Maig 11, 2021
Per Nord-Estl Libertari
2,121 vistes

Sanitaris lamenten i temen per les conseqüències de les festes i «botellons» de fi de l’estat l’alarma i del toc de queda pel covid-19: «No hem après res» 

Que el Departament de Salut de la Generalitat vacuni «urgentment» els pares dels qui van celebrar «botellons» durant el cap de setmana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 11/05/2021.- Llegim al Diari de Girona que una vegada més, polítics i sanitaris pronostiquen visions diferents de la realitat epidemiològica i, en aquest cas, manifesten valoracions oposades sobre les festes que s’han dut a terme a tot Catalunya aquest cap de setmana, per celebrar la fi de l’estat d’alarma i del toc de queda. 

D’una banda, les xarxes socials van bullir diumenge i ahir d’advertències de professionals sanitaris sobre les conseqüències d’aquestes celebracions i alguns metges gironins també en van fer ressò a Twitter.  

El cap de l’UCI del Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, va expressar que «no serveixen les lamentacions, se sabia que la ciutadania es comportaria així, ja us explicaré què passarà a les UCIs properament». També va fer al·lusió a un article del científic Salvador Macip, en el qual relata que «s’ha cancel·lat l’estat d’alarma perquè políticament tocava i no perquè estiguem segurs que ja no era necessari», i Sirvent va comentar que «no hem après res».  

Que el Departament de Salut de la Generalitat vacuni «urgentment» els pares dels qui van celebrar «botellons» 

L’intensivista també va obrir un fil demanant al Departament de Salut de la Generalitat que vacuni «urgentment» els pares dels qui van celebrar «botellons» amb l’objectiu de generar debat i «fer veure a la societat la importància de la vacunació en majors de 45 anys i l’error d’obrir bruscament sense tenir la pandèmia sota control». 

Seguidament, el cardiòleg Ramon Brugada va reproduir irònicament els càntics dels joves que celebraven l’efemèride sense mascareta ni distància de seguretat per tal de posar de manifest que «com a conseqüència d’estar de festa i ballant, els avis ingressaran a l’UCI». 

Finalment, el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, va repiular diversos missatges de sanitaris, com el del president del Col·legi de Metges de Catalunya, en què tem les conseqüències i demana responsabilitat o el del gerent de CatSalut a Girona, Miquel Carreras, en què recorda que «finalitza l’estat d’alarma, però no la pandèmia» i demana «molta prudència i responsabilitat». 

Crida a la prudència 

Seguidament, la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC), que agrupa professionals de les UCI, van demanar ahir a la població i als responsables polítics prudència i responsabilitat després de la fi de l’estat d’alarma, «perquè la pandèmia no ha acabat i queden centenars de crítics ingressats». 

Després de les imatges del cap de setmana, els intensivistes van subratllar que encara queden «milers d’ingressats per covid -19 als hospitals i centenars de pacients a les UCIs», i això fa que el descens d’aquesta última onada sigui «molt lent». 

També van demanar «responsabilitat» perquè, malgrat l’avanç de la vacunació, la distància social, la higiene de mans i la mascareta segueixen sent mesures «imprescindibles fins que hi hagi una immunitat de grup». I finalment van demanar «respecte» per les i els pacients que han patit la covid-19, els que han mort i tot el personal sanitari que «es deixa la pell per donar assistència sanitària de qualitat durant la pandèmia amb un sobreesforç físic i psíquic». 

Calma del govern en funcions de la Generalitat 

D’altra banda, les advertències dels sanitaris contrasten amb les reaccions del govern en funcions de la Generalitat, que ahir van treure ferro a l’assumpte. Segons va recollir l’Agència Catalana de Notícies, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper (JxC), es va mostrar convençut que l’impacte de la celebració del final del toc de queda sobre l’evolució de la pandèmia serà «lleu o pobre» com el de setmana santa i l’obertura del confinament comarcal.  

Sense toc de queda 

Seguidament, el vicepresident del govern en funcions amb funcions de president, Pere Aragonès (ERC), va admetre que el cap de setmana havia deixat imatges «xocants» però també va afirmar que la Generalitat no es planteja tornar al toc de queda; per tant va demanar «màxima responsabilitat». 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com