Novembre 27, 2020
Per Nord-Estl Libertari
322 vistes


Quina presència té el coronavirus-19 a les aigües residuals del Baix Empordà? 

Malgrat quan el coronavirus-19 està a l’aigua residual probablement ja no és infecciós, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palamós (Gavarres mar, Baix Empordà, comtat de Girona) 26/11/2020.- Segons Ràdio Capital, el coronavirus-19 circula per les aigües residuals i des del juliol que se’n fa un control que pot servir, en un futur, com una eina preventiva. Malgrat quan el coronavirus-19 està a l’aigua residual probablement ja no és infecciós i d’entrada, pel que se sap fins ara, no representa un perill, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona. Actualment el Baix Empordà, estudiat a través de les aigües de la EDAR de Palamós (Gavarres mar, Baix Empordà, comtat de Girona), mostren una circulació del virus mitjana, a nivell 4-5. Respecte la mostra anterior s’observa una tendència estable. 

Tal i com ha explicat a Ràdio Capital Sílvia Bofill, professora agregada del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments Universitat de Barcelona, a principis de juliol les mostres del Baix Empordà tenien una presència del virus a nivells molt baixos i quasi bé no es detectaven, però la pujada va començar a finals de juliol. “El 20 de setembre hi va haver un descens que va durar poc i de seguida va començar a pujar fins que el pic més gran es va assolir entre el 20 d’octubre i l’1 de novembre, que va arribar a nivells importants“. En aquest sentit, Bofill apunta que a partir d’aleshores, “n’hi ha bastant però les concentracions comencen a ser més baixes“, en correspondència amb les dades clíniques, ja que hi ha menys gent infectada i per tant, menys gent excretant amb el virus covid-19. 

Tal i com explica Sílvia Bofill, aquest estudi a llarg termini pot servir com una eina per detectar futurs brots, a mode de sistema d’alerta. 

A Catalunya s’analitzen 56 estacions depuradores d’aigua residual, i al Baix Empordà van començar analitzant-ne dues al juliol: les plantes de Castell – Platja d’Aro (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) i la de Palamós, cada quinze dies alternativament. Tot i així, des de l’octubre només es mostreja la de Palamós, que recull les aigües de Vall-llobrega (les Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), Palafrugell (Baix Empordà, comtat de Girona), Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), Calonge (Gavarres mar, Baix Empordà, comtat de Girona) i Mont-ras (les Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona). 

Tot forma part del projecte Xarxa de Vigilància d’Aigües Residuals del departament de Salut de la Generalitat i l’ACA, que analitzarà mostres fins a finals d’any. 

Totes les dades es recullen en un aplicatiu on es pot veure la tendència que segueixen i el nivell. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com