l鈥橝juntament i s鈥檌nicien les negociacions dels horaris de tots els serveis espec铆fics, per貌 no 茅s fins un any i mig despr茅s que som convocades. El consistori ens fa una proposta que ens sembla abusiva i decideixen bloquejar la negociaci贸 davant la reacci贸 negativa de l鈥檃ssemblea de treballadores.

L鈥檃ssemblea d贸na una pas endavant i decidim iniciar accions. Ens mobilitzem a les portes de l鈥檃cte organitzat per l鈥橝juntament de Barcelona anualment amb motiu del 8 de mar莽 i a la Comissi贸 de Drets Socials celebrada el 17 de novembre de 2020. Fruit de l鈥檌mpacte de les mobilitzacions ens convoquen de nou amb una actitud m茅s facilitadora, que finalitza amb la firma del nou conveni espec铆fic del SARA el 5 de febrer de 2021.

Com a assemblea de treballadores el nostre objectiu 茅s molt clar: reclamem millores al servei dirigides a beneficiar l鈥檃tenci贸 de les usu脿ries i que s鈥檃lliberi la sobrec脿rrega de feina. Si aquesta darrera condici贸 no es d贸na, som plenament conscients que t茅 un impacte directe en la qualitat del servei i afecta negativament en el proc茅s de recuperaci贸 de les dones i infants que atenem.

El conflicte laboral s'enquista al servei d'atenci贸 a la viol猫ncia  masclista de Barcelona | Naci贸Digital

Sabem que no hi ha una equiparaci贸 real de les condicions laborals amb la resta de treballadores de l鈥橧nstitut Municipal de Serveis Socials (IMSS); tot i aix貌 creiem que s鈥檋an aconseguit millores significatives que abans semblaven impossibles. Posem en valor que tot aix貌 s鈥檋a assolit gr脿cies a la resist猫ncia de l鈥檃ssemblea i la voluntat que finalment s鈥檋i ha posat.

Hem millorat el nostre horari i hem aconseguit que sigui equitatiu entre les treballadores, el que suposa un pas endavant en la conciliaci贸 i una millora en el descans professional. Hem aconseguit equiparar el nostre calendari laboral al dels altres serveis socials de la ciutat.

Com Assemblea de treballadores valorem molt positivament aquesta lluita. Per a nosaltres ha estat una milit脿ncia pol铆tica, una lluita de car脿cter feminista i sindical. Hem aconseguit tenir veu pr貌pia i situar al centre all貌 que 茅s b脿sic. Per aix貌, volem posar en valor una lluita col路lectiva, una lluita que 茅s de totes i per a totes, amb l鈥檕bjectiu de defensar dues cares d鈥檜na mateixa moneda: els nostres drets com a treballadores i el dret de la ciutadania a poder accedir a un servei p煤blic i de qualitat. Al cap i a la fi, poder oferir atenci贸 i acompanyament de la m脿xima qualitat i facilitar vides lliures de viol猫ncies masclistes. Seguim endavant!
Autor font: Revistacatalunya.cat