Juny 25, 2022
Per Nord-Estl Libertari
245 vistes

Segona jornada de vaga de Ryanair: retards en una quinzena de vols d’arreu de l’Estat espanyol

USOC i SITCPLA demanaran mesures cautelaríssimes a l’Audiència Nacional per garantir el dret a vaga           

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilobí d’Onyar (la Selva, comtat de Girona) 25/06/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, a segona jornada de vaga de les treballadores i dels treballadors de Ryanair ha provocat que aquest dissabte s’hagin registrat almenys 16 vols amb retard, 13 d’arribada i 3 de sortida, i la cancel·lació de dos vols programats a l’Aeroport del Prat – Josep Tarradellas, segons ha informat el sindicat USO.  

Pel que fa a l’Aeroport Girona – Costa Brava, s’han produït retards en dos vols i també dues cancel·lacions.  

Els retards i les cancel·lacions s’han repetit en altres aeroports de l’Estat espanyol com a Màlaga, Madrid, València, Palma o Eivissa.  

En un comunicat, USO ha denunciat que Ryanair està portant tripulació del Marroc per operar els vols al Regne d’Espanya durant la vaga. Segons USO, s’haurien desplaçat cinc tripulats extracomunitaris per operar vols amb origen o destí a l’Estat espanyol. 

En paral·lel a les incidències, a Catalunya els sindicats USOC i SITCPLA han anunciat que demanaran mesures cautelaríssimes a l’Audiència Nacional per a la convocatòria del cap de setmana vinent amb l’objectiu de garantir el dret a vaga de les treballadores i dels treballadors. 

Dos vols en retard a l’Aeroport Girona – Costa Brava 

Ryanair acumula una quinzena de retards en vols de diversos aeroports de l’Estat espanyol al llarg d’aquest dissabte a causa de la vaga de tripulants de cabina convocada per aquest cap de setmana. Al Prat hi havia a les deu del matí cinc vols que anaven amb retard, dos d’arribada i tres de sortida. A l’Aeroport Girona – Costa Brava la situació ha anat empitjorant al llarg del matí i ja hi ha dos vols que van amb retard. 

Per una banda, un vol de Leeds (Regne Unit) que havia d’aterrar a les 11.20 a l’Aeroport Girona – Costa Brava ho ha fet deu minuts abans de la una del migdia, més d’una hora després del previst. Per contra, l’avió que havia d’enlairar-se cap a París a tres quarts de dotze del matí ho farà a un quart de dues, una hora i mitja més tard. Aquests dos vols de retard se sumen als dos més que s’han cancel·lat en direcció a Brussel·les a causa de la vaga de pilots que hi ha a Bèlgica d’aquesta mateixa companyia aèria. 

Previsió de més retards 

USO i SITCPLA avisen que els retards aniran en augment a mesura que avanci el cap de setmana. El motiu és que hi ha treballadores i treballadors dels serveis mínims que no han rebut bé la notificació i per això han decidit fer vaga després no rebre cap missatge de Ryanair

També hi ha personal que superaria les hores de vol a causa dels retards que hi ha per la falta de personal i això origina més retards en altres vols.  

La secretària general d’USO-Ryanair, Lídia Arasanz, assegura que l’empresa està “intentant trucat persones durant el seu descans o fins i tot que estan de baixa” perquè vagin a treballar i cobreixin els treballadors que no hi han anat per serveis mínims “mal notificats“. 

Mesures cautelaríssimes a l’Audiència Nacional 

En paral·lel als retards que hi ha en els aeroports d’arreu de l’Estat espanyol per la vaga d’aquest cap de setmana, USO i SITCPLA ja han anunciat que presentaran un conjunt de mesures cautelaríssimes a l’Audiència Nacional (AN) per la convocatòria de vaga prevista pel cap de setmana vinent (30 de juny, 1 i 2 de juliol). Aquestes mesures reclamen a l’aerolínia irlandesa que no vulneri el dret a vaga dels treballadors i demanen que en un termini de 24 hores entreguin els vols declarats com a serveis mínims, així com també un llistat amb els treballadors que convocaran pels vols protegits. 

Ryanair ha declarat tots els vols com a serveis mínims 

Amb aquesta petició, els dos sindicats volen evitar que es repeteixi la situació d’aquest cap de setmana en què Ryanair ha declarat tots els vols com a serveis mínims. Pels sindicats que han convocat la vaga aquesta és una “fixació il·legal“, ja que impedeix que els treballadors puguin exercir el seu dret i hagin d’anar a treballar. 

Per altra banda, USO i SITCPLA han presentat una denúncia a Inspecció del Treball en contra de Ryanair per les “irregularitats” d’aquest primer cap de setmana de vaga. Els sindicats asseguren que l’empresa ha assignat un 113% més de treballadores i treballadors de guàrdia pel 24 de juny respecte a altres divendres i això fa que convoquin més treballadores i treballadors durant la jornada de vaga que un dia habituals.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com