Novembre 18, 2022
Per Nord-Estl Libertari
247 vistes

S’aproven a la CAC del Parlament preservar Ràdio Liberty i convertir l’espai en un memorial de la Guerra Freda 

És una resolució de la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya 

El Cercle Català d’Història i Salvem la Platja de Pals celebren la decisió de la CAC 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 18/11/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, la Comissió d’Acció Climàtica (CAC) del Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty i convertir l’espai en un memorial sobre la Guerra Freda pel paper que hi va jugar.  

La resolució presentada pel PSC es va votat dimecres a la tarda, i s’ha tirat endavant amb quinze vots a favor i un en contra. Així, el Parlament insta ara a l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Pals a impulsar aquest projecte per impedir-ne el deteriorament. A més, demanen que s’elabori un pla de manteniment.  

El Cercle Català d’Història i Salvem la Platja de Pals celebren haver aconseguit “aturar-ne la demolició” i asseguren que no s’aturaran “fins a aconseguir el memorial de la Guerra Freda“. 

La diputada del PSC, Silvia Paneque, va portat dimecres la proposta de resolució a la Comissió d’Acció Climàtica, que l’ha va aprovar amb el vot favorable de totes les formacions parlamentaries menys del diputat de VOX.  

Paneque subratllà, sobre Ràdio Liberty, que “és una obvietat que el conjunt de les administracions haurien hagut de fer molt més per no arribar a l’estat d’abandó que ens trobem avui“, però afegeix que “el passat és passat” i que ara cal treballar per tirar endavant el projecte. 

En concret, la proposta demana preservar de qualsevol enderroc i el valor patrimonial del jaciment arqueològic que hi ha a la zona de Ràdio Liberty, i que el conjunt de les administracions acordin els pròxims mesos un avantprojecte pactat de recuperació de la vila marinera de Pals que es conserva al lloc i dels edificis de Ràdio Liberty com a Memorial de la Guerra Freda. Així com un pla de manteniment en coordinació amb el territori. 

A la sessió de la Comissió d’Acció Climàtica de dimecres hi van assistir també diferents representants de Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història, dues entitats que han lluitat per la preservació dels valors històrics, arqueològics i naturals de Ràdio Liberty. Ambdues celebren aquest pas, després que l’Estat tingués intenció de tirar a terra el que queda d’aquesta emissora, que va utilitzar el Govern nord-americà durant la Guerra Freda i va quedar en desús fa poc més de mig segle. L’Estat al·legava, sense tenir en compte el valor patrimonial, que s’havien d’eliminar les edificacions de zones costaneres i proposava que el museu de la guerra freda es fes en un altre espai. 

Després de l’aprovació de la proposta de resolució, Salvem la Platja de Pals, celebra que “finalment el Parlament hagi fet aquest pas endavant per la recuperació dels hàbitats protegits i edificacions dins Ràdio Liberty“, recentment declarat pel Consell Comarcal del Baix Empordà Bé d’Interès Cultural Local (BCIL).  

Per la seva banda, el president del Cercle Català d’Història, Joaquim Ullan, destaca la tasca duta a terme des de l’entitat l’any 2011, quan es va descobrir el jaciment arqueològic de la vila marinera de Pals -adjacent a la Torre Mora-, a l’interior de la zona de Ràdio Liberty, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). 

Totes dues entitats demanen que les administracions “aprofitin aquesta oportunitat” per dotar de pressupost el futur centre d’interpretació i memorial de la Guerra Freda i les insten a utilitzar també fons europeus Next Generation, “que concorden perfectament ens els eixos i les directrius pels quals es van crear“. 

Amb tot, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història recorden l’interès ambiental de l’entorn d’aquestes antigues instal·lacions de Radio Liberty, que descriuen com un dels “darrers trams a primera línia de mar a la Costa Brava de grans dimensions sense urbanitzar“, inclòs dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. A més, l’espai forma part de la Xarxa Natura 2000, que figura a la llista de llocs d’importància comunitària (LIC) i Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com