Novembre 24, 2021
Per Direta
250 vistes


Dimarts 2 de novembre, carrer Lepant n煤mero 30 de Sabadell. Membres del Cos Nacional de Policia (CNP) s鈥檈nduen almenys una persona detinguda d鈥檜n dels pisos d鈥檃quest bloc, que consideren l鈥檈picentre d鈥檜na presumpta organitzaci贸 criminal. Des de primera hora del mat铆, un ampli dispositiu format per agents de policia judicial, estrangeria, informaci贸 i de les Unitats d鈥橧ntervenci贸 Policial (UIP) llencen un operatiu que acaba amb l鈥檃rrest de catorze persones i l鈥檈ntrada i escorcoll de divuit domicilis ubicats als municipis de Sabadell, Poliny脿, Castellar del Vall猫s, Barber脿 del Vall猫s (el Vall猫s Occidental) i Torrelles de Llobregat (el Baix Llobregat).

Fa mesos que el jutjat d鈥檌nstrucci贸 1 de Sabadell ha obert una causa que encara ara resta sota secret de sumari. Durant aquest temps, els agents de la policia han efectuat seguiments als individus investigats, han interceptat les seves comunicacions i han conven莽ut el jutge que hi ha prou indicis per procedir a detenir-los. Estan acusats dels delictes d鈥檕rganitzaci贸 criminal, contra la salut p煤blica, explotaci贸 per a la prostituci贸, blanqueig de capitals, usurpaci贸 de fluid el猫ctric i de b茅 immoble, aix铆 com de temptativa d鈥檋omicidi. Les primeres informacions apunten que es tractaria d鈥檜n grup vinculat amb la penya ultra Boixos Nois i amb 脷ltimo Basti贸n, grupuscle neonazi destapat per una investigaci贸 de la Directa publicada l鈥檕ctubre del 2016.

Entre els processats hi figuren coneguts neonazis amb un extens historial delictiu com Ivan Chicano Ballestar, D铆dac Gonz谩lez Llobet, Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥, Sergi Verdaguer Corral i Gen铆s Vila Pujol

Tres setmanes despr茅s de la batuda, aquest mitj脿 ha tingut acc茅s a la interlocut貌ria del jutjat amb les ordres de detenci贸 i escorcoll, document que queda fora del secret de sumari i on s鈥檌ncorporen els elements claus de la investigaci贸 fins ara desconeguts. De moment, set homes han ingressat a pres贸 provisional, comunicada i sense fian莽a, mentre que sis homes i una dona han quedat en llibertat amb mesures cautelars . Entre els acusats hi figuren coneguts neonazis com Ivan Chicano Ballestar, D铆dac Gonz谩lez Llobet, Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥, Sergi Verdaguer Corral, Jos茅 Amador Valverde Ruiz, Antonio Pozo Segura i Gen铆s Vila Pujol. Tots ells, amb la col路laboraci贸 de les altres set persones detingudes, haurien teixit una xarxa de tr脿fic de coca茂na, tucibi (2C-B o coca茂na rosa), marihuana i anabolitzants, negoci que haurien refor莽at amb la prostituci贸 de dones en l鈥檈smentat immoble del centre de Sabadell.


Esv脿stiques i armes de foc

Els investigadors de la Policia Nacional situen Ivan Chicano i D铆dac Gonz谩lez a la c煤spide jer脿rquica de la presumpta organitzaci贸 criminal. Tots dos s贸n vells coneguts dels moviments socials vallesans pels m煤ltiples atacs de motivaci贸 feixista que han protagonitzat al llarg de les dues 煤ltimes d猫cades. Chicano s鈥檋auria encarregat de fer d鈥檌ntermediari en la compravenda d鈥檈stupefaents a grans prove茂dors, droga que posteriorment distribuiria als venedors que treballaven per a l鈥檕rganitzaci贸. A m茅s a m茅s, hauria estat l鈥檈ncarregat de supervisar una plantaci贸 de marihuana instal路lada en un dels dos pisos que custodiaven al bloc del carrer Lepant, mentre tot apunta que a l鈥檃ltre domicili controlava un negoci de prostituci贸 mitjan莽ant la publicaci贸 d鈥檃nuncis per captar clients i el cobrament dels serveis sexuals.

Quan era menor d鈥檈dat, Chicano va ser condemnat per la just铆cia juvenil com a responsable de l鈥檃gressi贸 a un subsahari脿 a la pla莽a d鈥橢spanya de Sabadell l鈥檃ny 2002. Posteriorment, va ser candidat per l鈥檈xtint partit feixista Movimiento Social Republicano (MSR) a les eleccions al Parlament de l鈥檃ny 2003 i a les generals de 2004. Quatre anys despr茅s, es va presentar a les eleccions generals a les llistes per Castell贸 d鈥橝lianza Nacional, partit amb el qual l鈥檃ssass铆 de Guillem Agull贸 s鈥檋avia presentat als comicis municipals un any abans.

De dreta a esquerra i de dalt a baix. Ivan Chicano encaputxat durant la identidicaci贸 dels Mossos a Sants. D铆dac Gonz谩lez. Judici als neonazis de l鈥橲troika amb la pres猫ncia de Gen铆s Vila. Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥 al gimn脿s de Gav脿

Finalment, Chicano va ingressar a la pres贸 per agredir un mosso de pais脿 en un bar de Sabadell, malgrat que fins aquell dia de l鈥檃ny 2008 ja havia passat per almenys tretze processos judicials per agressions, atemptat contra l鈥檃utoritat, inj煤ries, cal煤mnies, amenaces, danys, robatori amb viol猫ncia, intimidaci贸 i obstrucci贸 a la just铆cia. Despr茅s de set anys entre reixes va quedar en llibertat l鈥檃ny 2015, per貌 no va trigar a reapar猫ixer i durant el 2016 va liderar diverses intimidacions al centre social i autogestionat L鈥橭brera de Sabadell aix铆 com al campus de la UAB, on va acudir acompanyat d鈥檃ltres neonazis per protegir una carpa de Societat Civil Catalana (SCC).

Juntament amb Ivan Chicano, D铆dac Gonz谩lez seria l鈥檃ltre lloctinent de la presumpta organitzaci贸 criminal desarticulada. Segons les indagacions policials, Gonz谩lez hauria estat l鈥檈ncarregat de subministrar als membres m茅s baixos de l鈥檈structura subst脿ncies estupefaents destinades al tr脿fic, gr脿cies als seus contactes amb intermediaris superiors. Al mateix temps, els hauria donat suport en cas d鈥檌ncidents amb altres bandes rivals, fent valer un car脿cter extremadament violent que ja el va portar a la pres贸 l鈥檃ny 2003 per una brutal agressi贸 a una menor d鈥檈dat a Saragossa. Gonz谩lez tamb茅 va ser candidat de l鈥橫SR a les eleccions al Parlament de Catalunya de l鈥檃ny 2003, a les municipals de Sabadell de l鈥檃bril del mateix any i a les generals de 2004. M茅s d鈥檜na d猫cada despr茅s, es va presentar amb la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada a les municipals de 2015 a Terrassa, coincidint amb la desfeta electoral d鈥檃quest partit xen貌fob.

Ivan Chicano i D铆dac Gonz谩lez controlaven la xarxa vallesana, per貌 trobaven el suport imprescindible en el tamb茅 neonazi Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥, ve铆 del Baix Llobregat i membre destacat de Boixos Nois

Un any abans de la seva darrera contesa electoral, havia participat de l鈥檃tac contra una concentraci贸 antifeixista a les portes de l鈥橝udi猫ncia de Barcelona, el que li va valer un nou processament judicial. Res de tot aix貌 el va fer desistir i el 2016 va prendre part d鈥檜na concentraci贸 de suport a la clausurada Llibreria Europa 鈥揺spai de difusi贸 de la ideologia nazi i de negaci贸 de l鈥檋olocaust鈥 i va liderar juntament amb Chicano les provocacions a L鈥橭brera i al campus de la UAB. El darrer episodi que va protagonitzar i del qual es t茅 coneixement va ser la marxa espanyolista que va partir de la pla莽a Art贸s de Barcelona durant les protestes contra la sent猫ncia del proc茅s de l鈥檕ctubre de 2019, convocat貌ria que va acabar amb una pallissa contra un antifeixista per la qual la fiscalia demana cinc anys de pres贸 per a quatre dels ultradretans.

Ivan Chicano i D铆dac Gonz谩lez controlaven la xarxa vallesana, per貌 trobaven el suport imprescindible en un home que tamb茅 va ser detingut i a qui la Policia Nacional espanyola atribueix un paper de lideratge en la conxorxa. Es tracta del tamb茅 neonazi Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥, l鈥櫭簄ic dels detinguts resident fora del Vall猫s Occidental. Segons els investigadors, 鈥楶aco鈥 s鈥檋auria reunit en diverses ocasions amb altres actius de l鈥檕rganitzaci贸 i amb membres destacats de Boixos Nois, grup on acumula una dilatada traject貌ria. En aquest sentit, un fet molt rellevant 茅s l鈥檌ncident ocorregut el passat 13 de juny, quan segons la documentaci贸 judicial Chicano hauria sol路licitat a 鈥楶aco鈥 que localitz茅s a un altre membre de l鈥檕rganitzaci贸 desarticulada per presentar-se davant els Hell Angels (脌ngels de l鈥橧nfern)  i solucionar el conflicte sorgit entre ambdues bandes. D鈥檃quest i d鈥檃ltres fets ocults sota el secret de sumari, els agents dedu茂en que Chicano, D铆dac i Paco podrien estar en possessi贸 d鈥檃rmes de foc.


Boixos Nois i Hell Angels

El mar莽 de 2019, Ivan Chicano i vuit individus m茅s van ser retinguts i identificats pels Mossos, que els van decomissar bats de beisbol, bengales i passamuntanyes al bell mig del barri de Sants. Aquell dia, el Futbol Club Barcelona rebia l鈥橭lympique de Li贸 en el partit de tornada de l鈥檈liminat貌ria de vuitens de finals de la Champions League i la seva pres猫ncia prop del Camp Nou va corroborar l鈥acostament dels neonazis vallesans a l鈥櫭瞨bita de Boixos Nois. Des de setembre de 2018, la penya ultra havia ressorgit amb for莽a com a problema d鈥檕rdre p煤blic dins i fora de l鈥檈stadi, protagonitzant incidents tant a la ciutat de Barcelona com en despla莽aments arreu de l鈥橢stat espanyol i fora de les seves fronteres.

Poc abans l鈥檈sclat de la pand猫mia, el 25 de gener de 2020, membres de Boixos Nois es van enfrontar a ultres del Val猫ncia 鈥搕amb茅 neonazis鈥 als afores del camp de Mestalla. En aquella ocasi贸, la Directa va fer p煤blica una fotografia pressa durant el despla莽ament a la capital del T煤ria, on apareixia D铆dac Gonz谩lez acompanyat de Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥 i nou individus m茅s. Entre ells hi havia David Pozzi Tena, propietari del gimn脿s H2 de Gav脿 (el Baix Llobregat), centre de congregaci贸 de l鈥檈xtrema dreta on Paco era un habitual fins al moment de la seva detenci贸 el 2 de novembre. Pozzi no consta com a investigat en aquesta causa judicial, per貌 qui s铆 que figura entre els catorze detinguts i tamb茅 apareix a la fotografia fent salutacions feixistes amb una bandera de colors blaugrana i una creu c猫ltica 茅s Sergi Verdaguer Corral, membre de Boixos Nois, dels Hells Angels i tamb茅 d鈥櫭歭timo Basti贸n.

Boixos Nois
Al centre de la imatge, D铆dac Gonz谩lez fent la salutaci贸 feixista a cara descoberta. Francisco P茅rez Garc铆a 鈥楶aco鈥 sostenint la bandera-ins铆gnia dels Casuals amb gorra i ulleres. Sergi Verdaguer, a l鈥檈xtrem dret de la fotografia cobert amb passamuntanyes. Tots ells, amb altres membres de Boixos Nois, el gener de 2020 durant el seu despla莽ament a Val猫ncia |Arxiu

Verdaguer estaria acusat de guardar i distribuir peri貌dicament als venedors de l鈥檕rganitzaci贸 les remeses de coca茂na i tucibi aconseguides per D铆dac Gonz谩lez. Aix铆 mateix, la Policia Nacional en destaca el seu paper dins de Boixos Nois i de Hell Angels, un club de motards del qual seria el secretari. Els investigadors apunten que des d鈥檃questa posici贸 hauria contribu茂t a posar en relaci贸 ambdues organitzacions, que en el passat ja havien tingut forts vincles per貌 tamb茅 grans desavinences, especialment amb la secci贸 de Boixos Nois anomenada Casuals FCB, amb la qual Paco tindria vinculaci贸.

Els Casuals van enfocar la seva activitat al crim organitzat durant els noranta i la primera meitat de la d猫cada dels 2000, dedicant-se a l鈥檈xtorsi贸 de negocis com el de la seguretat de clubs nocturns, tr脿fic de drogues i robatoris a narcotraficants, pallisses i apunyalaments per enc脿rrec i un llarg etc猫tera d鈥檃ctivitats il路l铆cites. Alguns membres del club de motards Hell Angels tamb茅 es dedic脿ven al tr脿fic i als robatoris, extrem corroborat per l鈥operaci贸 dels Mossos contra la banda amb una vintena de detinguts el febrer de 2019. Aquests interessos creuats van portar a Casuals i Hell Angels a col路laborar en algunes ocasions, per貌 tamb茅 a rivalitzar en d鈥檃ltres. La bicef脿lia queda perfectament exemplificada en dos successos. El primer, la detenci贸 en una operaci贸 contra els 脌ngels de l鈥橧nfern l鈥檃ny 2009 de Jos茅 Antonio Romero Ors Jaro, hist貌ric membre de Boixos Nois condemnat per l鈥檃ssassinat del seguidor del RCDE Espanyol, Fr茅deric Fran莽ois Rouquier, als volts de l鈥檃ntic estadi de Sarri脿 l鈥檃ny 1991. El segon, el maig de 2013, quan era assassinat a ganivetades en un local de motards de Matar贸 un testimoni protegit del judici contra els Casuals que se celebrava setmanes despr茅s.

La sintonia entre Boixos Nois i la presumpta organitzaci贸 criminal amb els Hell Angels, gr脿cies al rol de pont de Sergi Verdaguer, s鈥檋auria trencat el dia que Chicano hauria apunyalat un membre del club de 鈥榤otards鈥

Actualment, tot apunta que Gonz谩lez, Chicano i altres neonazis estarien refor莽ant una nova era dels temuts Casuals de Boixos Nois de la m脿 de Paco, per貌 la seva sintonia amb els Hell Angels gr脿cies al rol de pont de Verdaguer s鈥檋auria trencat el dia que Chicano hauria apunyalat presumptament un membre del club de motards. Segons consta a la documentaci贸 judicial a la qual ha tingut acc茅s aquest mitj脿, un altre dels detinguts com a presumptes membres de l鈥檕rganitzaci贸 criminal hauria presenciat aquella agressi贸 i hauria ajudat Chicano a fugir del lloc dels fets amb el seu propi vehicle. Es tractaria de Jos茅 Amador Valverde Ruiz, natural de Melilla, per貌 resident a Sabadell, qui tamb茅 es va presentar a la llista de l鈥橫SR per a la circumscripci贸 de Barcelona a les eleccions generals de 2004 i va ser jutjat el passat mes de juliol juntament amb Chicano, D铆dac Gonz谩lez i un altre ultra acusats d鈥檃mena莽ar un grup de militants de Jovent Republic脿 a Sabadell.

Amador seria el venedor m茅s important de l鈥檕rganitzaci贸 鈥揹isposava d鈥檜n tel猫fon exclusiu per aquesta tasca鈥 i l鈥檋ome de m脿xima confian莽a de Chicano, que li pagava un sou per les tasques que desenvolupava. Principalment, la policia apunta que Amador tenia una plantaci贸 de marihuana a un dels dos pisos del bloc del carrer Lepant de Sabadell, que era el seu domicili habitual. A banda de cuidar-se d鈥檃questa via d鈥檌ngresos, tamb茅 hauria controlat les dones prostitu茂des a l鈥檃ltre pis de la seva escala de ve茂ns sota control de l鈥檕rganitzaci贸 i hauria dut a terme tasques de vigil脿ncia i seguretat pel mateix Chicano i per un altre membre de l鈥檈ntramat, Antonio Pozo Segura.

Antonio Pozo tamb茅 seria un home de la total confian莽a d鈥橧van Chicano en l鈥檈structura de l鈥檕rganitzaci贸. Aquest neonazi resident a Castellar del Vall猫s era un dels membres hist貌rics de Hooligans Vall猫s, un grup d鈥檃nimaci贸 de tall feixista que des del 1993 i durant dues d猫cades va trobar en les grades de la Nova Creu Alta del Centre d鈥橢sports Sabadell el seu principal espai de difusi贸 i captaci贸 de nous membres. Com Pozo, a inicis dels 2000 alguns dels investigats van passar pels seients d鈥檃quest estadi municipal, on havien protagonitzat incidents alhora que estretaven relacions amb altres grups com les desaparegudes Brigadas Blanquiazules de l鈥橢spanyol, curiosament, un dels m脿xims enemics de Boixos Nois. Aix铆 doncs, de Hooligans Vall猫s va sorgir una generaci贸 de neonazis que des d鈥檌nicis de segle han aparegut reiter脿dament en m煤ltiples i diverses causes judicials.

Ivan Chicano posa a cara descoberta sobre la bandera de guerra Reichskriegsflagge de les Forces Armades de l鈥橝lemanya nazi, acompanyat d鈥檃ltres boixos nois durant la pr猫via de la final de la Copa del Rei celebrada a Sevilla a finals de maig de 2019 |Arxiu

Darrerament, Pozo hauria exercit de prove茂dor, intermediari i distribu茂dor d鈥檈stupefaents, valent-se dels seus contactes amb cultivadors de c脿nnabis amb qui hauria acordat grans operacions de compravenda per abastir l鈥檕rganitzaci贸. Ell hauria estat clau en la xarxa exercint el paper d鈥檈nlla莽 segur entre les parts, per貌 tamb茅 com a supervisor de la qualitat del producte que adquirien. Home de confian莽a de Chicano, Pozo hauria retribu茂t econ貌micament dos membres rasos de l鈥檕rganitzaci贸 que feien de petits camells, X.B.C. i I.M.O, per alterar els comptadors el猫ctrics i muntar la plantaci贸 indoor de marihuana del pis del carrer Lepant on Jos茅 Amador vivia.


Un condemnat pel cas Stroika

El soci preferent de Chicano i Pozo per vendre grans partides de marihuana seria Gen铆s Vila Pujol, qui el gener de 2008 ja havia protagonitzat una agressi贸 amb Chicano contra un jove antifeixista de Sabadell. Segons les investigacions policials, Vila tamb茅 hauria participat de la conxorxa venent petites quantitats de coca茂na i tucibi, activitat en la qual estaria involucrada la seva companya sentimental i 煤nica dona detinguda durant l鈥檕peratiu del passat 2 de novembre, C.G.F.. Tot apunta que mitjan莽ant un tel猫fon que funcionaria com a call center, la parella hauria estat venent, a m茅s a m茅s, subst脿ncies prohibides per l鈥檃ugment del rendiment esportiu (anabolitzants), aprofitant els seus contactes i relacions amb el m贸n dels gimnasos. Gen铆s Vila va seure al banc dels acusats com a membre de l鈥檈scamot neonazi que va agredir brutalment dos grups de joves a les portes de la sala Stroika 鈥搖bicada als afores de Manresa鈥, abans del concert de dues conegudes formacions antifeixistes.

Gen铆s Vila Pujol 茅s una de les persones investigades i va participar de l鈥檈scamot neonazi que va agredir brutalment dos grups de joves a les portes de la sala Stroika de Manresa, deixant-ne un en estat cr铆tic abans del concert de dues formacions antifeixistes el 23 de mar莽 de 2012

Era la nit del 23 de mar莽 de 2012 i l鈥檈scamot havia preparat l鈥檃cci贸 amb deteniment. Despr茅s d鈥檃grupar-se a la sortida de Terrassa per repartir barres de ferro, punys americans, bengales i altres objectes contundents, a m茅s de passamuntanyes per amagar el seu rostre, van irrompre de forma inesperada a l鈥檈scenari de l鈥檃tac al crit de 鈥淪eig Heil鈥 鈥揻orma d鈥檈xaltaci贸 hitleriana鈥 i van triar les seves v铆ctimes sense que aquestes tinguessin l鈥檕pci贸 de defensar-se. La pitjor part se la va endur un noi de setze anys, que va quedar en estat cr铆tic i va entrar en coma despr茅s de la pallissa. Un total de setze persones van ser detingudes pels Mossos durant els mesos posteriors als fets, deu de les quals van ingressar en pres贸 preventiva fins que es va celebrar el judici, el mes de juny de l鈥檃ny 2014. Finalment, el tribunal va dictar sent猫ncia el 18 de juliol de 2014. Deu dels neonazis van ser condemnats a penes d鈥檈ntre setze i dinou anys de pres贸 per dos delictes d鈥檌ntent d鈥檃ssassinat amb l鈥檃greujant d鈥檕brar per motius ideol貌gics i 鈥搒egons cada cas鈥 per delictes de lesions amb instrument perill贸s, danys per incendi, lesions i tinen莽a d鈥檃rmes prohibides. La majoria eren originaris de diferents municipis de Catalunya, quatre d鈥檈lls de Sabadell, i entre els organitzadors de l鈥檃tac hi havia Gen铆s Vila.

Els set neonazis citats amb nom i cognoms, les tres col路laboradores anteriorment esmentades i quatre m茅s que responen a les inicials A.M.B., M.B.B., E.A.R.S. i M.S.P. formarien, segons el jutjge i el CNP, una organitzaci贸 criminal que amb l鈥檃ixecament del secret de sumari es veur脿 fins on estenia els seus vasos comunicants. De moment, set d鈥檈lls romanen empresonats i set esperen en llibertat amb retirada de passaport, prohibici贸 de sortir de l鈥橢stat espanyol i l鈥檕bligaci贸 d鈥檃nar a signar peri貌dicament als jutjats, el final d鈥檜na investigaci贸 que evidencia la participaci贸 de l鈥檈xtrema dreta en grups dedicats a activitats criminals.
Autor font: Directa.cat