Febrer 28, 2022
Per Direta
176 vistes

Caixeres, serveis socials, llar i cures, residències, sanitat i neteja són alguns dels sectors molt feminitzats que han sigut essencials durant la pandèmia. Carla Benito i Judit Esposa han parlat amb treballadores d’aquests sectors, que denuncien les càrregues de precarietat estructural i la invisibilització de les feines que realitzen. En la segona part del reportatge, Meritxell Rigol explica com les tasques de cures en els espais domèstics han tornat a recaure sobre les dones durant el temps de la covid-19. Un treball amb fotografies de Ricard Novella, Ariadna Creus, Angel Garcia, Roser Gamonal, Jaume Ferrando, Carlos Baglietto i Sira Esclasans. Infografia de Catalina Parra.

En la secció “Miralls”, Sara Borrella entrevista l’assagista Remedios Zafra, que reflexiona al voltant del capitalisme digital i com aquest afecta les treballadores, especialment de l’àmbit creatiu. La precarietat, l’ansietat que se’n deriva o la representació de les identitats a les xarxes són algunes de les qüestions que tracta l’autora de Frágiles a l’entrevista. Amb fotografies d’Álvaro Minguito.

Remedios Zafra és la protagonista del “Miralls” d’aquest número |Álvaro Minguito

Ja fa un temps que es pot veure i viure com algunes persones marxen esgotades de certs espais, incapaces de compaginar les seves vides personals i laborals amb el que anomenem militància feminista. Aquesta és la tesi que defensa la fotògrafa i activista feminista Judit Vela en l’article d’opinió que obre la secció “Impressions” d’aquest número, il·lustrat per Andrea Maresch. En “Pàgina oberta”,  Shaina Joy Machlus i Albert Closas Oliveras ens proposen un diccionari queer que serveix per explicar les seves vivències més personals, il·lustrat per Gènia Trallero.

Com es treballen les violències masclistes a les aules d’escoles i instituts? Aquests són, probablement, els espais més importants de socialització per al jovent i, com a tals, no estan exempts dels rols de gènere ni les actituds masclistes. Anna Iñigo ens apropa diferents iniciatives que treballen les qüestions de gènere amb nens i adolescents.

Protesta a Mèxic per l’assassinat de periodistes |Arxiu

L’obertura de la secció “Roda el món” està dedicada a l’onada d’assassinats de periodistes que sacseja Mèxic des d’inicis d’anys. Marta Saiz i Javier Sulé detallen com aquest 2022 ja són sis les professionals de la informació que han mort a conseqüència d’exercir la seva feina. Per la seva banda, Marc Español relata des del Caire com els comitès populars que s’han organitzat als barris de les ciutats sudaneses estan plantant cara al cop d’estat al país que es va produir el passat mes d’octubre. Tanquem la secció amb l’anàlisi de Gabriel Garoum sobre el paper que pot jugar el president turc Recep Tayyip Erdogan en el conflicte que ha esclatat entre Ucraïna i Rússia.

El paper de la dona en la pilota valenciana és el tema protagonista del reportatge d’obertura de la secció “Expressions”. Estibaliz García Taboada ha parlat amb jugadores, artesanes i membres de la federació esportiva per conèixer de primera mà els avenços que s’han donat en l’esport tradicional en matèria de gènere. El relat d’aquesta quinzena porta el títol de Hachikō i està escrit per Xavier Diez, amb il·lustració de Mireia Pujol. Les ressenyes ens arriben de la mà d’Elena G. Ruíz, Araceli Caballero i Irene Jaume Gambín.

La jugadora de pilota valenciana Mireia Badia |Estibaliz García Taboada

Tanquem aquest número amb una entrevista de Sara Romero a Jocelyn Porcher, investigadora agrícola francesa. En el seu llibre Vivir con los animales (Ediciones Salmón 2021), Porcher parteix de la seva experiència personal per articular una visió de la ramaderia on el treball, els afectes i el reconeixement entre animals i humans justifiquen la seva existència i la seva defensa.
Autor font: Directa.cat