Setembre 15, 2021
Per Nord-Estl Libertari
43 vistes


Salvador Iniesta Bruno (1940)

Salvador Iniesta Bruno (1940)

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 15 de setembre de 1896 neix a Madrid l’anarcosindicalista Salvador Iniesta Bruno –el certificat de defunci贸 cita com a nom Eduardo– 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental 

Salvador Iniesta Bruno: El 15 de setembre de 1896 neix a Madrid (Madrid, Castella la Nova) l’anarcosindicalista Salvador Iniesta Bruno –el certificat de defunci贸 cita com a nom Eduardo–. El seu pare es deia Eugenio Iniesta i la seva mare, Encarnaci贸n Bruno. 

Electricista i ajustador mec脿nic, abans de la Guerra Civil milit脿 en la Secci贸 d’Electricistes del Sindicat del Metall de Madrid de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Durant els anys republicans va ser acomiadat de la feina per raons pol铆tiques.  

El 26 de mar莽 de 1936 es va barallar amb Luciano Garc铆a Ugarte, cap de muntatge del taller de reparaci贸 d’autom貌bils on feia feina, que el denunci脿. En aquesta 猫poca vivia al n煤mero 5 del carrer Zurita de Madrid.  

El juny de 1938 va ser nomenat vicepresident del Comit猫 Nacional d’Enlla莽 de les Federacions Nacionals del Transport de la CNT-AIT i de la Uni贸 General de Treballadors (UGT) i el juliol de 1938 va ser destinat a la Direcci贸 de Transports per Carretera del Comandament de Rereguarda y Transports de l’Ex猫rcit de l’Ebre.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental. 

El novembre de 1940 intent脿, sense 猫xit, exiliar-se a M猫xic.  

Establert a Bord茅u (Gironda, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia), visqu茅 al n煤mero 5 de l’Impasse du Pas Saint-George.  

Form脿 part de la de l’organitzaci贸 del Subcomit猫 Nacional de la CNTen l’Exterior i col路labor脿 en Espa帽a Libre.  

Despr茅s de la reunificaci贸 confederal en l’exili de 1960, col路labor脿 en CNT, Despertar i Espoir.  

En 1966, quan les tensions internes confederals en l’exili, va ser excl貌s de la CNT-AIT, juntament amb una trentena de militants, i particip脿 en la fundaci贸 del Centre d’Estudis Socials (CES) de Bord茅u. Posteriorment es llig脿 al grup editor del peri貌dic mensual Frente Libertario. La seva companya fou Martina Cavero Cor茅.  

Despr茅s d’una llarga malaltia, Salvador Iniesta Bruno va morir el 13 d’octubre de 1976 al seu domicili de Bord茅u i va ser inhumat al Cementiri Nord d’aquesta ciutat. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com