Novembre 27, 2020
Per CNT Vall猫s Oriental
240 vistes


1. Mesures que afectin directament, en positiu, les persones assalariades

A la taula de reivindicacions conjunta hi falten mesures per a nosaltres, a excepci贸 de la sol路licitud d鈥橢RTOs, que tamb茅 beneficien l鈥檈mpresari. Aix铆, la q眉esti贸 es centra en:

  • No reivindicar cap dret laboral per a les treballadores.
  • Reducci贸 de l鈥檌mpost de societats.
  • Sol路licitud d鈥檃judes amb diners p煤blics a les empreses, sense cap vinculaci贸 a mesures de manteniment de la feina, ni r猫gim sancionador, en cas d鈥檌ncompliment de la legislaci贸 laboral vigent.
  • Abandonament social de les treballadores (per compte pr貌pia o de tercers).

2. Q眉estionar l鈥檕rigen de la situaci贸 que ens afecta

Es d贸na per bo el marc laboral actual, en benefici de les empreses, amb falsos aut貌noms, frau a les altes, falta de regulaci贸 del sector i cotitzacions insuficients; ignorant el Dret de gran part de les treballadores, al r猫gim especial d鈥檃rtistes (RD 1435/1985 d鈥1 d鈥檃gost). El sector empresarial prioritza els treballadors aut貌noms i les seves associacions gremials. 脡s responsable de contractes fraudulents i falsos aut貌noms, incomplint els convenis.

3. Ha deixat fora, deliberadament, els sindicats

No reconeix els sindicats, vetant la seva participaci贸. S鈥檈xcusa amb la voluntat de crear una taula de negociaci贸, apropiant-se de la representativitat de les persones treballadores. La legislaci贸 designa els sindicats per negociar les condicions laborals d鈥檜n sector econ貌mic i de treball.

4. Es genera una falsa sensaci贸 d鈥櫬玡star tots en el mateix vaixell sempre禄

Treballadores i empresaris, sobretot els grans, no poden lluitar junts pels mateixos interessos, perqu猫 gaireb茅 sempre seran contraposats!

A m茅s, no hi ha relaci贸 d鈥檌gualtat entre les dues parts. S鈥檈scenifica la confusi贸 d鈥檜na uni贸 treballadors-empres脿ries idealitzada i irreal, generant una opini贸 que crea 芦alarma cultural禄, aportant com a soluci贸 tots els interessos empresarials i evitant l鈥檈ntrada dels sindicats per dir la nostra.

L鈥檃turada per la Covid-19 est脿 suposant una major precaritzaci贸, especialment per a les persones treballadores de la cultura, amb els patrons dient-nos que no poden fer altra cosa, el vell i recurrent 芦aix貌 茅s el que hi ha禄.

EN RESUM: La campanya #AlertaRoja beneficia fonamentalment els interessos empresarials, no els de la classe treballadora.

QU脠 PROPOSEM?

1. Fomentar la contractaci贸 directa i acabar amb els falsos aut貌noms

  • Aplicaci贸 del RD 1435/1985 a totes les persones treballadores que participen en espectacles p煤blics, incloent-hi el personal t猫cnic, auxiliar, d鈥檃dministraci贸 i gesti贸, mentre es desenvolupa l鈥橢statut de l鈥橝rtista, Creador i Treballador de la Cultura (que ja contempla aquest tipus de contractaci贸).
  • Aplicaci贸 dels Convenis m茅s favorables per a les treballadores.
  • Creaci贸 del Conveni Col路lectiu Sectorial Estatal, amb els seus Convenis sectorials auton貌mics i provincials. 脌mbit d鈥檃plicaci贸 de les condicions de treball per a tot tipus de contractaci贸 en activitats iguals, sense distingir entre treballar per a tercers o per compte pr貌pia (aut貌nom sense empleats a c脿rrec seu).

2. Defensar, ampliar i millorar els convenis

Modificaci贸 urgent de l鈥橢statut dels Treballadors per incloure en la negociaci贸 col路lectiva estatut脿ria els sindicats amb implantaci贸 als sectors en els quals no 茅s viable el sistema de representativitat per eleccions sindicals, especialment el cultural i dels espectacles, i en general en aquells que la intermit猫ncia sigui la realitat laboral de les treballadores.

3. Frenar i revertir en all貌 possible les externalitzacions de serveis

Les externalitzacions de serveis suposen una privatitzaci贸 encoberta dels serveis p煤blics i est脿 plenament demostrat que afecten molt negativament les condicions laborals de les persones treballadores: reducci贸 de salaris, precarietat, inestabilitat laboral, etc.

  • S鈥檋a de prohibir a les entitats p煤bliques i del sector p煤blic fer noves externalitzacions i subrogar el personal de les ja existents directament per l鈥橝dministraci贸 i per les empreses del sector p煤blic.
  • Fer especial 猫mfasi en les empreses p煤bliques de gesti贸 cultural, per evitar les subcontractacions de personal d鈥檈structura, aix铆 com el compliment de la legislaci贸 laboral vigent.

4. Participaci贸 de tots els sindicats del sector a les taules de negociaci贸

S鈥檈stan plantejant modificacions substancials de la Legislaci贸 vigent. Els sindicats, i molt especialment aquells que encara sent minoritaris tenen una implantaci贸 real al sector, no poden ser exclosos del debat i la negociaci贸, sobretot quan la patronal s铆 que est脿 representada en aquestes negociacions a trav茅s de les seves associacions empresarials i aprofitant-se de les associacions professionals gremials.

5. No al model plantejat de rebaixes fiscals

Les grans ind煤stries culturals han estat ja les grans benefici脿ries de les ajudes concedides fins al moment, i sens dubte pretenen seguir aprofitant la conjuntura per seguir maximitzant beneficis, garantir l鈥檚tatu quo i aprofundir en la precaritzaci贸 general del sector.

El brusc descens de l鈥檃ctivitat est脿 provocant infinitat de tancaments i fallides de petites i mitjanes empreses, fet que ens portar脿 a una concentraci贸 empresarial encara major que l鈥檃ctual, cosa que considerem negativa, tant per als interessos de les treballadores culturals, com per a la cultura en si mateixa.

Els plans de rescat d鈥檈mpreses mitjan莽ant rebaixes fiscals no garanteixen que siguin les petites empreses les que es puguin aprofitar de la major part de la dotaci贸 de les mesures, i no es realitzen vigilant que compleixin amb els drets dels treballadors, mitjan莽ant r猫gims sancionadors en cas d鈥檌ncompliment.

6. Crear una uni贸 de les persones treballadores de la cultural

Rebutgem les Associacions Professionals com a interlocutors v脿lids, ja que en la majoria d鈥檈lles es d贸na un clar conflicte d鈥檌nteressos. Els empresaris poden formar part de moltes d鈥檃questes associacions, de manera que no pot donar-se una situaci贸 d鈥檌gualtat entre les parts i els treballadors queden aix铆 infrarepresentats, refor莽ant posicions la patronal.

Apostem per fer una clara distinci贸 entre classe treballadora i patronal. El missatge 茅s clar, a l鈥檋ora de negociar un possible conveni col路lectiu els interessos de les persones treballadores i els de les empreses s贸n oposats, les empreses pretenen guanyar m茅s pagant menys i nosaltres tenir salaris justos i condicions laborals dignes.

Treballador/a no t鈥檈nganyis, el teu cap no 茅s el teu company i qui negociar脿 per ell tampoc!

CNT i CGT

Novembre de 2020
Autor font: Granollers.cnt.es